Ένα καθιερωμένο αντρικό ρούχο είχε φτιαχτεί για τους… εργένηδες!

0

Σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τύπους ρούχου παγκοσμίως και αφορά και στα δύο φύλα.

Μιλάμε φυσικά για το κοντομάνικο μπλουζάκι, το γνωστό μας t-shirt, που παρά την πρωτοκαθεδρία του είναι ένα σχετικά νέο είδος ρουχισμού, το οποίο έγινε μάλιστα αποδεκτό πριν από μισό αιώνα.

Γιατί ενώ το κοντομάνικο μπλουζάκι ήταν γνωστό στον κόσμο από τις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν κομματάκι διαφορετικό (φαρδύτερος λαιμός και κοντύτερα μανίκια) και θεωρούνταν φυσικά εσώρουχο. Κανείς δεν κυκλοφορούσε στον δρόμο με t-shirt!

Η ιστορία του χάνεται στα βάθη του χρόνου, πιστεύεται όμως πως έχει προέλθει από ένα ολόσωμο εργατικό εσώρουχο του 19ου αιώνα. Ένα γυναικείο κάποτε εσώρουχο (κατά τη Βικτοριανή Εποχή) που το τροποποίησε ένας ράφτης και το πατεντάρισε ως αντρικό το 1868 στη Νέα Υόρκη.

Το εσώρουχο κρατούσε μεν τους άντρες ζεστούς τον χειμώνα, όχι όμως και δροσερούς το καλοκαίρι, κι έτσι οι εργάτες συνήθιζαν να το κόβουν στη μέση δημιουργώντας μια παραλλαγή του σημερινού t-shirt. Ως εσώρουχο πάντα. Και για να είναι σαφές, υπήρχαν σε διάφορα μέρη του κόσμου (όπως στην Αβάνα τη δεκαετία του 1890) ρητοί νόμοι που απαγόρευαν να το φοράς δημοσίως.

Όλα έμελλε όμως να αλλάξουν το 1904, όταν η Cooper Underwear Company άρχισε να τα διαφημίζει ως «φανέλες για τον εργένη», υπογραμμίζοντας: «Όχι καρφίτσες, όχι κουμπιά, όχι βελόνα, όχι κλωστή».

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr


Share.

Leave A Reply