Την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni SpA» που αντιστοιχεί σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως «Shorouk Block», στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει 850 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δις. βαρέλια πετρελαίου.
Από πλευράς απόδοσης είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου αν το συγκρίνουμε για παράδειγμα με τη Νορβηγία όπου η συνολική πιθανή ποσότητα εξόρυξης φτάνει τα 790 δις κυβικά μέτρα.
Κλίμα ευφορίας στο Κάιρο
Το γιγάντιο αυτό κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 100 τ.χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Η ανακάλυψη του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ευφορία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Εni ανακοίνωσε ότι θα προβεί αμέσως σε συγκεκριμένη οικονομική εκτίμηση του οικοπέδου με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ανακάλυψης με αρχικό χρονικό ορίζοντα τετραετίας.
«Η ιστορική αυτή ανακάλυψη θα είναι σε θέση να μεταμορφώσει το ενεργειακό σενάριο για την Αίγυπτο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα βοηθήσουν στην γρήγορη παραγωγή», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος επισκέφτηκε το Κάιρο και συζήτησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλάμπ για την ιστορική ανακάλυψη. Τα συγχαρητήρια του στην εταιρεία έδωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για την«εκπληκτική» ανακάλυψη.
Στρατηγικό και οικονομικό όφελος
Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη χώρα στον αραβικό κόσμο και στο επίκεντρο του στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος της Ιταλίας. Στο παρελθόν οι Ιταλοί έκαναν σημαντικές επενδύσεις στη γειτονική Λιβύη, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω βίαιων ταραχών, το εκεί οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανασφαλές. Η εταιρεία Eni έχει μακρόχρονη παρουσία στην Αίγυπτο, από το 1954 μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΙΕOC και είναι ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο.
Εξαιτίας της αυξανόμενης κατανάλωσης ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια η Αίγυπτος κατέληξε να είναι εισαγωγέας ενέργειας, ενώ παλιότερα εξήγαγε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο εξωτερικό. Πολλές φορές υπάρχουν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο προκαλεί μερικές φορές πολιτικές ταραχές. «Μια ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του ενεργειακού κενού της Αιγύπτου», λέει ο Ρόμπιν Μιλς, αναλυτής από τη Manaar Energy Consulting στο Ντουμπάι μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg και προσέθεσε: «Θα πρέπει να εστιάσουν στις εγχώριες ανάγκες και μετά να συζητήσουν για σχέδια εξαγωγών. Επίσης, θα χαλάσουν τα σχέδια του Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο».
Τα νέα συμβόλαια της Eni με την κυβέρνηση στο Κάιρο δεν αφορούν μόνο την περιοχή στη Μεσόγειο αλλά και τον Κόλπο του Σουέζ και το Δέλτα του Νείλου, ενισχύοντας την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή. To Μάρτιο ο ενεργειακός κολοσσός της BP αποκάλυψε σχέδια για επενδύσεις 12 δις στα οικόπεδα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία DEA. Όλα αυτά δίνουν ισχυρή ώθηση στην Αίγυπτο και την καθιστούν σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή της Μεσογείου.
Πηγή: lifo.gr