Καλαμάτα | Η πιο παιχνιδιάρικη διακόσμηση κατοικίας! (εικόνες)

0
LIKE & SHARE

Οι κατοικίες βρίσκονται στην περιαστική ζώνη της Καλαμάτας, σε έναν από τους κατάφυτους λόφους, κυρίως με ελαιόδεντρα, που πλαισιώνουν την πόλη. Βασικό χαρακτηριστικό του οικοπέδου είναι η πανοραμική θέα προς το Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο. Κατά το σχεδιασμό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το χαρακτηριστικό με αποτέλεσμα από το εσωτερικό της κατοικίας να δημιουργούνται «κάδρα» του φυσικού τοπίου. Ένας δεύτερος βασικός παράγοντας που επηρέασε σημαντικά το σχεδιασμό ήταν η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς η Μεσσηνία χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενεργειακός σχεδιασμός

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μελετήθηκε προσεκτικά ο προσανατολισμός των χώρων ώστε να επιτραπεί στο μέγιστο ο φυσικός δροσισμός των χώρων και ο ελεγχόμενος ηλιασμός τους. Τα μεγαλύτερα ανοίγματα έχουν στραφεί προς το νότο ενώ μικρότερα ανοίγματα χωρίς ενδιάμεσα εμπόδια έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά στο βορρά ώστε να επιτρέπεται ο ελεύθερος διαμπερής αερισμός. Ο εξώστης του ισογείου έχει μελετηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει στο μεγάλο νότιο άνοιγμα να δέχεται άμεσο ηλιακό φως κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά να σκιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Δυτικά έχει αποφευχθεί η διάνοιξη παραθύρων με εξαίρεση δύο μικρής επιφάνειας μακρόστενα ανοίγματα στο ισόγειο τα οποία όμως προστατεύονται από δέντρα που έχουν μεταφυτευτεί σε αντίστοιχες θέσεις του περιβάλλοντα χώρου.

Ανατολικά βρίσκονται δύο μόνο ανοίγματα που εξυπηρετούν τα παιδικά υπνοδωμάτια του ορόφου για το βέλτιστο ηλιασμό, τα οποία προστατεύονται από το έντονο ηλιακό φως μέσω της χρήσης ενεργητικών συστημάτων. Οι θέσεις των παραθύρων είναι τέτοιες ώστε να επιτρέπουν τη συνεχή ροή αέρα, η οποία οδηγείται προς την ηλιακή καμινάδα που έχει τοποθετηθεί στην απόληξη του κλιμακοστασίου για να απομακρύνει τη θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου. Ως προς τη χωροθέτηση των χώρων εσωτερικά, οι χρήσεις που έχουν επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας και ως εκ τούτου μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φυσικό αερισμό, όπως η κουζίνα και τα λουτρά, έχουν τοποθετηθεί στο βορρά.

Όπως προαναφέρθηκε το κλίμα της Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες. Είναι λοιπόν εύκολο με τους κατάλληλους χειρισμούς το κτίριο να χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα. Για την αποτελεσματική λειτουργία του κτιρίου, ως φυσικού ηλιακού συλλέκτη κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι ανάγκη η θερμότητα, που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία, να παγιδεύεται στο εσωτερικό του. Αφενός χρησιμοποιήθηκε πυκνή φύτευση στο βορρά ώστε να προστατευθεί το κτίριο από τους ψυχρούς χειμερινούς ανέμους και αφετέρου ισχυρή θερμομόνωση του κελύφους του.

Χρησιμοποιήθηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης και κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακά διπλά κρύσταλλα με αργον ενδιάμεσα τους. Ειδικά στις πλευρές που είναι εκτεθειμένες στο βορρά και τη δύση χρησιμοποιήθηκε μόνωση μεγαλύτερου πάχους, ενώ το σύστημα της θερμοπρόσοψης κάλυψε και τις κάσες των ανοιγμάτων, γεγονός που ελαχιστοποίησε την εμφάνιση θερμογεφυρών. Τα υλικά επίστρωσης των δαπέδων των εξωτερικών χώρων και ιδιαιτέρως του δώματος επιλέχθηκαν σε ανοιχτά χρώματα ώστε να αντανακλούν το ηλιακό φως. Φυσικά η ισχυρή θερμομόνωση συνετέλεσε και στη μείωση των ψυκτικών φορτίων κατά τους θερινούς μήνες.

Για τη θέρμανση του κτιρίου επιλέχθηκαν μηχανισμοί χαμηλής ενέργειας, ηλιακά πάνελ και αντλία θερμότητας τα οποία, σε συνδυασμό με το ενεργειακό τζάκι, διευκολύνουν τη διασφάλιση συνθηκών άνεσης και το χειμώνα.

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: mononews.gr

LIKE & SHARE
Οι δέκα πιο μακρινές πτήσεις του κόσμου! (εικόνες)