Μερικοί από τους διασημότερους πρόσφυγες όλων των εποχών!

0

Τι συνδέει τον ΄Αλμπερτ Αϊστάιν με την Μαντλίν Ολμπράιτ, τον Δαλάι Λάμα με τον Ελί Βιζέλ και τον Φρεντερίκ Σοπέν; Εκτός από το ότι πρόκειται για μερικά από τα διασημότερα μυαλά όλων των εποχών, υπήρξαν πρόσφυγες. Σ’ αυτούς τους μεγάλους ανθρώπους της παγκόσμιας ιστορίας που ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς και όμως άλλαξαν τις ζωές όλων μας κάνει το Business Insider με αφορμή την κορύφωση πλέον της προσφυγικής κρίσης.

Άλμπερτ Αϊνστάιν

einstein.jpg

Δύσκολο να βρείτε κάποιον που να μην έχει ακούσει για την απίστευτη συμβολή του Αλμπερτ Αϊνστάιν στην επιστήμη. Η «Θεωρία της Σχετικότητας» έφερε την επανάσταση στην φυσική και την αστρονομία και τον έκανε τον σημαντικότερο, ίσως, επιστήμονα του 20ού αιώνα. Ο κορυφαίος φυσικός ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν γερμανοεβραϊκής καταγωγής και αντιμετώπισε τον έντονο διωγμό κατά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίλτερ. Ο Αϊνστάιν αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γερμανική Ακαδημία Επιστημών, με προορισμό την Αμερική. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1933, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στο Πρίνστον μέχρι την συνταξιοδότηση του, το 1945.

Μαντλίν Ολμπράιτ

olbreit.jpg

Η πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ – κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπιλ Κλίντον – γεννήθηκε το 1937 στην Τσεχοσλοβακία και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της δύο φορές. Την πρώτη φορά ήταν όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ολμπράιτ και η οικογένειά της ( ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και εργαζόταν στην πρεσβεία στο Βελιγράδι ) κατέφυγαν στην Αγγλία. Η δεύτερη φορά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το «σπίτι» τους, ήταν λόγω της ανάληψης της Πράγας από τους κομμουνιστές, γεγονός που οδήγησε την οικογένεια Ολμπράιτ να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ

14ος Δαλάι Λάμα

dalai.jpg

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, εγκατέλειψε τη χώρα το 1959 κατά την διάρκεια της εισβολής του στρατού της Κίνας στο Θιβέτ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι περισσότεροι Θιβετιανοί πρόσφυγες – των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τους 30.000 – μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα στα βουνά της βόρειας Ινδίας. Από τότε ο 14ος Δαλάι Λάμα ζει εξόριστος στο εξωτερικό, προσπαθώντας να συνεγείρει τη διεθνή κοινή γνώμη με σκοπό την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Ελί Βιζέλ

vizel.jpg

Ο Εβραίος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής γεννήθηκε στην Ρουμανία. Το 1958 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η νύχτα» (La Nuit), στο οποίο αφηγείται τις εμπειρίες του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του. Εκεί έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

Φρεντερίκ Σοπέν

sopen.jpg

Ο διάσημος συνθέτης του 19ου αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του, γεννήθηκε στην Πολωνία. Το 1830,  όταν οι Ρώσοι εισέβαλαν στη χώρα του. έφυγε από την Πολωνία και πήγε στη Βιέννη.

 

Πηγή: TheToc.grShare.

Leave A Reply