«Θέλω τη μαμά μου» !

0

Δεν ξεκολλά από την φούστα σας, επιζητά συνεχώς την παρέα σας, σας καλεί να παίξετε μαζί, θέλει να σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε.  Φυσικά, δεν διανοείται πως κάποιος άλλος θα αναλάβει το άλλαγμα των ρούχων, το τάισμα ή το μπανιάρισμα του, ούτε δέχεται εύκολα το χάδι των συγγενών ή των οικογενειακών φίλων που το αγαπάνε.

Κάθε φορά που απομακρύνεστε από κοντά του, το μικρό σας αρχίζει να κλαίει απελπισμένα. Μόλις όμως το πάρετε στην αγκαλιά σας, αμέσως ησυχάζει και σας χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο. Γιατί αντιδρά έτσι;

Είναι πολύ απλό. Ένα μωρό γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τη μητέρα του, αφού αυτή το φροντίζει, ικανοποιεί τις λειτουργικές του ανάγκες, είναι κοντά του σχεδόν πάντα.  Αν δεχτούμε αυτή την κατάσταση ως δεδομένη, συμπεραίνουμε πως όλα τα παιδιά, τον πρώτο τουλάχιστον χρόνο, τρέφουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στην μαμά, αδυναμία που βασίζεται περισσότερο στην ανάγκη, παρά στην επιθυμία. Πως εκδηλώνεται η συγκεκριμένη αδυναμία;  Με το να απλώνει το μωρό σας τα χεράκια του κάθε φορά που σας αντικρίζει, με το να επιζητά την αγκαλιά σας και με το να μην θέλει να φύγει από δίπλα σας.

Το άγχος του αποχωρισμού

Κάθε παιδί γύρω στον 7ο μήνα της ζωής του διαμορφώνει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα. Το μωρό σας τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει το συναίσθημα του φόβου.  Και πιο συγκεκριμένα, αισθάνεται το φόβο ότι θα μείνει μόνο του, ότι μπορεί η μαμά του να φύγει και να το αφήσει.  Και αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν, από την μέρα που γεννήθηκε, περνάτε σχεδόν όλο τον χρόνο μαζί του και δεν χάνετε την ευκαιρία να του δείξετε την στοργή και την αγάπη σας. Μην ξεχνάτε όμως, ότι το παιδί σας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις αποδείξεις της αγάπης σας.

Έτσι λοιπόν, μόλις απομακρυνθείτε λίγο από κοντά του, απελπίζεται και βάζει αμέσως τα κλάματα, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος, όταν η κατάσταση είναι ήρεμη και τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα επακολουθήσει.  Για παράδειγμα: το αφήνετε στον παππού και την γιαγιά για να κάνετε κάποιες δουλειές: Εσείς είστε ήσυχη. Το παιδί ξέρει τους παππούδες του, σίγουρα μπορεί να τους αναγνωρίσει, έχει μείνει μαζί τους, έχουν παίξει μαζί του και φυσικά δεν του χαλάνε χατίρι. Και όμως, το παιδί θέλει εσάς και μόνο εσάς.  Θέλει την δική σας παρουσία και το δείχνει κλαίγοντας ασταμάτητα και γραπώνοντάς σας από το πόδι. Αλλά γιατί όλη αυτή η απελπισία; Σε τι οφείλεται;

 

 

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: themamagers.gr

Share.

Leave A Reply