Στο σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοινώθηκε χθες, γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε άλλους τομείς της δημόσιας παιδείας.
Πανελλήνιες 2016: Τι αλλάζει στη Γ’ Λυκείου από το ερχόμενο εκπαιδευτικό έτος
Μεικτό θα είναι το εξεταστικό σύστημα Πανελλήνιες 2016, καθώς εκτός από τους μαθητές που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες την Γ” Λυκείου και θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές θα έχουν και όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή ή τη σχολή που επιθυμούσαν.
Για τους υποψηφίους του ερχόμενου εκπαιδευτικού έτους. Οι νέοι μαθητές της Γ’ τάξης θα εξεταστούν με το νέο σύστημα (4+1 μαθήματα), ενώ οι περσινοί απόφοιτοι θα επιλέξουν μεταξύ παλαιού (6 μαθήματα) και νέου. Αναλυτικά τι θα ισχύσει Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι φέτος, δίνοντας έξι μαθήματα, είτε με το νέο, δηλαδή δίνοντας τέσσερα μαθήματα.
Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να δώσουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το βιογραφικό. Αυτή η πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις”.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θέλησαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο προβλέπεται να οριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ’ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνιστούν πανελλαδικά. Τα επιστημονικά πεδία Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.
Τα τμήματα των ιδρυμάτων κατατάσσονται σε πέντε επιστημονικά πεδία που ορίζονται ως εξής:
1: Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4: Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Νέα Γενιά
Στον τομέα της νέας γενιάς προωθήθηκε η ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (σχολικές και εξωσχολικές ανταλλαγές, πολιτιστικές και άλλες συνεργασίες) σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Νεότητας, Γυναικών και Τρίτης Ηλικίας της Γερμανίας στη βάση της αρχής της ισοτιμίας.
Σε αντίθεση με όσα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τα οποία αποτελούσαν απλή αντιγραφή του αντίστοιχου Πολωνογερμανικού ή Γαλλογερμανικού Ιδρύματος, τέθηκαν οι βάσεις για ένα ιδρυτικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες, και το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά.
Επαγγελματική Εκπαίδευση
– Προώθηση των πιλοτικών προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και τον ΟΑΕΔ.
– Συναντήσεις και επισκέψεις στους χώρους εργασίας. Εντοπισμός προβλημάτων και σκέψεις βελτίωσης.
– Σχεδιασμός για επέκταση των πιλοτικών προγραμμάτων σε νέους κλάδους.
Ανώτατη Εκπαίδευση
– Στην ανώτατη εκπαίδευση δρομολογήθηκαν τομές στο ζήτημα των μετεγγραφών φοιτητών. Με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε ανώτατο όριο 15% και εισήχθη ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης με κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά.
– Στον τομέα των συγγραμμάτων εντοπίστηκαν και άρχισαν να αντιμετωπίζονται οι παθογένειες. Ετοιμάστηκε ένα σχέδιο σημαντικής μείωσης του κόστους (δικαιότερο από την οριζόντια περικοπή Λοβέρδου), αν και δεν πρόλαβε να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση