Να βάζω λευκή ή καστανή ζάχαρη;

0

Οι περισσότεροι απο εμάς γνωρίζουμε οτι η λευκή ζάχαρη δεν είναι υγιεινή και καλό είναι να την αποφεύγουμε. Παράλληλα, συχνά ακούμε οτι η καστανή ζάχαρη είναι πιο υγιεινή επιλογή, ‘’πιο φυσική’’ και πιο θρεπτική. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η διαφορά μεταξύ λευκής και καστανής ζάχαρης

Σχετικά με τις θερμίδες και τα 2 είδη ζάχαρης περιέχουν τις ίδιες θερμίδες.

Όσον αφορά τα συστατικά τους, η καστανή ζάχαρη αποτελείται απο κρύσταλλους ζάχαρης καιμελάσα κατά 7-10%, μια καστανή κολλώδη ουσία η οποία της προσδίδει και το χαρακτηριστικόχρώμα. Η λευκή ζάχαρη αποτελείται μόνο απο κρυστάλλους ζάχαρης. Αρα η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην λευκή και καστανή ζάχαρη είναι η μελάσα.

Η μελάσα περιέχει κάποιες απο τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάποια μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Ωστόσο οι συγκεντρώσεις της είναι σεπολύ μικρό βαθμό. Αν καταναλώναμε 1 κιλό καστανή ζάχαρη, η οποία θα περιείχε 100 γραμμάρια μελάσα η θρεπτική της αξία θα ήταν υπολογίσιμη. Γενικότερα, στις ποσότητες που καταναλώνεται η ζάχαρη (5-50 γραμμάρια) η ποσότητα και η αξία τη μελάσας είναι πολύ μικρή.

 

To the point:Ουσιαστικά τα 2 είδη ζάχαρης δεν έχουν καμία διαφορά. Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας αφαιρέστε οποιοδήποτε είδος ζάχαρης απο τη διατροφή σας.

Tip: Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με γλυκαντικά όπως ζαχαρίνη και στέβια τα οποία δεν σας προσδίδουν θερμίδες.

 

Πηγή: nutri-vibes.com


Share.

Leave A Reply