Ποια είναι τα κριτήρια μιας υγιούς ερωτικής σχέσης;

0
LIKE & SHARE

Είναι γεγονός ότι όλοι σχεδόν επιθυμούν να δημιουργήσουν μια σχέση, να βρουν ένα σύντροφο με τον οποίο θα νιώθουν ολοκληρωμένοι. Υπάρχει η πεποίθηση, η προσδοκία από τους περισσότερους ανθρώπους ότι μιασχέση μπορεί να φέρει ευτυχία. Ποια είναι όμως τα κριτήρια μιας υγιούς σχέσης; Και πότε άραγε μια σχέση κινδυνεύει να γίνει νοσηρή;

επικοινωνία

Καλή επικοινωνία υπάρχει όταν ο ένας σύντροφος μπορεί να μιλήσει στον άλλο ελεύθερα, χωρίς φόβο, δισταγμό ή δεύτερες σκέψεις ότι θα υποστεί κριτική. Η επικοινωνία προϋποθέτει να υπάρχει ένας πομπός και ένας δέκτης που βρίσκονται σε υγιή αλληλεπίδραση. Να μπορεί ο καθένας δηλαδή να μιλήσει, να εκφράσει τις σκέψεις, τις επιθυμίες του χωρίς να υπάρχει διακοπή, κριτική και ειρωνεία. Παράλληλα, να αισθάνεται ότι αυτά που είπε έγιναν δεκτά και κατανοητά. Ο δέκτης να μπορεί και εκείνος να εκφράζει αυτά που σκέφτεται και νιώθει και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να προκύπτει ένταση και κατηγόρια. Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη και συμβάλλει στο να νιώθει ο καθένας αυθεντικός και ανεξάρτητος, στοιχεία που συμβάλλουν να γίνεται η σχέση λειτουργική και δυνατή. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια δυστυχώς που δεν έχουν καταφέρει να μάθουν να επικοινωνούν, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική τους ζωή.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδες συστατικό μιας καλής σχέσης. Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη διαλύονται οι ανασφάλειες και οι φόβοι ότι ο άλλος δε θα είναι πιστός. Αυτό οδηγεί στο να επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας και αλληλοεκτίμησης. Στις περιπτώσεις που χάνεται η εμπιστοσύνη καλλιεργείται σιγά σιγά η ζήλια. Η ζήλια «δηλητηριάζει» μια σχέση και καταλήγει ο ένας να υποπτεύεται, να φοβάται και να ελέγχει τον άλλο. Έτσι προκύπτει μια νοσηρή κατάσταση όπου συσσωρεύεται αμφιβολία, θυμός και αρχίζουν να εμφανίζονται οι συγκρούσεις, τα ξεσπάσματα και η αλληλοκατηγόρια. Δημιουργείται τελικά ένα άσχημο κλίμα μέσα στη σχέση που επηρεάζει αρνητικά και την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Αποδοχή

Η αποδοχή του άλλου είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί και να εξελίσσεται μια σχέση. Αποδέχομαι τον άλλο σημαίνει αρχικά ότι τον γνωρίζω ποιος είναι, πώς είναι ο χαρακτήρας του, τα θετικά του στοιχεία αλλά και οι δυσκολίες του και συμφωνώ να είμαι μαζί του για αυτό που είναι. Όταν ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι ο άλλος τον αποδέχεται για αυτό που πραγματικά είναι τότε επικρατεί στη σχέση ένα κλίμα ασφάλειας και αλληλοεκτίμησης. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ένας δυστυχώς δεν αποδέχεται τον άλλο και περιμένει ότι θα αλλάξει καθώς ο χρόνος περνά. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό και τότε θα επικρατεί η καταπίεση, ο θυμός και η ματαίωση.

επιθυμία για βελτίωση/εξέλιξη

Καθώς προχωράει μια σχέση είναι σημαντικό να υπάρχει από τον κάθε σύντροφο η θέληση για προσωπική βελτίωση. Αυτό σημαίνει το άτομο να μην παραμένει στάσιμο, «βαλτωμένο» αλλά να καλλιεργεί, να εξελίσσει τις δυνατότητές του. Αυτό μπορεί να αφορά καθημερινές ασχολίες, όπως να φροντίζουμε το σώμα μας, η γυμναστική, η σωστή διατροφή και άλλες ωφέλιμες συνήθειες. Αντίστοιχα, όσον αφορά την σεξουαλική ζωή, να διατηρείται το ερωτικό ενδιαφέρον ζωντανό, να μην «θάβεται» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ο έρωτας είναι σαν ένα άθλημα που χρειάζεται διαρκή εξάσκηση. Μικρά απλά αλλά ουσιώδη πράγματα, όπως οι μικρές εκπλήξεις, ο αυθορμητισμός μπορούν να αναζωογονούν την ερωτική διάθεση και απόλαυση.

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή:  health.in.gr

LIKE & SHARE