Διάσημα ροκ κομμάτια που είναι φτιαγμένα μόνο από τρία ακόρντα!

0

Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις μεγάλο τραγούδι μόνο με τρία ακόρντα και αυτό που αρχικά ακούγεται ως “πωωωωωω τον απατεώνα, βαρέθηκε και έβαλε μόνο τρεις συγχορδίες, κι ένα παιδάκι θα το έπαιζε αυτό”, στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο. Στο δικό μας μικρό μυαλό, αυτή η απλότητα δείχνει ιδιοφυΐα. Έτσι κι αλλιώς, ούτε υπάρχει και κανένας κανόνας για το πώς γράφονται μεγάλα τραγούδια.

Ωστόσο, αξίζει να επαναλάβουμε ότι ναι, αυτά τα τραγούδια θα μπορούσε να τα παίξει και ένα παιδάκι στην κιθάρα, 5χρονο κατά προτίμηση. Βέβαια, θα έπρεπε να βρει και τον ρυθμό, αλλιώς πάπαλα, σιγά μην το παίξει, αλλά ας μιλήσουμε μόνο για τα πεντάχρονα με μουσικό αυτί.

Και να πούμε και κάτι ακόμα πριν αρχίσουν οι κατάρες. Τον ξεχειλωμένο έτσι κι αλλιώς όρο ‘ροκ’, τον χρησιμοποιούμε με την πολύ πλατιά του έννοια, θα το καταλάβετε και από κάποιες επιλογές μας. Οπότε ίζι, τάιγκερς.

Για να τα δούμε.

1. ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ: ΛΙΩΜΕΝΟ ΠΑΓΩΤΟ

Εντάξει εδώ όλο το θέμα είναι το ριφάκι, αλλά κάποιος πρέπει να κρατάει και τον ρυθμό και αυτός ο κάποιος έχει γελοία δουλειά, το ίδιο και εσύ αν αποφασίσεις να το παίξεις στην κιθάρα. Σι μινόρε, Σολ ματζόρε και Λα ματζόρε. Σε περίπτωση που βαρεθείς να λες όλη μέρα “είχα πει θα φύγω, είχα πει” και θες να πεις και κάτι άλλο για ποικιλία, να ξέρεις ότι με τρεις συγχορδίες παίζεται και ο ‘Βασιλιάς της Σκόνης, ο αμνός του Θεού, ξεχασμένος στον Νότο, γεννημένος αλλού”. Πολύ απλό κι αυτό.

 

2. ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΑΓΚΕΣ

Όλο σε ματζόρε παιδιά. Σολ εβδόμης, Ντο εβδόμης και Ρε εβδόμης και γίναμε. Τρία ακόρντα όλα κι όλα. Κι εδώ βέβαια το θέμα όλο είναι στο ριφάκι, αλλά αν δεν σου βγαίνει, το παίζεις έτσι και πάλι… μάγκας είσαι. (ωπ, είδατε τι έκανα εδώ;)

+Bonus τραγούδια με τρία ακόρντα: ‘Απογοήτευση’ και ‘Ο γέρο-Μαθιός’

 

3. ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ: ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

Τι ποιήματα έχει γράψει και αυτός ο Ροδοστόγλου, πόσο ταλέντο, δεν υπάρχουν λόγια, ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΟΡΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ. Είναι μόνο τρία, Μι ματζόρε, Λα μινόρε και Ντο Ματζόρε, πιο απλό δεν γίνεται, κυριολεκτικά το παίζει και ένα 5χρονο, αφού αυτά τα τρία ακόρντα παίζει να είναι και τα τρία πρώτα που θα διδαχθεί ποτέ. Είπαμε ήδη βέβαια ότι τα ακόρντα δεν κάνουν το τραγούδι, αλλά έτσι κουβέντα να γίνεται.

 

4. ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ: Μ’ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΩ ΠΟΛΛΑ

Ίσως να το είχες υποψιαστεί ότι είναι πιο εύκολο και από σαβούρα με πατίνι σε κατηφόρα, κυρίως εξαιτίας του φίλου σου που αγόρασε κιθάρα πριν από ένα μήνα και ήδη στο έχει παίξει μελαγχολικός, ευαίσθητος και ζυμαρούλης, γρατζουνώντας το πάνω από 45 φορές. Ναι, είναι πολύ εύκολο. Προκλητικά εύκολο. Και ωραίο όμως. Γούστα είναι αυτά, έτσι; Α και τα ακόρντα του είναι Dm, C και F, δηλαδή Ρε μινόρε, Ντο ματζόρε και Φα ματζόρε. Πις οφ κέικ. Φύγαμε για πρήξιμο στην παραλία.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: oneman.gr


Share.

Leave A Reply