Πίνοντας ελληνικό καφέ ζούμε περισσότερο!

0

Η αναζήτηση φυσικών τρόπων για να παραταθεί η διάρκεια αλλά και η ποιότητα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου είναι κάτι που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας γίνεται το τελευταίο διάστημα μια διερεύνηση των χαρακτηριστικών ανθρώπων που ζουν πάνω από το μέσο όρο ηλικίας. Έτσι πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται και η κάτοικοι ενός ελληνικού νησιού, που δεν είναι άλλο από την Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας. Αυτές είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια είναι περίπου δεκαπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Στις περιοχές αυτές, που ονομάστηκαν «Μπλέ Ζώνες», οι κάτοικοί εμφανίζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ζωής που συνοψίζονται σε κατανάλωση συνετής σε θερμίδες διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τοπικά αφεψήματα, ορεσίβια ζωή με καθημερινή φυσική δραστηριότητα και ενασχόληση σε αγροτικές εργασίες, χαλιναγώγηση ψυχικού στρες με ανάπτυξη έντονων κοινωνικών δεσμών και διατήρηση ενεργού κοινωνικού ρόλου ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, ενώ έχουν καταγραφεί και γενετικές μεταλλάξεις που φαίνεται να σχετίζονται με την έκφραση ορμονών του φύλου, όπως την τεστοστερόνη, και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στους άρρενες κατοίκους.

 

 

 

Συνέχεια άρθρου  εδώ

Πηγή: neadiatrofis.gr


Share.

Leave A Reply