Στην εποχή μας, ειδικά οι νέοι, χρησιμοποιούν το facebook ως μέσο συνομιλίας σε καθημερινή βάση. Ακόμα και όταν βγαίνουν εξώ πολλοί από αυτούς, χάνονται στα κινητά τους και χάνουν το νόημα της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας.
Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις ο Βαλεντίνος Τζέκας ήθελε να ξοδέψει το καλοκαίρι του κάνοντας κάτι πραγματικά δημιουργικό. Έφτιαξε λοιπόν μία εφαρμογή με τίτλο “Near – Check Who’s Nearby” που έχει στόχο να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, απλά και γρήγορα. Είσαι έξω σ’ μια πλατεία, σ’ ένα πάρκο, σ’ ένα συνέδριο; Ανοίγεις το “Near” και αμέσως βλέπεις στον χάρτη ποια άτομα είναι κοντά σου. «Παρατήρησα πως τα check’ins στο facebook, που είναι πολύ της μόδας, ειδικά στην Ελλάδα, είχαν ένα σημαντικό πρόβλημα. Ήταν πολύ γενικά. “Ο Ανδρέας ήταν με τον Διονύση στην τοποθεσία τάδεν μέρος”. Αν είσαι όμως καινούργιος στην πόλη δεν ξέρεις τα μέρη, οπότε πρέπει να ψάξεις… ΠΟΛΥ! Επίσης, μέσα στον χαμό του news feed είναι πλέον αδύνατο να εντοπίσεις τα check’ins των φίλων σου άρα πρέπει να τους τηλεφωνήσεις».
Ο 18χρονος φοιτητής αρχικά στοχεύει στο μεγαλύτερο κοινό της κινητής αγοράς που είναι τα κινητά Android. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει διαδικασίες και για την έκδοση της εφαρμογής στο iOS. To Νear θα είναι διαθέσιμο στο Google Play Store περίπου σε έναν μήνα και θα είναι δωρεάν.
«Η δημιουργία της εφαρμογής ήταν μία τεράστια διαδικασία διότι είμαι εντελώς μόνος μου. Αρχικά, άρχισα να σκέφτομαι το τι θα ήθελα να κάνει η εφαρμογή για εμένα. Στη συνέχεια, μετά από πολύ σκέψη, σχεδίασα ένα πρώτυπο στο photoshop ώστε να δω περίπου πως και που θα μπει το κάθε στοιχείο στην οθόνη. Μετά από τα ατελείωτα edits, αλλά και τις άπειρες πίτσες, αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω την εφαρμογή στο android studio. Τέλος, όταν έφτασα το “Near” σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, άρχισα να ασχολούμαι με την Pre-Launch ιστοσελίδα και να σχεδιάζω δειλά δειλά τα screenshots όπως και το επίσημο εικονίδιο της εφαρμογής, τα οποία θα υπάρχουν στο Google Play Store. Ένα μήνα μετά, εγώ μαζί με 6-7 φίλους τεστάρουμε την εφαρμογή μεταξύ μας κάθε φορά που βγαίνουμε προς το κέντρο της πόλης ώστε να συλλέξω σχόλια για τη βελτίωση του “Near”».
Aπό μικρός είχε μια μεγάλη και μόνιμη κλίση προς την πληροφορική. Κάτι τον μάγευε. Ήθελε να καταλάβει πως το πλαστικό, το γυαλί και ο ηλεκτρισμός δημιουργούσαν όλη αυτή τη μαγεία που ξεδιπλώνόταν μπροστά στα μάτια του. Περίπου στα 12, άρχισε να μαθαίνει σιγά σιγά html και άρχιζε να μπαίνει στη λογική του προγραμματισμού. Αργότερα, στις αρχές του γυμνασίου μέσω του hacking, άρχισε να μαθαίνει ακόμη περισσότερα μαζί με φίλους και μετά αντί να τους ακολουθεί για καφέ έξω, διάβαζε και εφάρμοζε.«Έτσι μέχρι σήμερα η πληροφορική παραμένει το πάθος μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο, πραγματικά».
Ο Βαλεντίνος έχει ένα «αρκετά ενδιαφέρον» καθημερινό πρόγραμμα. «Ξυπνάω στις 8, ασχολούμαι με τη βελτίωση του “Near” μέχρι το μεσημέρι που εκεί ξεκουράζομαι λιγάκι. Μετά πάλι το «κεφάλι μέσα» δουλεύοντας την εφαρμογή μέχρι να βγω μια ήρεμη βραδινή βόλτα με τους φίλους μου που συνήθως testαρουμε το “Near” μεταξύ μας και μαζεύω τα σχόλια τους. Θετικά ή Αρνητικά. Εδώ και 2 μήνες έτσι κυλάν οι μέρες μου».
Το όνειρο του ήταν από μικρός να αφήσει στον κόσμο κάτι. «Δεν θέλω να είμαι ο κλασικός άνθρωπος. Θέλω να με θυμούνται για κάτι σπουδαίο. Ας ελπίσουμε πως η αρχή έχει γίνει με το “Near”».
Το τελευταίο διάστημα ο Βαλεντίνος χρησιμοποεί την εφαρμογή «Musixmatch». «Είναι ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά ταξινομεί την μουσική σου και σου εμφανίζει άμεσα τους στίχους. Η ιδέα δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε τίποτα σπουδαίο αλλά, είναι τόσο όμορφα σχεδιασμένη. Τα χρώματα, οι μεγάλες εικόνες, αλλά και τα transitions με έχουν κερδίσει. Ξοδεύω πάνω από 6 ώρες την ημέρα ακούγωντας μουσική όποτε θέλω».
Μελλοντικός στόχος του είναι από την πρώτη βδομάδα μετά το επίσημο launching, το “Near” να έχει πάνω από 1.500 downlοads και τουλάχιστον 1.000 ενεργούς χρήστες. «Επίσης, θα ήθελα να πάρω μια χρηματοδότηση ώστε να μπορέσω από το δωμάτιο μου να κάνω το “Near” μια μεγάλη επιχείρηση, σε κανονικά γραφεία. Στόχοι και μεγάλες φιλοδοξίες υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει. Ελπίζω το καλύτερο».
Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή θα μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
Πηγή: toratora.gr