Όλα ξεκίνησαν από ένα χωρισμό. Πριν από περίπου δέκα χρόνια ένα ζευγάρι από την Κροατία αποφάσισε να τραβήξει χωριστούς δρόμους. Η κινηματογραφική παραγωγός Ολίνκα Βίστιτσα και ο γλύπτης Ντράζεν Γκρούμπβιτς βρέθηκαν σε αδιέξοδο για το πώς να μοιράσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και έτσι αποφάσισαν να τα κάνουν εκθέματα.
Το 2006 προχώρησαν στη δημιουργία του μουσείου το οποίο, στα χρόνια που ακολούθησαν, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 25 πόλεις και πρωτεύουσες προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Στην έδρα του, το Ζάγκρεμπ, το μουσείο φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεσή του η οποία χωρίζεται στα διαφορετικά στάδια ενός χωρισμού. Συγκεκριμένα, κάθε δωμάτιο έχει πάρει την ονομασία του από τις συναισθηματικές φάσεις μίας πληγωμένης καρδιάς, όπως «προσδοκία», «επιθυμία», «οργή», «θυμός», «πένθος».
Το 2011 το «Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων» κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο της Ευρώπης. Το κλειδί της επιτυχίας του; Ο συμμετοχικός και θεραπευτικός χαρακτήρας του. Οι χωρισμένοι από κάθε γωνιά της γης καλούνται να προσφέρουν τα δικά τους αντικείμενα αγάπης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της «συναισθηματικής κληρονομιάς» των διαλυμένων σχέσεων. Ταυτόχρονα, σε προσωπικό επίπεδο, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το βάρος και τον πόνο των αναμνήσεων κάνοντας μία νέα αρχή στη ζωή τους.
Φωτογραφίες, ποιήματα, λούτρινα κουκλάκια, οδοντόβουρτσες, οικιακές συσκευές, νυφικό, ένα τσεκούρι, δάκρυα, ένα μπουκάλι άμμο από ελληνική παραλία είναι μόνο κάποια από τα εκθέματα που ξεδιπλώνουν τη δική τους ιστορία εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Αξίζει να σημειωθεί πως το καθένα από αυτά συνοδεύεται από μία λεζάντα γραμμένη στα αγγλικά για να μπορεί κανείς να αντιληφθεί ευκολότερα τη συναισθηματική αξία του κάθε αντικειμένου.
Πέρα από τις ερωτικές ιστορίες, τα εκθέματα του μουσείου αναδεικνύουν και στοιχεία από την κουλτούρα της κάθε χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Φιλιππίνες, με εκατοντάδες ερωτικά γράμματα για την ξενιτιά, ενώ συγκλονιστικές είναι και οι ιστορίες από τα Βαλκάνια οι οποίες διαδραματίζονται με φόντο τον πόλεμο.