Έρευνα |Το μαύρο χιούμορ συνδέεται με την ευφυΐα

0
LIKE & SHARE

Το απλό χιούμορ έχει τεράστια διαφορά από το μαύρο, σκοτεινό και μακάβριο χιούμορ. Νέα μελέτη διαπιστώνει πως το γνωστό σε όλους «black humor», το οποίο θίγει ζητήματα ζωής και θανάτου, ασθένειας, αναπηρίας και ούτω καθεξής, συνδέεται με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης και την καλή διάθεση.

Για τη σχετική μελέτη συνεργάστηκαν δεκατέσσερις συνολικά ερευνητές, με επικεφαλής την Urlike Willinge από το Τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cognitive Processing και σύμφωνα με αυτά, η εκτίμηση του μαύρου χιούμορ είναι σήμα ευφυίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 156 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 76 ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πουν σε ποιο βαθμό κατανοούσαν 12 καρτούν που επιστράτευαν το μαύρο χιούμορ, από το βιβλίο “The Black Book” του σκιτσογράφου Uli Stein και να δηλώσουν πόσο τους ευχαριστούσαν.

Ένα από τα καρτούν, για παράδειγμα, απεικόνιζε έναν συγχυσμένο άνδρα, να κρατά ένα δημόσιο τηλέφωνο από το οποίο προερχόταν μία φωνή που έλεγε: «Έχετε συνδεθεί με τον τηλεφωνητή της Ένωσης για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Αν ακόμα θυμάστε τι θέλατε να πείτε, παρακαλώ μιλήστε μετά τον χαρακτηριστικό ήχο».

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, επίσης, να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διάθεσή τους, τις επιθετικές τους τάσεις και το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, ενώ αξιολογήθηκαν από την ερευνητική ομάδα ως προς τη λεκτική και μη λεκτική τους νοημοσύνη (IQ).

Έρευνα: το μαύρο χιούμορ συνδέεται με την ευφυΐα (μουαχαχα)

Όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στο Research Digest της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η ερευνητική ομάδα εντόπισε τρεις ευδιάκριτες ομάδες συμμετεχόντων, με βάση την κατανόηση και την εκτίμηση που αυτοί επεδείκνυαν για τις “αρρωστημένες», «μαύρες» γελοιογραφίες -ανεξαρτήτως του φύλου και της ηλικίας τους.

Οι 3 ομάδες ανθρώπων σε σχέση με το μαύρο χιούμορ

  • Ομάδα Α: Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση του μαύρου χιούμορ, οι οποίοι ήταν επίσης εκείνοι οι οποίοι είχαν τα υψηλότερα σκορ IQ, είχαν καλύτερη μόρφωση και αξιολογήθηκαν ως λιγότερο επιθετικοί και κακοδιάθετοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους.
  • Ομάδα Β: Οι συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη εκτίμηση του μαύρου χιούμορ και με μέτρια κατανόησή του. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν πετύχει σκορ IQ κοντά στον μέσο όρο, ενώ είχαν τη μεγαλύτερη επιθετικότητα και την πιο αρνητική διάθεση, σε σχέση με όλους τους άλλους συμμετέχοντες.
  • Ομάδα Γ: Οι συμμετέχοντες οι οποίοι εκτίμησαν και κατανόησαν μετρίως το μαύρο χιούμορ. Είχαν μέση βαθμολογία IQ, ήταν σε γενικές γραμμές ευδιάθετοι και είχαν μέτρια επίπεδα επιθετικότητας.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών για την πρώτη ομάδα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι το υψηλό IQ σχετίζεται με την αίσθηση του χιούμορ, αλλά διαψεύδουν την κοινή πεποίθηση ότι τα άτομα που διασκεδάζουν με το μαύρο χιούμορ τείνουν να είναι γκρινιάρηδες και ίσως λίγο σαδιστές.

Αντιθέτως, οι παρατηρήσεις για τη δεύτερη και την τρίτη ομάδα έδειξαν ότι όσο πιο γκρινιάρης και επιθετικός είναι ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερο εκτιμά το μαύρο χιούμορ.

Γιατί το μαύρο χιούμορ συνδέεται με την ευφυΐα;

Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν, ήδη, ότι για την κατανόηση και επομένως, την εκτίμηση των αστείων, χρειάζεται ένας βαθμός «νοητικής ευκινησίας», καθώς το άτομο πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει τη ξαφνική αλλαγή στο νόημα ή να εκτιμά το πάντρεμα στοιχείων τα οποία συνήθως δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Η νέα μελέτη διερεύνησε ειδικά αν υπάρχει η ίδια σχέση μεταξύ ευφυΐας και μαύρου χιούμορ και σύμφωνα με τη Willinger, τα αποτελέσματά της υποδεικνύουν ότι η επεξεργασία αυτού του είδους χιούμορ είναι ένα «πολυσύνθετο έργο επεξεργασίας πληροφοριών» και ότι προφανώς, χρειάζεται ένας ορισμένος βαθμός ευφυΐας, καλή διάθεση και ηρεμία, για να αναγνωρίσει και να διασκεδάσει κανείς, με την παιχνιδιάρικη φαντασία του.

Πηγή: pathfinder.gr

LIKE & SHARE
Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για εσένα βάσει ζωδίου & γιατί;