Ο ιδρώτας κάνει καλό

0

Ο ιδρώτας είναι για τους περισσότερους ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, ειδικά τις υπερβολικά ζεστές μέρες, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένδειξη υγείας του οργανισμού.

Όταν το σώμα ζεσταίνεται, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στους ιδρωτοποιούς αδένες για παραγωγή ιδρώτα. Η εξάτμιση του ιδρώτα στην επιδερμίδα μας δροσίζει. Η διαδικασία της εφίδρωσης δηλαδή, λειτουργεί ως το φυσικό air condition του οργανισμού και μας προστατεύει από την υπερθέρμανση.

Αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν για την χρησιμότητα του ιδρώτα, δείτε τρία ακόμη χαρακτηριστικά του που πρέπει να γνωρίζετε:

Ο ιδρώτας δεν μυρίζει

Οι περισσότεροι άνθρωποι απεχθάνονται τον ιδρώτα επειδή νομίζουν ότι μυρίζει άσχημα. Η πραγματικότητα είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι εντελώς άοσμος. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι δεν μυρίζουν. Μυρωδιά αναδύεται μόνο όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται σε συνθετικά υφάσματα και παρεμποδίζεται η εξάτμισή του με αποτέλεσμα να δημιουργείται μυρωδιά.

Η ιδρώτας μπορεί να είναι δύσοσμος όταν κάποιος αισθάνεται άγχος, αγωνία, φόβο ή βρίσκεται γενικά σε διέγερση. Επειδή αυτός ο τύπος ιδρώτας είναι πυκνός και λιπαρός, παγιδεύει βακτήρια στο δέρμα και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δυσάρεστης οσμής.

Ο οργανισμός παράγει ακριβώς την ποσότητα ιδρώτα που χρειάζεται

Το σώμα σας γνωρίζει πόση ποσότητα ιδρώτα χρειάζεται. Κάθε άτομο παράγει διαφορετική ποσότητα ιδρώτα, η οποία εξαρτάται από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ο αριθμός των ιδρωτοποιών αδένων που έχει. Κάποιος που είναι συνηθισμένος σε ζεστά κλίματα, προσαρμόζεται να ιδρώνει πιο αποτελεσματικά. Όταν όμως κάποιος έχει συνηθίσει σε πιο ψυχρό κλίμα, μπορεί να παράγει περισσότερο ιδρώτα στη ζέστη.

Η απουσία ιδρώτα είναι επικίνδυνη

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: ourlife.gr


Share.

Leave A Reply