Ψυχολογία και παιδί | Πώς θα πείτε «όχι» στο παιδί σας!

0

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως βοηθήσουν να ειπωθεί αυτή η τόσο μικρή αλλά θαυματουργή λεξούλα!

1. Μιλάω με ήρεμο τρόπο, χωρίς φωνές και υστερίες:

το παιδί σας μπορεί να καταλάβει αυτό που του λέτε, όταν και εσείς μπορείτε να του το επικοινωνήσετε. Αντίθετα, όταν φωνάζετε, είναι φυσικό επακόλουθο και εκείνο να «μην σας ακούσει»

2. Μιλάω, δεν παρακαλάω:

ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ο γονιός είναι να λέει όχι μεν στο παιδί του, αλλά με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να το παρακαλάει να το δεχτεί, με αποτέλεσμα το παιδί να αντιλαμβάνεται την δυσκολία του ή τις τύψεις του και να γίνεται όλο και πιο χειριστικό.

paidi oria 1

3. Γίνομαι λίγο πιο διπλωματικός γονιός:

με πιο απλά λόγια, μπορώ να πως όχι στο παιδί μου, χρησιμοποιώντας την κατάφαση και όχι την άρνηση. Για παράδειγμα, «ναι, μπορείς να πας να παίξεις, μόλις…» ή «μπορείς να φας την σοκολάτα, μόλις φας το φαγητό σου». Μάλιστα, για να το βάλω και εκείνο στο παιχνίδι και να ενισχύσω το να παίρνει αποφάσεις ή και πρωτοβουλίες, μπορώ να το ρωτήσω τι άλλο θα ήθελε να φάει εκτός από την σοκολάτα ή πότε είναι πιο καλά να την φάει…

4. Οριοθετώ ακόμα και μέσα από τον χρόνο:

αν ζητήσει ένα ακριβό παιχνίδι για παράδειγμα, μπορείτε να του απαντήσετε: «Ναι, μπορείς να το πάρεις ως δώρο στα γενέθλιά σου ή στην γιορτή σου», αν βέβαια, μπορείτε και θέλετε να του το αγοράσετε αλλά όχι τώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να του εξηγήσετε μετά το όχι το λόγο που διαφωνείτε.

5. Αιτιολογώ την άρνησή μου:

όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, κανείς μας δεν δέχεται έτσι απλά μία άρνηση. Χρειάζεται να εξηγήσετε γιατί όχι, ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται που ακριβώς πηγαίνει η απαγόρευση.

bigstock 183401479

6. Μένω σταθερά στο όχι:

πρόκειται για την συνέχεια της παραπάνω συμβουλής, καθώς δεν διαπραγματεύεστε, δεν φωνάζετε, αλλά μένετε σταθερά στην θέση αυτή. Αν παρόλα αυτά, το παιδί γκρινιάζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα 3.

7. Δεν αποφεύγω προσωρινά το «όχι»:

Θυμάμαι τον πατέρα μου όταν ήμουν μικρή και ήθελα κάτι, για να με αποφύγει και να μην αρχίσω να τον ζαλίζω, που μου έλεγε «ναι, αύριο…», ενώ στο μυαλό του είχε το όχι. Προφανώς πίστευε ότι θα το ξεχάσω ή ότι θα αρνηθεί άλλη φορά! Έλα όμως που εγώ «το έδενα» και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να το ξεχάσω, άλλωστε μου είχε πει ναι, πως θα αθετούσε τώρα την υπόσχεσή του, δεν θα ήταν ψεύτης; Τα παιδιά δεν ξεχνούν, μην τους τάζετε λοιπόν πράγματα και μην συμφωνείτε αν …διαφωνείτε!

8. Πάντα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι:

ναι, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που μπορείτε να εδραιώσετε το όχι και να γίνει περισσότερο αποδεκτό. Για παράδειγμα, «όχι, δεν θα πάρεις αυτό το παιχνίδι, μπορείς όμως να πάρεις εκείνο…»

 

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: mothersblog.gr


Share.

Leave A Reply