Ποια είναι τα όριά σου σε μια σχέση;

0

Έχεις θέσει τα όριά σου; Τα έχεις διευκρινίσει ή προκειμένου να ικανοποιήσεις τον σύντροφό σου λες σε όλα «ναι»; Μήπως φοβάσαι πως ένα ενδεχόμενο «όχι» φέρει την απόρριψη και απλά ταλαιπωρείς τον εαυτό σου; Τα όρια είναι απαραίτητα και είναι δείγμα σεβασμού του εαυτού σου, σύμφωνα με την Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος.

Οι υγιείς σχέσεις είναι εκείνες που αφενός προχωρούν με το «εμείς», αφετέρου δεν παραβιάζουν το «εγώ» και το «εσύ». Τα όρια περιγράφουν το πώς θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά χωρίς παραβιάσεις. Αποδεχόμαστε τον άλλον, δεν προσπαθούμε να τον αλλάξουμε, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε σεβόμαστε και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις θέσεις και τις πεποιθήσεις του.

Από την αρχή της σχέσης είναι σημαντικό να υπάρχει ο σεβασμός του προσωπικού χώρου και του προσωπικού χρόνου του άλλου, να είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας χωρίς να παραγκωνίζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου, να υπάρχει σεβασμός στις σκέψεις και τις αντιλήψεις του άλλου, ακόμη και αν εμείς δεν συμφωνούμε και ενώ δεν υπάρχει παρέμβαση και παραβίαση στις δικές μας αξίες και πεποιθήσεις.

Η έλλειψη ορίων στις διαπροσωπικές σχέσεις ευθύνεται πολλές φορές τόσο για τις δυσλειτουργίες μέσα στην ίδια τη σχέση, όσο και για την προσωπική δυσκολία του καθενός να διαχειριστεί την καθημερινότητά του. Για να μπορέσουμε ωστόσο να αποδεχτούμε και να σεβαστούμε τα όρια του άλλου, βασική προϋπόθεση είναι η προσωπική οριοθέτηση. Αυτό πρωτίστως δηλώνει επίγνωση των αναγκών μας, αυτοσεβασμό, ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας, υποδηλώνει την αγάπη μας στον εαυτό μας και σαφώς βοηθάει και τον άλλο να ξέρει μέχρι που «μπορεί να φτάσει».

Ένας άνθρωπος που δεν έχει όρια σίγουρα δυσκολεύεται στις διαπροσωπικές του σχέσεις,εγκλωβίζεται, είναι ανικανοποίητος και πολύ συχνά θυμωμένος με τον άλλον που «πάντα φταίει» για αυτό που ο ίδιος προκαλεί. Γιατί το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο σε αυτόν που παραβιάζει τα όρια αλλά και σε αυτόν που δεν τα θέτει. Η προσωπική οριοθέτηση συμβάλει στο διαχωρισμό μας από τους άλλους, μας βοηθά να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας και μας οδηγεί σε πιο υγιείς σχέσεις.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΟΡΙΑ;
Η δυσκολία της οριοθέτησης συχνά είναι η ανάγκη μας για αποδοχή. Το «όχι» πολλές φορές καταγράφεται ως φόβος ότι δεν θα είναι κάποιος αρεστός, αγαπητός και κατεπέκταση ο φόβος της απόρριψης, γιατί όσο περισσότερο χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση από τους άλλους τόσο δυσκολότερο είναι να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια. Σαφέστατα αυτό υπογραμμίζει τις εσωτερικές ανασφάλεις και την αίσθηση ανεπάρκειας που μπορεί να έχει κάποιος για τον εαυτό του ώστε με αυτόν τον τρόπο να ζητά την επιβεβαίωσή του μέσα από τα μάτια των άλλων.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: tlife.g


Share.

Leave A Reply