Ο Mr. Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και η πολυτάραχη διαδρομή του!

0

Μετά από 7 χρόνια παραμονής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο συνιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, αφού η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής απέσυρε το άσυλο που του είχε δώσει.

Ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για επτά χρόνια, για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του είχε χορηγήσει άσυλο και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές.

Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Ασάνζ κρατείται και θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου «όσο πιο σύντομα γίνεται».

Το χρονικό της υπόθεσης

Πώς όμως έφτασε ο Τζούλιαν Ασάνζ και το Wikileaks σε αυτό το σημείο;

Το σημείο εκκίνησης ήταν η δημοσίευση από τον ιστότοπο το 2010 μυστικών εγγράφων σχετικά με τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα μερικών μηνών.

Μεταξύ αυτών ένα αποκρυπτογραφημένο βίντεο από το Ιράκ, ένα αρχείο έξι ετών από απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν, μυστικές αναφορές για τον πόλεμο του Ιράκ και στοιχεία για μυστικές διπλωματικές επαφές των ΗΠΑ.

Ακολούθως ο ιστότοπος Wikileaks εμφανίζεται να διαρρέει υλικό που ευνοεί τη Ρωσία, ενώ ο Ασάνζ γίνεται ένα μόνιμο πρόβλημα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς βγάζει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ερευνητές μάλιστα επικέντρωσαν το «ενδιαφέρον» τους, ως πηγή των διαρροών, σε έναν αξιωματικό ονόματι Bradley Manning, μετέπειτα γνωστό ως Chelsea, μετά τον επαναπροσδιορισμό φύλου τον οποίο επέλεξε.

Η Manning πέρασε από στρατοδικείο τον Ιούνιο του 2010 και τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35 χρόνια κάθειρξη. Ο Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της στο τέλος της δεύτερης θητείας του και η Manning αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2017…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr


Share.

Leave A Reply