Με Σταθ-ερή ματιά | Κέντρο Νέων Καλαμάτας και εθελοντισμός!

0
LIKE & SHARE

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του εκάστοτε ανθρώπου και διαχέεται στο περιβάλλον του χωρίς φραγμούς και περιορισμούς με εξ ολοκλήρου θετικά συναισθήματα. Λειτουργεί ενάντια στον ατομικισμό μέσα σε μια κοινωνία που ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του. Ακόμα και ένα αποτσίγαρο να μαζέψεις από τον δρόμο γίνεσαι αυτόματα εθελοντής, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για δράση, αλληλεγγύη και συμμετοχή.

Στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας λοιπόν, χτυπάει η καρδιά του εθελοντισμού στην πόλη μας. Τα παιδιά εκεί, οι αφανείς αυτοί ήρωες, έχουν φτιάξει μία απίστευτη παρέα που την απαρτίζουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και διάφορων εθνικοτήτων. Άλλοι επειδή θέλουν να δώσουν στην κοινωνία κάποια από τα συναισθηματικά ή υλικά αποθέματα τους και άλλοι για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά. Τα παιδιά που έρχονται με το πρόγραμμα Erasmus στην πόλη μας, βρίσκουν «καταφύγιο» στο Κέντρο Νέων και κάπως έτσι γνωρίζουν την κουλτούρα μας και συμβάλλουν και αυτά ενεργά στις διάφορες δράσεις που γίνονται κατά καιρούς.

knek

Μία Τετάρτη απόγευμα λοιπόν, σκέφτηκα να αξιοποιήσω δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου και να επισκεφθώ το Κέντρο Νέων, μαζί με την βιντεοκάμερά μου φυσικά. Η Σοφία Κωστέα, διατροφολόγος και ένα από τα πιο ενεργά μέλη, με είχε ενημερώσει για το σεμινάριο Συγγραφής Βιογραφικού. Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, καθώς με την ανεργία στα ύψη, ένα σωστό βιογραφικό αποτελεί καλό όπλο στην εύρεση εργασίας. Δεν έπεσα έξω στις προβλέψεις μου, η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Πόσα είδη βιογραφικού υπάρχουν; Τι είναι το motivation letter που συνήθως συνοδεύει το βιογραφικό και ποιά η διαφορά από το letter of interest; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν και με το παραπάνω από την κ Βασιλική Ντανταβασίλη που είχε αναλάβει την παρουσίαση του συγκεκριμένου σεμιναρίου. Το κλίμα ήταν ζεστό, και το περιβάλλον, μου έβγαζε μία απροσδόκητη οικειότητα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που πρόσφερα κάπου εθελοντικά τις υπηρεσίες μου και μπορώ να πω ότι αυτά που πήρα από την όλη διαδικασία, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έδωσα. Ένα μικρό παράδειγμα είναι ότι μετά την πρώτη ώρα άφησα την βιντεοκάμερα στην άκρη και έσπευσα να παρακολουθήσω με ιδιαίτερη προσήλωση μάλιστα, πράγμα σπάνιο για μένα, την  κ Ντανταβασίλη που με τον δικό της μοναδικό τρόπο έδινε μία άλλη διάσταση στο σεμινάριο. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι όλοι όσοι προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό, άλλοι το κάνουν καλά και κάποιοι ελάχιστοι, το κάνουν ιδανικά. Εγώ είχα πέσει στην δεύτερη περίπτωση.

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι δύσκολο να προσφέρουμε στην κοινωνία, και κατ επέκταση στην ανθρωπότητα. Ο ελεύθερος χρόνος, δυστυχώς μάλλον, στις μέρες μας είναι άπλετος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την αξιοποίησή του σε εθελοντικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τα ζώα, ακόμα και με τον πολιτισμό.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τον εθελοντισμό για προσωπικό τους καθαρά όφελος. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι εθελοντές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Όλοι έχουμε πολλά παραδείγματα στο μυαλό μας. Ο άλλος μου εαυτός, που αμφισβητεί τα πάντα, κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση του. Θα κλείσω λοιπόν και θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο εθελοντισμός δεν σκοτώνει, όπως πιστεύουν κάποιοι, αντιθέτως δίνει ζωή τόσο σε εμάς όσο και στους γύρω μας.

Του Στάθη Γιαννακόπουλου ([email protected])

 

 

LIKE & SHARE
Άνοιξε πάλι το Taxis για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και την εκτύπωσή τους!