5 φυσικοί μέθοδοι για να πολεμήσετε την κατάθλιψη

0

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση πολλών παραγόντων. Αυτό σημαίνει πως η εμφάνιση και τα συμπτώματα στην ζωή του ατόμου που υποφέρει από αυτή επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Γι αυτό, ώστε να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να της επιτεθούμε από διαφορετικές πλευρές.

Προσφάτως, δόθηκε πολύ σημασία στις χημικές αλλαγές που γίνονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την κατάθλιψη. Έχουν ειπωθεί πολλά για τις ορμόνες: οι ορμόνες της χαράς , του άγχους, κτλ. Οι νευροδιαβιβαστές και οι επιπτώσεις τους στην διάθεση μας επίσης συζητούνται. Τώρα, ακόμα και αν αυτή η προσέγγιση είναι επιστημονική και έγκυρη, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

«Η κατάθλιψη είναι μια φυλακή στην οποία είσαι και ο φυλακισμένος και ο σκληρός φύλακας.» –Dorthy Rowe–

Η χημεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη παράγει χημικές αλλαγές μέσα στον εγκέφαλο και αντιστρόφως. Ωστόσο, η χημεία του εγκεφάλου αλλάζει συνεχώς. Η ποιότητα των σκέψεων μας και των ουσιών που καταναλώνουμε είναι δύο από τους παράγοντες που είναι ικανοί να τροποποιήσουν την χημεία του εγκεφάλου. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, αυξάνεται ή μειώνεται το ποσοστό σεροτονίνης που είναι διαθέσιμο.

Η παραγωγή της σεροτονίνης ξεκινά στο έντερο. Από εκεί, ο πρόδρομος αυτής της ορμόνης παράγεται και λέγεται ‘Τρυπτοφάνη’. Γι αυτό κάποιοι λένε το έντερο “δεύτερο εγκέφαλο”. Γι αυτό ο τύπος φαγητού που τρώμε είναι τόσο σημαντικός καθώς και το είδος ζωής που κάνουμε. Επίσης, για να παράγουμε περισσότερη σεροτονίνη, η οποία θα μας βοηθήσει να παλέψουμε την κατάθλιψη υπάρχουν κάποιοι εντελώς φυσικοί μέθοδοι.

Εδώ είναι απλώς 5 από αυτές τις μεθόδους.

1. Φαγητά που βοηθούν στην ελάττωση της κατάθλιψης

Ας αρχίσουμε με το να πούμε πως υπάρχουν φαγητά που αναστέλλουν την παραγωγή της σεροτονίνης. Επίσης αυξάνουν το ρίσκο της κατάθλιψης. Αυτά τα φαγητά είναι κυρίως υδατάνθρακες και φαγητά με πολύ ζάχαρη. Αυτός ο τύπος τροφής είναι σαν μια ενεργητική εκκένωση στο σώμα μας. Μεταβολίζονται εύκολα και δημιουργούν πικρία. Με άλλα λόγια, δημιουργούν μια μορφή συνδρόμου στέρησης.

Από την άλλη μεριά, άλλα φαγητά όπως αυτά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στο να βάλουν περισσότερη τρυπτοφάνη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μεταφράζεται ως μεγαλύτερη παραγωγή σεροτονίνης. Επομένως αυτά τα φαγητά δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στην κατάθλιψη. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες απέδωσαν ότι ο κουρκουμάς έχει μια ιδιαίτερη τάση στο να παράγει αυτό το αποτέλεσμα.

2. Ο πιο κατάλληλος τύπος άσκησης

Κάθε τύπος άσκησης αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης του εγκεφάλου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πιο σημαντικό όταν η άσκηση είναι σε συνδυασμό με ειδικές καταστάσεις. Το ιδανικό είναι να αναπτυχθεί ένα σενάριο που θα διευκολύνει το μυαλό. Ένα περιβάλλον που να μειώνει τα επίπεδα άγχους κάποιου.

Η φυσική άσκηση είναι περισσότερο παραγωγική αν γίνεται έξω. Τα δέντρα και το πράσινο της φύσης αυξάνουν το θετικό αποτέλεσμα της άσκησης. Μια απλή βόλτα με γρήγορο ρυθμό μέσα στα δέντρα, μπορεί να έχει ασυνήθιστα αποτελέσματα. Η θάλασσα είναι ένα άλλο σενάριο με θεραπευτικές ιδιότητες.

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: newsone.gr

Share.

Leave A Reply