Παρόλο που το ιδιαιτέρως αγχωμένο πρόγραμμα θεωρείται «προνόμιο» των δυτικών κοινωνιών , η πραγματικότητα διαφέρει αφού όπως αποδεικνύεται σε κάθε μήκος και πλάτος του κόσμου πολίτες, αγχωμένοι, παλεύουν να το καταπολεμήσουν.
Με αυτό υπόψη και με κριτήρια όπως το προσδόκιμο ζωής, η εισοδηματική ανισότητα, η ανεργία, η διαφθορά, η ατμοσφαιρική μόλυνση και τα ποσοστά δολοφονιών, το Bloomberg μέτρησε τα επίπεδα του στρες σε 75 χώρες, για να ανακαλύψει ποιοι κάτοικοι κυριεύονται από αυτό περισσότερο.
Τη θλιβερή πρωτιά παίρνει η Νιγηρία, με γενικό σκορ 70,1, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Νότια Αφρική με 70 και το Ελ Σαλβαδόρ με 57,6. Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα τη δεκάδα συμπληρώνουν κυρίως χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας ενώ η μόνη χώρα της Ευρώπης που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Στον αντίποδα βρίσκονται οι πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης με την Νορβηγία να αποδεικνύεται η λιγότερο αγχωμένη χώρα, με γενικό σκορ μόλις 5,4. Κατά πόδας ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 7,1 και τη χρυσή τριάδα συμπληρώνει η Ελβετία με 9,2.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η θέση της βρίσκεται στα μισά της λίστας, με σκορ 41,8. Προηγείται κατά μια θέση η Κίνα ενώ έπεται η Αργεντινή.
Σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg oι 10 πιο αγχωμένες χώρες είναι:
1. Νιγηρία
2. Νότια Αφρική
3. Ελ Σαλβαδόρ
4. Μογγολία
5. Γουατεμάλα
6. Κολομβία
7. Πακιστάν
8. Τζαμάικα
9. Βολιβία
10. ΠΓΔΜ
Οι 10 λιγότερο αγχωμένες χώρες είναι:
1. Νορβηγία
2. Λουξεμβούργο
3. Ελβετία
4. Σουηδία
5. Αυστραλία
6. Δανία
7. Φινλανδία
8. Ισλανδία
9. Γερμανία
10. Καναδάς