Γιατί ένα παιδί «βγάζει γλώσσα» στους γονείς του;

0

«Το παιδί μου βγάζει γλώσσα… Τι να κάνω;»

Ερώτηση γεμάτη ανησυχία αλλά και ντροπή από γονείς που σκέφτονται πως ίσως οι ίδιοι δεν είναι τόσο καλοί στο γονικό τους ρόλο και δεν μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν «σωστά» το παιδί τους, αλλά και από γονείς που σκέφτονται πως ίσως το παιδί τους έχει κάποιο πρόβλημα…

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά «αφήνονται» περισσότερο απέναντι στους γονείς τους που νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα να βγάλουν ακόμα και τον «χειρότερο» εαυτό τους, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Έτσι, συχνά μπορούν να γίνουν ανυπάκουα, απότομα ή ακόμα και επιθετικά.

 • Η σύγκρουση ως μορφή εξωτερίκευσης των συναισθημάτων θλίψης και φόβου για το παιδί: Ένας μεγάλος αριθμός αναλυτών στο χώρο της παιδοψυχολογίας υποστηρίζει, ότι πολλές φορές τα παιδιά μιλούν σκληρά στους γονείς τους, επειδή κατά βάθος αισθάνονται θλιμμένα και συμπεριφέρονται με ακρότητα απέναντί τους, επειδή στην πραγματικότητα νιώθουν ανασφάλεια και φόβο. Με λίγα λόγια, φαίνεται, πως τα παιδιά χρησιμοποιούν την ανυπακοή ως άμυνα, η οποία τα προστατεύει ενάντια στη ματαίωση και στην απογοήτευση. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί, ότι η αντιδραστικότητα συναντάται συχνότερα στα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά αυτά, επειδή συνήθως αισθάνονται ανίσχυρα απέναντι στους κανόνες και στις προσδοκίες των γονέων τους, προσπαθούν να κερδίσουν με έμμεσο τρόπο την αναγνώριση τους, μέσω της επιβολής τους.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: mothersblog.gr

Share.

Leave A Reply