Τα ζώδια, τα σύμβολα τους και η σημασία τους!

0
LIKE & SHARE
Η Αστρολογία είναι τόσο παλιά, όσο είναι τα άστρα και ο άνθρωπος. Δεν πρόκειται για μια υπερβολική διατύπωση, αλλά από τον ορισμό της και μόνο, η «βασιλική τέχνη των άστρων» και το αντικείμενο της μελέτης της, δεν παρέχει τη δυνατότητα του προσδιορισμού της ιστορικής αρχής της, αφού αυτή χάνεται στο μακρινό παρελθόν.
Η ιστορία της αστρολογίας και τα σύμβολα των ζωδίων
Τα ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν ότι πρώτοι οι Βαβυλώνιοι «εντρύφησαν» στα μυστήρια του ουρανού! Μάλιστα, το πρώτο «ωροσκόπιο» αποδίδεται σε αυτούς και φέρει την ημερομηνία 410 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι δανείστηκαν πληροφορίες από τους Βαβυλώνιους και με τις αστρολογικές τους παρατηρήσεις, κατάφεραν να προβλέπουν τις περιόδους της ευεργετικής πλημμύρας του Νείλου.Πρώτος «αστρολόγος» στην Ελληνική Ιστορία θεωρείται ο Ησίοδος, στα έργα του οποίου «Θεογονία» και «Αστρονομία» (750-650 π.Χ,) βρίσκουμε αποσπάσματα όχι μόνο για τη μυθολογία των ζωδίων, αλλά και ένα καζαμία με ευνοϊκές και μη ημέρες.
Από τότε έχουν περάσει δεκάδες αιώνες, η Αστρολογία διώχτηκε, αμφισβητήθηκε, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ένα μυστήριο, μια τέχνη, μια τεχνική που ζει, κεντρίζει το ενδιαφέρον και εξελίσσεται συνεχώς. Από τα βάθη της ιστορίας μέχρι τις πρόσφατες ανακαλύψεις του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα (1846 και 1930 αντίστοιχα) οι συμβολισμοί των ζωδίων αποτελούν ένα πιο όμορφα κομμάτια που συνθέτουν το «πάζλ» του μυστικού των ουρανών. Αν αναλογισθούμε ότι οι Αστρολόγοι περιμένουν την ανακάλυψη δύο ακόμη πλανητών για να συμπληρωθεί σωστά ο ζωδιακός κύκλος, η αναζήτηση της αστρολογικής γνώσης, γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική, αφού επιβεβαιώνει το ρηθέν «Δεν είναι το σήμερα, ούτε το χθες που ζούμε, αλλά το πάντα!»
Ας δούμε λοιπόν την ερμηνεία του κάθε συμβόλου για τα 12 ζώδια!
         Κριός 
Το κριάρι είναι η πολιορκητική μηχανή μέσα στο χρόνο. Πρόκειται για την αρχέγονη δύναμη που δίνει στον πρώτο σπόρο την βλάστηση, την πρώτη ανάσα ζωής μετά το χειμώνα. Οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν τον Κριό Γκαμ, που σημαίνει γιαταγάνι και θεωρούσαν ότι προστάτευε τη χώρα τους από τα κακά πνεύματα και τις φυσικές καταστροφές. Για τους Αιγύπτιους ο Κριός συνδεόταν άμεσα με την ανακουφιστική υπερχείλιση του Νείλου, που ερχόταν όταν ο ανέτειλε ο Σείριος και ο Κριός βρισκόταν στο ζενίθ του. Σύμφωνα με ένα αιγυπτιακό μύθο, όταν ο Διόνυσος έφτασε στην άνυδρο Αφρική ένα ιπτάμενο κριάρι του έδειξε το δρόμο για τις πηγές του Νείλου και ο θεός για να το ευχαριστήσει το τοποθέτησε ανάμεσα στα άστρα. Σε εκείνο το σημείο οι Αιγύπτιοι έκτισαν ένα ναό προς τιμή του Άμμωνα Δία που απεικονιζόταν με κέρατα κριαριού. Το μαντείο του Άμμωνα Δία ήταν υποστηρικτής της άποψης ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του Άμμωνα. Ο Μέγας Έλληνας στρατηλάτης απεικονίζεται σε νόμισμα του 300 π.Χ. ως Άμμωνας με κέρατα Κριαριού!
Ο Κριός στην Ελλάδα έχει πολύ πιο παλαιά ιστορία από εκείνη της Αιγύπτου. Εξάλλου τα πιο σημαντικά τοπωνύμια της Αιγύπτου «κρύβουν» Ελληνική μυθιστορία: Ασουάν= (ανάποδα) Νάουσα! Πορτ Σάιδ= Δίας! Σουέζ= Ζεύς! Ο ελληνικός Κριός αναφέρεται στην ιστορία του χρυσόμαλλου κριαριού που έστειλε η Νεφέλη για να φυγαδεύσει τα παιδιά της, τον Φρίξο και την Έλλη στην Κολχίδα, όταν το μαντείο των Δελφών δωροδοκημένο από τον πατέρα τους Αθάμαντα και τη δεύτερη γυναίκα του Ινώ, είπε ότι τα παιδιά θα πρέπει να θυσιαστούν για να καρπίσει η γη. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Ιάσωνα και την Αργοναυτική εκστρατεία, που για πολλούς ερευνητές σημαίνει έναν αρχαίο πόλεμο των άστρων.
Κυβερνήτης-πλανήτης του ζωδίου ο Άρης, (Mars στα λατινικά) o θεός του πολέμου, έδωσε το όνομά του στην Τρίτη των Λατίνων (Mars-dies) των Γάλλων (Mardi) των Ιταλών (Martedi) και όλων των λατινογενών γλωσσών. Στα αγγλικά, ο αστερισμός του Κριού ονομάζεται Aries. O Μάρτιος έχει μείνει στη γλώσσα μας να μας θυμίζει το μήνα που Ήλιος ξεκινά το πέρασμα του στον Κριό, όπως και το πρόσταγμα για το εμβατήριο, την παρέλαση (εμπρός, μαρς!). Μπορεί η Τρίτη να μην έγινε ποτέ μέρα του Άρη στη γλώσσα μας, ωστόσο η πολεμική ιαχή του Οκτώβρη του ’40 δεν υπολείπεται από το ίδιο το όνομα του θεού του πολέμου: Αέρα (Άρη)!
Το ιδεόγραμμα του Κριού υποδηλώνει τα κέρατα του κριαριού, αλλά και τα γεννητικά όργανα.
    
 Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: astrologos.gr

LIKE & SHARE