Μας παχαίνει το βραδινό φαγητό;

0

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά, πολλές φορές, αδύνατη τη δυνατότητα να απολαύσουμε με ηρεμία το μεσημεριανό μας γεύμα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Το βραδινό φαγητό έχει κατηγορηθεί, πολλάκις, για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες απώλειας βάρους. Ευθύνεται τελικά; Ας το δούμε στη συνέχεια Πώς χάνουμε κιλά

Το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά καθορίζεται από την ενεργειακή πρόσληψη και την ενεργειακή μας δαπάνη κατά τη διάρκεια της μέρας (ισοζύγιο ενέργειας). Προκειμένου να μειωθεί το βάρος μας, αναφέρει ο Ευάγγελος Παπαταξιάρχης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Υπεύθυνος Διαιτολογικής Μονάδας Nutrimed Αμπελοκήπων, χρειάζεται οι θερμίδες, που προσλαμβάνουμε από τρόφιμα και ποτά, να είναι λιγότερες από αυτές που δαπανούμε σε δραστηριότητες μέσα στη μέρα. Αυτή η διατροφική αρχή είναι ανεξάρτητη από το είδος του προγράμματος διατροφής ή τον τύπο της άσκησης που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε.

Τι λέει η επιστήμη για το βραδινό φαγητό

Η συσχέτιση ανάμεσα στο βραδινό φαγητό και το υπερβάλλον βάρος βασίζεται στην ανακάλυψη ότι το σώμα μας πραγματοποιεί πολλές διεργασίες με συγκεκριμένη περιοδικότητα που αποκαλείται «κιρκάδιος ρυθμός». Κατά την κατανάλωση της τροφής, δαπανούμε ένα ποσό ενέργειας για την πέψη της, λόγω θερμογένεσης. Σύμφωνα με μελέτες, η επίδραση του κιρκάδιου ρυθμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη θερμογένεση μετά από ένα γεύμα που καταναλώνεται το βράδυ, εν αντιθέσει με την κατανάλωση του ίδιου γεύματος το πρωί. Πράγματι, το πρωί υπάρχουν αρκετές συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές διαφορές στον τρόπο ζωής μας, σε σύγκριση με το βράδυ, όπως ότι προερχόμαστε μετά από αρκετές ώρες σωματικής και πνευματικής ξεκούρασης και αρκετές ώρες σε ύπτια στάση σώματος.

Αρκετές μελέτες έχουν ερευνήσει τις επιδράσεις του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στο σωματικό βάρος.

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση εξετάστηκαν μελέτες με στόχο να διαπιστωθεί αν το βραδινό φαγητό παχαίνει. Μολονότι αρκετές έρευνες έδειξαν θετική σχέση ανάμεσα στο βραδινό φαγητό και την αύξηση του βάρους, το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι, τα μέχρι τώρα, κλινικά δεδομένα δεν δείχνουν με καταληκτικό τρόπο ότι επηρεάζει το βάρος, επισημαίνει ο κ. Παπαταξιάρχης.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: ourlife.gr


Share.

Leave A Reply