Το «μπλε φως» απειλεί την όραση και τον ποιοτικό ύπνο!

0

Το Εθνικό Κέντρο υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, περιβάλλοντος και εργασίας (ANSES) στη Γαλλία έδωσε τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με το λεγόμενο «μπλε φως», το φως δηλαδή που εκπέμπουν οι λαμπτήρες νέας γενιάς LED και ειδικότερα οι οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου περιγράφει τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στο φως αυτό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τον ποιοτικό ύπνο, όσο όμως και στην όραση. Παλιότερη αναφορά του ίδιου κέντρου αναδείκνυε τις τοξικές συνέπειες της έκθεσης στο μπλε φως για τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Σήμερα ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν πως η χρόνια έκθεση στο φως αυτό, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ωχράς κηλίδας, η οποία και συνδέεται με το γήρας. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για την πρώτη αιτία μειωμένης όρασης σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Κι αν οι οικιακοί λαμπτήρες που επίσης χρησιμοποιούν την τεχνολογία LED και συμβάλλουν σε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς όπως αναφέρεται, εκπέμπουν ζεστό φως, πολλά άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου. Τα φανάρια των αυτοκινήτων, οι φακοί, ορισμένα διακοσμητικά εξωτερικού χώρου και κυρίως, κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές βρίσκονται σύμφωνα με την έρευνα στη λίστα των αντικειμένων που εκπέμπουν «μπλε φως».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr


Share.

Leave A Reply