Οι Ευρωπαίοι κάθονται πάνω από 7 ώρες την ημέρα!

0
LIKE & SHARE

Μια μελέτη της οργάνωσης Attitude Prévention δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο καθισμένοι μπροστά στα κομπιούτερ τους.

Πρόκειται για έναν παθητικό τρόπο ζωής και οι άνθρωποι υποτιμούν συχνά τα μειονεκτήματά του.
Οπως δείχνει η μελέτη, η Ευρώπη έχει ακινητοποιηθεί. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου κάθονται 7 ώρες και 26 λεπτά κάθε μέρα, κατά μέσο όρο. Μεταξύ αυτών

  • Γάλλοι 7 ώρες και 24 λεπτά
  • Βρετανοί 8 ώρες και 13 λεπτά
  • Ολλανδοί 6 ώρες και 13 λεπτά
  • Φινλανδοί 5 ώρες και 50 λεπτά

Η μελέτη της Attitude Prévention έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε 4.000 άτομα, άνω των 18 ετών.

«Αυτοί οι χρόνοι δεν αποτελούν έκπληξη αν συγκρίνει κανείς το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη», σχολίασε ο καθηγητής Jean-François Toussaint.
Η παχυσαρκία είναι πράγματι ένα από τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής. Και παρότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το να παραμένουν καθιστοί τόσες ώρες καθημερινά δεν είναι για το καλό τους, εντούτοις πάνω από 70% υποτιμούν τους κινδύνους για την υγεία τους. Ενα μεγάλο ποσοστό δεν ξέρει ότι η καθιστική ζωή συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη και καρκίνου.
Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι μάλιστα όλο και λιγότερο αθλητικοί. Τον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να κάθονται μπροστά στην οθόνη να βλέπουν σειρές ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Εξαίρεση αποτελούν οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί: είναι οι μόνοι που δηλώνουν ότι προτιμούν να κάνουν έναν περίπατο στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η αδράνεια, ωστόσο, πολλαπλασιάζει τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Ενώ θα έπρεπε να κάνουν σωματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα ή να κάνουν 10.000 βήματα σε περίπατο, το 15% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι περπατάει το πολύ 10 λεπτά κάθε εβδομάδα, όπως έδειξε τον Μάρτιο 2018 το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε στο Sport and Physical Activity.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

LIKE & SHARE