Νέα στρατηγική επιθυμεί να χαράξει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το ζήτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Βρετανία και οι πρώτες κινήσεις φαίνεται να δείχνουν ότι δεν συμφωνεί με το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Η συνεργασία με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, αλλά και η ανάθεση ρόλου-κλειδί στη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, την κυρία Αμάλ Αλαμουντίν, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία είχε εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση.
Ωστόσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχογνωμία. Συγκεκριμένα, στο νέο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης φαίνεται να έχουν διαφορετικές απόψεις.
Ο μεν κ. Μπαλτάς έχει τονίσει μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει και νέα στρατηγική ενώ ο δε κ. Ξυδάκης μιλώντας στο Πρώτο Θέμα έχει κάνει λόγο για επωφελή δημοσιότητα που κέρδισε η χώρα εξαιτίας της κυρίας Κλούνεϊ.
Οι δηλώσεις πάντως του Αριστείδη Μπαλτά διακινήθηκαν πολύ στον βρετανικό τύπο με τους Times του Λονδίνου που φιλοξένησαν τις δηλώσεις αυτές να θέτουν ευθέως ζήτημα συνέχισης συνεργασίας με την Αμάλ Αλαμουντίν και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο.
«Αυλαία για τη νέα κυρία Κλούνεϊ; Η δικηγορική εταιρεία της Αμάλ μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος, αναφορικά με τα Ελγίνεια, από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες», έγραψε ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του Doughty Street Chambers ευελπιστούσαν να έχουν τον ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, χαράζοντας από κοινού μια στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.