Σταμάτα να αναλύεις υπερβολικά τα καλά νέα λένε οι επιστήμονες!

0

Η συζήτηση για μια επώδυνη εμπειρία συνήθως βοηθά τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν και να βρουν κάποιο νόημα σε αυτήν. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο να υποθέτεις ότι οι λεπτομέρειες ενός ευτυχούς γεγονότος μεγιστοποιούν τη χαρά – και πράγματι, έχουμε την τάση να μιλάμε για τις θετικές εμπειρίες πιο πολύ από τις αρνητικές.

Δυστυχώς, οι ερευνητές διαπιστώνουν, πλέον, ότι η διήγηση των χαρούμενων αναμνήσεων μπορεί να ελαττώσει την απόλαυσή τους. Ακόμη και η αναφορά του γεγονότος μπορεί να:

Αμβλύνει τα συναισθήματα

Η συζήτηση για μια αισθητήρια ή συναισθηματική εμπειρία –η γεύση της μηλόπιτας της μητέρας σου, η ομορφιά του ηλιοβασιλέματος– μπορεί να μειώσουν τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν, σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of Consumer Research. «Η πράξη της άρθρωσης των συναισθημάτων είναι ουσιαστικά αναλυτική» εξηγεί η Sarah Moore, καθηγήτρια στη σχολή Alberta School of Business, και «η επανεξέταση μιας συναισθηματικής εμπειρίας με αναλυτικό τρόπο τη μεταβάλλει θεμελιακά».

Αναθεωρήσει το παρελθόν

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες τους, συνήθως εστιάζουν στο να είναι διασκεδαστικοί, όχι ακριβείς. Στην πορεία, η ανάμνηση μπορεί να ξαναγραφεί, επισκιάζοντας τα γεγονότα. «Αυτό που οι άνθρωποι θυμούνται για τα γεγονότα μπορεί να είναι η ιστορία γι’ αυτά τα γεγονότα όπως την είπαν την τελευταία φορά» παρατηρεί η ψυχολόγος Elizabeth Marsh από το Πανεπιστήμιο Duke στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: shape.gr

 Share.

Leave A Reply