Σαρώνουν τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα!

0

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό και τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την έξαρση ιλαράς και την επανεμφάνιση άλλων νόσων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σε πολλές χώρες της ΕΕ παρατηρείται πρωτοφανής έξαρση ιλαράς και επανεμφάνιση άλλων νόσων, λόγω ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, το 2017 στην ΕΕ/ΕΟΧ παρατηρήθηκε αναζωπύρωση της ιλαράς με διάφορα κρούσματα και 37 θανάτους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 14.600 περιπτώσεις ιλαράς που μεταφράζονται σε 28,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίστηκαν σε μη εμβολιασμένα άτομα και το 37% των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων ιλαράς το 2017 αναφέρθηκαν από τη Ρουμανία (5.608 ή 283,8 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο), την Ιταλία (5.098 ή 84 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) και την Ελλάδα (967 ή 89,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο).

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι οι περιπτώσεις ιλαράς άρχισαν να αναφέρονται τον Μάιο του 2017 και ο αριθμός αυξήθηκε έντονα για το υπόλοιπο έτος (καμία περίπτωση δεν είχε αναφερθεί το 2016 και μόνο μία το 2014 και το 2015). Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ το 70% των περιπτώσεων ιλαράς εμφανίστηκαν σε Έλληνες πολίτες καταγωγής Ρομ, οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ, ο επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις, αρμόδιος για θέματα υγείας δήλωσε τα εξής: «Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα πιο ισχυρά και αποδοτικά από οικονομική άποψη μέτρα δημόσιας…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr

Share.

Leave A Reply