Να, τι σημαίνουν τα τινάγματα ποδιών – χεριών στον ύπνο μας και η αίσθηση ότι σκοντάφτουμε ενώ κοιμόμαστε

0
LIKE & SHARE

Συμβαίνει σε όλους και ειδικά σε περιόδους υψηλής πίεσης ή φόρτου εργασίας: όταν πλέον έχουμε ήδη βρεθεί στο κρεβάτι για ύπνο, σ’ αυτό το περίεργο μεσοδιάστημα μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, να αισθανόμαστε ένα ξαφνικό τίναγμα στα χέρια ή στα πόδια. Ή ακόμη χειρότερα -από την άποψη ότι είναι κάπως τρομακτικό- να νιώθουμε ότι πέφτουμε ή ότι μόλις σκοντάψαμε πάνω σε κάτι. Η αίσθηση απορρυθμίζει τον ήδη μισοκοιμισμένο εγκέφαλο, καθώς από τη βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, ξαφνικά πρέπει να διαχειριστούμε την αίσθηση ότι είμαστε όρθιοι και μάλλον εκτεθειμένοι.

 

Γιατί μας συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της υπναγωγίας -αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για να περιγραφεί η ενδιάμεση φάση ανάμεσα στο να είναι κάποιος ξύπνιος, ενώ σταδιακά αποκοιμιέται- οι απότομες αυτές συσπάσεις των μυών τις περισσότερες φορές είναι απολύτως φυσιολογικές. Πρόκειται για τους λεγόμενους υπνικούς σπασμούς, ένα είδος μυοκλονίας, δηλαδή ξαφνικών και ακούσιων κινήσεων των μυών, που έχουν -κατά τη διάρκεια της υπναγωγίας- να εξυπηρετήσουν δύο διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου.

 

Για την ακρίβεια, όταν το ανθρώπινο σώμα ετοιμάζεται για ύπνο, στον εγκέφαλο βρίσκονται σε… αντιπαλότητα δύο συστήματα: το ενεργοποιητικό του δικτυωτού σχηματισμού, γνωστό και ως Reticular Activation System, (RAS) είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για το δίκτυο κυττάρων που βρίσκεται κάτω από τον φλοιό του εγκεφάλου και πρακτικά είναι αυτό που μας κρατά ξύπνιους. Ο προοπτικός πυρήνας, πάλι, είναι το δίκτυο εγκεφαλικών κυττάρων που ελέγχει τον ύπνο. Καθώς αυτά τα δύο συστήματα βρίσκονται σε απολύτως αντίθετες λειτουργίες -το ένα προσπαθώντας να διατηρήσει τον έλεγχο του σώματος μας και το άλλο προσπαθώντας να μας κοιμίσει- εμείς αντιδρούμε μέσω των συγκεκριμένων εκούσιων κινήσεων.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: m.lifo.gr

LIKE & SHARE