Σεξ και εγκυμοσύνη | Όλα όσα ήθελες να μάθεις, αλλά δίσταζες να ρωτήσεις

0

Σεξ και εγκυμοσύνη. Να δύο λέξεις που όταν μπαίνουν στην ίδια πρόταση προκαλούν άβολα συναισθήματα. Το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης ή ακόμα μετά το πέρας της μοιάζει σαν να παίζεις την τελευταία και πιο δύσκολη πίστα ενός παιχνιδιού.

Είτε έχεις ένα μωρό μέσα σου, είτε σε απόσταση αναπνοής (στην κούνια δίπλα στο κρεβάτι σας), το σεξ, μάλλον, βγαίνει από τη λίστα με τις προτεραιότητες σου (λογικά, τη θέση του παίρνει ο ύπνος). Τι γίνεται όμως όταν θα σε (ξανα)απασχολήσει; Πόσο ασφαλές είναι; Πόσο χρόνο πρέπει να περιμένεις μέχρι να πεις ότι είσαι σε θέση να το κάνεις και να αισθάνεσαι άνετα με αυτό; Ο Δρ. Ελευθέριος Μερίδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος, απαντά και καταρρίπτει όλους τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος μιας εγκυμοσύνης.

Μπορεί μια έγκυος να έχει σεξουαλικές επαφές; Κι αν ναι, πόσο συχνά;

Για τις περισσότερες γυναίκες είναι ασφαλές να συνεχίσουν να κάνουν σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης χαμηλού ρίσκου και, μάλιστα, όσο συχνά το επιθυμούν. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το μωρό καθώς ο αμνιακός σάκος και οι μύες της μήτρας προστατεύουν το μωρό ενώ η βλέννη και ο κλειστός τράχηλος προφυλάσσουν από πιθανές μολύνσεις.

Αφού μια γυναίκα γεννήσει, πόσο καιρό πρέπει να περιμένει για να ξανακάνει σεξ;

Οπωσδήποτε μέχρι να σταματήσει το αίμα μετά τον τοκετό (λοχεία) κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σημείο της μήτρας όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας βρίσκεται ακόμα σε φάση επούλωσης και αν κάνετε σεξ νωρίτερα μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση. Το πιο σημαντικό είναι να αισθανθείτε, εκτός από σωματικά, και συναισθηματικά έτοιμη.

Ένας μικρός αριθμός ζευγαριών ξεκινούν να κάνουν σεξ εντός ενός μηνός μετά τον τοκετό, αλλά τα περισσότερα ζευγάρια περιμένουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες –όπως γίνεται και στις περιπτώσεις που έχει γίνει περινεοτομία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στους τρεις μήνες τα περισσότερα ζευγάρια έχουν ξανακάνει σεξ εκτός κάποιων που προτιμούν να περιμένουν έξι μήνες.

Είναι λογικό μια γυναίκα να μην έχει καμία διάθεση για σεξ;

Φυσικά. Ακόμα και να μην αισθανθούν την επιθυμία για σεξ τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά τον τοκετό, και πάλι, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς μπορεί να αισθάνονται εξουθενωμένες από την έλλειψη ύπνου ή από τις απαιτήσεις που έχει ο νέος τους ρόλος ως μητέρα. Επίσης, για όσες θα θηλάσουν, η έκκριση της προλακτίνης μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την επιθυμία για σεξ.

Πώς είναι η αίσθηση όταν τελικά ξανακάνεις σεξ μετά τον τοκετό;

Το πιθανότερο είναι ότι η αίσθηση δεν θα είναι η ίδια. Ακόμα και για αυτές στις οποίες δεν έγινε περινεοτομία κατά τον τοκετό, η περιοχή θα είναι μελανιασμένη και ευαίσθητη για αρκετό διάστημα. Εάν έχει γίνει περινεοτομία είναι λογικό να υπάρχει και αρκετός πόνος στην περιοχή της τομής και των ραμμάτων. Θα πρέπει να περιμένουν να σταματήσει ο πόνος και να επουλωθεί η τομή μέχρι να δοκιμάσουν να ξανακάνουν σεξ.

Όσο για τις γυναίκες που κάνουν καισαρική, δεν υπάρχει οίδημα, πόνος η περινεοραφή στην γεννητική περιοχή αλλά και αυτές θα πρέπει να αισθανθούν έτοιμες και ότι έχουν αναρρώσει μετά από ένα μείζον χειρουργείο.

Συνέχεια άρθρου  εδώ
Πηγή: ladylike.gr
Share.

Leave A Reply