6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου!

0

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει!

Η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός, θα ξεκινήσει και φέτος με επίκεντρο την Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο. Το Φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 17 Ιανουαρίου, με ταινία έναρξης το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου.

Για 10 ημέρες, το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες.  Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».  Παράλληλα, συνεχίζεται το διαγωνιστικό τμήμα με θέμα την Ισότητα, με κριτική επιτροπή την Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Ολλανδό βραβευμένο σκηνοθέτη Robert Rombout.

Πολλές από τις βραβευμένες ταινίες του φετινού προγράμματος θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους, όπως το γερμανικό Starting with Fragments των Omar Shalash και Robert Dobe γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου Tamer Alawam στη Συρία, το συγκλονιστικό Zero Impunity για την ατιμωρησία των σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου, των Nicolas Blies και Stéphane Hueber-Blies, καθώς και το ολλανδικό Mrs. Faber των Job Tichelman και Hjalmar TimIlmer, για τη ζωή ενός παντρεμένου οδηγού φορτηγών που αποφασίζει να ζήσει ως γυναίκα.

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση.  Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο. Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Iara Lee, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ  από τον Dimo Petkov από την Βουλγαρία. Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών  φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων,  θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

15:00    The remains – After The Odyssey / Απομεινάρια – Μετά  την Οδύσσεια

Σκηνοθέτης: Nathalie Borgers

Σενάριο: Nathalie Borgers

Παραγωγή: Johannes Rosenberger, Johannes Holzhausen, Constantin Wulff

Διάρκεια: 88’

Χώρα Παραγωγής: Αυστρία (2018)

Σύνοψη: Τι συμβαίνει όταν ένα ναυάγιο στην Μεσόγειο αφήνει δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες; Το ντοκιμαντέρ της Nathalie Borgers, Τα Απομεινάρια ακολουθεί δύο παράλληλες πλοκές. Η μια εστιάζει στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις σορούς στο νησί της Λέσβου. Το άλλο ακολουθεί μια οικογένεια από τη Συρία όπου θρηνεί για τους 13 αδικοχαμένους συγγενείς της, που δεν βρέθηκαν ποτέ.

 

16:30 The Case of Johanna Langefeld / Η υπόθεση της Τζοάνα Λάνγκφελντ

Σκηνοθέτης: Władysław Jurków, Gerburg Rohde-Dahl

Σενάριο: Władysław Jurków, GerburgRohde-Dahl

Διάρκεια: 90’

Χώρα Παραγωγής: Πολωνία (2019)

Σύνοψη: Η άγνωστη ιστορία της Johanna Langefeld, αρχηγό των φρουρών των SS στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Ravensbrück, που απέδρασε από τη φυλακή στην Κρακοβία το 1946 καθώς περίμενε για τη δίκη της.

Η φυγάδευσή της οργανώθηκε από τα πρώην θύματά της, Πολωνούς κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück.

Για πιο λόγο οι Πολωνοί επιζώντες του Ravensbrück βοήθησαν μια γυναίκα των SS να γλιτώσει τη θανατική ποινή;

Οι κινηματογραφιστές εξετάζουν τις συνθήκες της απόδρασης, το ποια ήταν η Johanna Langefeld και γιατί οι Πολωνές αποφάσισαν να τη βοηθήσουν.

Αυτή έρευνα συνεργασίας Πολωνίας και Γερμανίας καταλήγει σε αναπάντεχες ανακαλύψεις για τους ήρωες της ιστορίας αλλά και τις ιστορικές συνθήκες.

 

18:00    Labyrinth / Λαβύρινθος (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης / σενάριο: Δημήτρης Αθανίτης

Διάρκεια: 75’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: «Μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Είναι μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από τα νέον. Είναι μια πόλη, που αφού έζησε σ’ αυτό το παράξενο φως για δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να βουλιάξει πια οριστικά στο σκοτάδι, μπορεί να χαθεί.»

20:00    ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

 

20.30    Dolphin man / Ο άνθρωπος – δελφίνι (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Λευτέρης Χαρίτος

Σενάριο: Λευτέρης Χαρίτος, Γιούρι Αβέρωφ

Παραγωγή:  Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ

Διάρκεια: 80’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία

Ετος παραγωγής: 2017

Σύνοψη:  Ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μυθικού Γάλλου πρωταθλητή άπνοιας Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε την ταινία Απέραντο Γαλάζιο.

The documentary tells the life story and legacy of Jacques Mayol, the greatest free-diver in recorded history, whose life became the inspiration for Luc Besson’s cult-movie Le Grand Bleu.

22.00    ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο 18 Ιανουαρίου

 

12:00    Spears from all sides / Λόγχες από παντού

Σκηνοθέτης/Συγγραφέας/Παραγωγός: Christopher Walker

Διάρκεια: 90

Χώρα Παραγωγής:USA
Eτος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Πριν είκοσι χρόνια ο Christopher Walker ήταν ο πρώτος κινηματογραφιστής που μίλησε για τον αγώνα εναντίων των Πετρελαϊκών στη λεκάνη του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ. Γυρίζοντας για τρία χρόνια, η ταινία μας αναφέρεται στον αγώνα των Waorani να διώξουν τις πετρελαϊκές από την γη τους και να συντηρήσουν το πάρκο Yasuni, ένα από τα πιο σημαντικούς και πολυπληθείς βιότοπους του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ TRINKETS & BEADS κέρδισε πολλά μεγάλα βραβεία παγκοσμίως κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ, καθώς η Ακαδημία το χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικό ντοκιμαντέρ». Η ταινία έφερε στο προσκήνιο τον αγώνα των Waorani σε ολόκληρο τον κόσμο και έπαιξε κύριο ρόλο στην διάδοση και την απαγόρευση της εξόρυξη πετρελαίου στο εθνικό πάρκο Yasuni. Υπάρχει σε αυτό το σύνδεσμο: http://icarusfilms.com/cat97/t-z/trinkets.html

Το 2013 ο πρόεδρος Correa του Εκουαδόρ ανακοίνωσε την παύση του βέτο για τις εξορύξεις πετρελαίου στο πάρκο Yasuni, αφήνοντας την γη των Waorani ελεύθερη προς τις πετρελαϊκές. Η υπερβολική εξόρυξη πετρελαίου στο Εκουαδόρ όχι μόνο καταστρέφει τον Αμαζόνιο αλλά και την ζωή των ιθαγενών του καθώς και συνεχίζει την εγκληματική εξάρτιση από το πετρέλαιο, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην κλιματική αλλαγή. Πουθενά στον κόσμο δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η μάχη για την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα των ιθαγενών, όπως στον Αμαζόνιο, όπου κάθε καταστροφή επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Σύνδεσμος: http://www.theguardian.com/environment/2014/may/23/ecuador-amazon-yasuni-national-park-oil-drill

Το «Λόγχες από Παντού» γυρίστηκε μέσα σε τρία χρόνια και έδειξε την πρόοδο αυτής της νέας πετρελαϊκής εισβολής από πρώτο χέρι, μέσα από τις μαρτυρίες των Waorani. Εστιάζοντας από τον Αμαζόνιο, μέχρι της Ουάσινγκτον και πάλι πίσω, είναι μια ιστορία απάτης, φρικαλεότητας, προδοσία αλλά τελικά ελπίδας.

 

14:00    Maid in Hell / Υπηρέτρια στην Κόλαση

Σκηνοθέτης: Søren Klovborg

Παραγωγή: Mette Heide

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής: Δανία  2018

Σύνοψη: Οι οικιακές βοηθοί που έρχονται στη Μέση Ανατολή συνήθως καταλήγουν φυλακισμένες στα σπίτια που δουλεύουν για χρόνια χωρίς τα διαβατήριά τους και χωρίς ελπίδα διαφυγής. Η ταινία έχει μια μοναδική πρόσβαση τόσο στους εκπροσώπους όσο και τις ίδιες τις βοηθούς, αποκαλύπτοντας έναν κρυφό και αποτρόπαιο κόσμο.

Η 35χρονη Mary Kibwana είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που έζησαν αυτή την κόλαση στην Ιορδανία. Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και είναι τυχερή που γύρισε στο σπίτι της στην Κένυα. Γύρισε σε αναπηρικό καροτσάκι με το 70% του σώματός της καμένο. Δύο μήνες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Παρενόχληση, κακοποίηση, βιασμός και 18ωρη εργασία τη μέρα είναι η σκληρή πραγματικότητα των οικιακών βοηθών που ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή σε αναζήτηση εργασίας.

Φυλακισμένες στο Σύστημα Kalafa, τα διαβατήριά τους κατάσχονται και ρισκάρουν σκληρές τιμωρίες, ακόμη και φυλάκιση εάν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Ακολουθώντας αυτούς που επιβλέπουν αυτό το εμπόριο αλλά και τις ίδιες τις βοηθούς που μιλούν για τις εμπειρίες τους, το Maid In Hell δίνει μια καινούρια οπτική μέσα σε αυτή τη μορφή μοντέρνας σκλαβιάς.

 

15:00    Corridor/Το πέρασμα (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία/ παραγωγή: Güclü Yaman

Διάρκεια: 43’

Χώρα Παραγωγής: Ιράκ, Συρία (2019)

Σύνοψη: Στις 3 Αυγούστου του 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέλυσε την πόλη Sinjar. Τότε περίπου 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή. Όσοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν βρήκαν καταφύγιο στα βουνά της Sinjar. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Yazidi. Μπόρεσαν να διαφύγουν από τα βουνά μια βδομάδα αργότερα μέσω ενός περάσματος διαφυγής. Ένας κινηματογραφιστής ταξιδεύει μέσα από αυτό το πέρασμα προς την αντίθετη πλευρά του βουνού, που είναι περικυκλωμένο από το Ισλαμικό Κράτος.

 

16:00    The silence of others / El silencio de otros / Η σιωπή των άλλων

Σκηνοθέτης: Almudena Carracedo, Robert Bahar

Παραγωγοί:  Almudena Carracedo, Robert Bahar

Διάρκεια: 96’

Χώρα Παραγωγής: Ισπανία 2018

Σύνοψη: Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, οι πληγές όμως δεν λένε να κλείσουν, όσο το εθνικό αφήγημα αποσιωπά τα απάνθρωπα εγκλήματα του φρανκικού καθεστώτος. Ένα γενναίο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ, που καταγράφει, επί μία επταετία, τον αγώνα των επιζώντων ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος. Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών.

 

18:00    Los heraldos Viejos / The Old Heralds / Γηραιοί αγγελιοφόροι

Σκηνοθεσία: Luis Alejandro Yero

Σενάριο: Luis Alejandro Yero:

Παραγωγός:Ana María Pulido

Διάρκεια: 23’

Χώρα Παραγωγής: Κούβα (2018)

Σύνοψη: Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που πλησιάζουν τα 90 χρόνια ζωής διάγουν έναν λιτό και απομονωμένο βίο στην κουβανική ύπαιθρο. Οι προτεραιότητες της καθημερινότητάς τους συμπυκνώνονται σε μια τελετουργία των μικρών απλών πραγμάτων. Πώς θα φτιάξουν έναν φούρνο από κάρβουνα και πώς θα τον κρατήσουν αναμμένο παρά την καταιγίδα που πλησιάζει. Μια παλιά συσκευή τηλεόρασης ανακοινώνει τις κοσμοϊστορικές πολιτικές εξελίξεις που έχουν επέλθει στη χώρα. Ένα οπτικά πανέμορφο ντοκιμαντέρ, λουσμένο με ασπρόμαυρους φωτισμούς, για την Ιστορία που κινείται σε ρυθμούς διαφορετικούς από τις δικές μας ιστορίες.

18:30    Ρίζες / Roots (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Ελίζα Σόρογκα, Αίγλη Δράκου

Παραγωγός: Ελίζα Σόρογκα

Διάρκεια: 28’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Μια άχρονη προσέγγιση της μεταφυσικής της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν στα απομακρυσμένα χωριά της Ηπείρου. Οι γυναίκες, έχοντας μια ιδιόμορφη σχέση με τον χρόνο, αφηγούνται εσωτερικούς διαλόγους και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών.

19:00    Strangers/ Ξένοι

Σκηνοθέτης: Laura Kansy, Oskar Zoche

Σενάριο Laura Kansy, Oskar Zoche

Παραγωγή: Laura Kansy, Oskar Zoche

Διάρκεια: 75’

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)

Σύνοψη: Τέσσερεις ξένοι που δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη ζωή τους, μπαίνουν σε έναν διάλογο και φτιάχνουν ένα προσωπικό πορτραίτο της Ινδικής κοινωνίας σε ταραγμένους καιρούς.

Σαν Μουσουλμάνος ο Jiaul παλεύει για την ίση μεταχείριση και αλληλοσεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων, την ίδια στιγμή που ο Ram, μέλος της πιο υψηλής Ινδουιστικής κάστας όμως ζώντας μέσα στη φτώχια, προσπαθεί να διασφαλίσει τις παραδοσιακές Ινδουιστικές αρχές.

Ο άστεγος έμπορος ναρκωτικών Manoj βρίσκει στον έρωτα τη διαφυγή από την καθημερινή του μάχη για επιβίωση και η νεαρή μαθήτρια, Tashi δυσκολεύεται να αποδεχτεί το ρόλο της γυναίκας στην Ινδική κοινωνία. Η ξαφνική απονομισματοποίηση βυθίζει τη χώρα στο χάος.

Ποιες αξίες πρεσβεύουν στην καθημερινή τους ζωή;

Ποια κοινωνικά κριτήρια αποφασίζουν ποιανού η φωνή θα ακουστεί;

Πώς αυτοί οι άνθρωποι –που δεν θα είχαν άλλη ευκαιρία συνάντησης- θα αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κινηματογραφικό πλαίσιο όπου τα περισσότερα υπάρχοντά τους έχουν χαθεί;

 

20.30    Wars don’t end / Πόλεμοι δίχως τέλος

Σκηνοθέτης: Dheeraj Akolkar

Σενάριο: Dheeraj Akolkar

Παραγωγή: Christian Falch, Torstein Parelius

Διάρκεια: 63

Χώρα Παραγωγής: Νορβηγία 2018

Σύνοψη: Εβδομήντα χρόνια μετά τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε από τα αθώα θύματά του σπάνε τη σιωπή τους και περιγράφουν τη δική τους φρίκη, η οποία διήρκεσε μια ολόκληρη ζωή. Γόνοι Γερμανών στρατιωτών και γυναικών από την κατακτημένη Νορβηγία, τα παιδιά αυτά βίωσαν μια άγρια μορφή εκδικητικού ρατσισμού, κατηγορούμενα ως «φορείς ναζιστικών γονιδίων», τόσο στους κόλπους της κοινότητάς τους όσο και από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας. Με οδηγό τη σπαρακτική φωνή της Λιβ Ούλμαν, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα ειδεχθή εγκλήματα που τελούνται σε καιρό ειρήνης.

21.30    Letter from Masanjia/ Γράμμα από τη φυλακή

Σκηνοθέτης: Leon Lee

Σενάριο: Caylan Ford, Leon Lee

Παραγωγός: Leon Lee

Διάρκεια: 76’

Χώρα Παραγωγής: Καναδάς 2018

 

Σύνοψη: Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζούλι Κιθ από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε ένα κουτί με διακοσμητικά για το Halloween, κατασκευασμένο στην Κίνα. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεπερνά κάθε κινηματογραφική ή λογοτεχνική φαντασία, η κραυγή αγωνίας ενός Κινέζου πολιτικού κρατουμένου όχι μόνο ταξίδεψε περισσότερο από 8.000 χιλιόμετρα βρίσκοντας αποδέκτη, αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του διαβόητου στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στη Μασάντζια. Όμως, η απίθανη αυτή ιστορία, όπως και ο αγώνας ενάντια στην κτηνωδία, έχει και συνέχεια…

 

Κυριακή 19 Ιανουαρίου

11:00    Apex Survival – Maiden Voyage / Ακραία επιβίωση–Παρθενικό ταξίδι

  • Αφιέρωμα περιβάλλον

Σκηνοθέτης: Jakes Jordaan, Johnny Beechler

Παραγωγή: Jakes Jordaan

Διάρκεια: 60’

Χώρα Παραγωγής: South Africa 2019

Σύνοψη: Μια παγκόσμια ομάδα που αποτελείται από καρχαριολόγους και βιολόγους, που ηγούνται κάποιες δυνατές, ευφυείς και ανεξάρτητες γυναίκες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ακολουθούν το δρόμο της μετανάστευσης του Λευκού καρχαρία. Αν και κάποτε τα κρύα νερά της Νότιας Αφρικής είχαν το μεγαλύτερο πληθυσμό από Λευκούς καρχαρίες σήμερα βρίσκονται εκεί σπάνια. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις λόγοι της εξαφάνισής τους; Ποιες είναι οι συνέπειες της εξαφάνισής τους; Υπάρχει λύση;

ENG: An inspiring global team of shark experts and conservationists, dominated by strong, smart and independent women, join forces and follow a migratory route of the Great White sharks.There is not an animal we fear more, and understand less, than the Great White shark. Once home of the highest population of Great White sharks in the world, the cold and stormy South African waters are almost void of Great Whites.What are the mysteries underlying their disappearance? What are the consequences of their near extinction?Are there solutions?

12:00    Chasing Ice/Κυνηγώντας τους παγετώνες

Σκηνοθεσία: Jeff Orlowski

Σενάριο: Mark Monroe

Διάρκεια: 75’

Χώρα Παραγωγής: USA (2012)

Σύνοψη: Ακολουθούμε τον φωτογράφο του National Geographic, James Balog στο ταξίδι του στην Αρκτική καθώς χρησιμοποιεί κάμερες time-lapse με ένα σκοπό: να καταγράψουν σε βάθος χρόνου τις αλλαγές στους παγετώνες.

14:00    Soyalism / Σογιαλισμός

Σκηνοθέτης: Enrico Parenti, Stefano Liberti

Παραγωγός/Παραγωγοί: Andrea Ricciardi, Susana Trojano

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία

Έτος Παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 65΄

ΣΥΝΟΨΗ: Μια εφιαλτική καταγραφή της ανελέητης καταστροφής των φυσικών πόρων και της ποδοπάτησης των μικροπαραγωγών από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Μια διεισδυτική ματιά στα άδυτα της παγκόσμιας βιομηχανίας παραγωγής χοιρινού κρέατος, που καταδεικνύει τη συσσώρευση ασύλληπτης δύναμης στα χέρια ελάχιστων προνομιούχων στη Δύση και την Κίνα. Από τις τεχνητές λιμνοθάλασσες αποβλήτων στις ΗΠΑ μέχρι την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου για τη μονοκαλλιέργεια σόγιας, ένα δυστοπικό πλάνο καταστροφής παίρνει σάρκα και οστά.

 

16:00    Before the flood / Πριν από την πλημμύρα

Σκηνοθέτης: Fisher Stevens

Σενάριο: Mark Monroe

Narrator: Leonardo DiCaprio

Διάρκεια: 96’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ (2016)

Σύνοψη: Μια ματιά στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον μας και τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να προστατεύσει τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες των ιθαγενών σε όλο τον πλανήτη.

18:00    What to Do about Climate Disruption? / Τι να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή; (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία/σενάριο/ παραγωγή: Eric Simon

Διάρκεια: 70’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ (2019)

Σύνοψη: Παρά τη μεγάλη συζήτηση για το πρόβλημα για πάνω από το ένα τέταρτο του αιώνα, οι παρατηρούμενες θερμοκρασίες και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, μια μεγάλη ποικιλία φωνών μιλά για το θέμα του τι πρέπει να γίνει για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των βουλευτών και των γυναικών που μιλούν σε αίθουσες πόλεων, ομιλητών σε δημόσια γεγονότα, των ερωτηθέντων οικολόγων και εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται σε άλλα βίντεο. Η ταινία διερευνά τους διαθέσιμους δρόμους για να σημειώσει πρόοδο, ενώ συλλαμβάνει το πάθος των διαδηλωτών και των ακτιβιστών που κατανοούν τους κινδύνους της διατήρησης των επιχειρήσεων ως συνήθως.

 

19:00    Συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

 

19.30    Ανθρωποι μετά τη φωτιά / People After The Fire (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης/Παραγωγός:  Χαρά Μπουργάνη,

Διάρκεια: 25’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Περίληψη: Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τραύματά τους, ψυχικά και σωματικά. Μία από αυτούς είναι η Πέννυ, μια γυναίκα με βαριά εγκαύματα που καταφέρνει να επιβιώσει. Γιατροί, ψυχολόγοι και εθελοντές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν όλους τους εγκαυματίες. Η Πέννυ χαρακτηρίζει την πορεία αυτή της αποκατάστασης Οδύσσεια. Στο πλευρό της βρίσκεται και μια φίλη της ζωγράφος, που αφηγείται μέσα από την τέχνη της τι συνέβη.

20:00    Συζήτηση

 

20.30    Ρίτα / Rita (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης:  Γιώργος Δανόπουλος

Σενάριο: Γιώργος Δανόπουλος

Παραγωγή: Γιώργος Δανόπουλος

Διάρκεια:  21’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Η Ρίτα, μία ιερόδουλη της παλιάς Αθήνας, περιγράφει γεγονότα της ζωής της και πλευρές του χαρακτήρα της που κάθε άλλο παρά ιερόδουλη θυμίζουν.

Όλα αυτά, έγιναν εφόδια για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις πολύ δύσκολες. Ο σκηνοθέτης μας παίρνει από το χέρι για να μας δείξει τον αιχμηρό κόσμο των πορνείων της Αθήνας.

Η περιπλάνηση στους εσωτερικούς χώρους των πορνείων με την γλυκιά φωνή της Ρίτας να συνοδεύει τις εικόνες, δημιουργεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό ασχήμιας και ομορφιάς.

 

21:00    Zero Impunity / Μηδενική ανοχή (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία: Nicolas Blies, Stéphane Hueber-Blies

Παραγωγός/Παραγωγοί:Marion Guth, Stéphan  Roelants, François Le Gall, Louise Cosserat

Χώρα Παραγωγής: Λουξεμβούργο, Γαλλία

Έτος Παραγωγής:2018

Διάρκεια:93´

Σύνοψη: Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό πρότζεκτ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έχει στόχο να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου. Ένα κολάζ από έξι δημοσιογραφικές έρευνες που διεισδύουν σε εμπόλεμες ζώνες, αίθουσες δικαστηρίων και κελιά φυλακών, ξεσκεπάζοντας τους σκοτεινούς μηχανισμούς αποσιώπησης της βίας και φίμωσης των ανυπεράσπιστων θυμάτων. Ένα ντοκιμαντέρ που σπάει την ανατριχιαστική ομερτά της συνενοχής, παρακινώντας σε ανάληψη δράσης.

 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

 

15:00    Alla Zingara

Σκηνοθέτης: Glória Halász

Παραγωγός: Gábor Osváth

Διάρκεια: 62

Χώρα Παραγωγής: Hungary (2019)

Σύνοψη: To Alla Zingara είναι ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για την πρωτοποριακή και δυναμική ιστορία της παγκοσμίου φήμης και μοναδικής  εκατονταμελής  Τσιγγάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουδαπέστης και τους εξαιρετικούς μουσικούς της. Η ταινία μας δίνει την δυνατότητα που ακολουθήσουμε κάποιους μουσικούς από την ορχήστρα, να γνωρίσουμε τον τρόπο που ζουν, και να κατανοήσουμε την βαρύτητα της μουσικής για τη ζωή τους σαν μια παρακαταθήκη όπου βοήθησε κάθε γενιά να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής. Μαζί με την καθημερινότητα τους  η ταινία ρίχνει φως στην σκληρή προετοιμασία τους για μια συναυλία στη Μόσχα, όπου ήταν ένα από τα κορυφαία γεγονότα της καριέρας τους πριν μερικά χρόνια.

 

16:00    What colour is this world / Τι χρώμα έχει αυτός ο κόσμος / какъв цвят има този свят

Σκηνοθεσία/παραγωγή/σενάριο: Ralitza Dimitrova

Διάρκεια: 56’

Χώρα Παραγωγής: Βουλγαρία 2019

Σύνοψη: H ποιήτρια Danila Stoyanova από τη Βουλγαρία πέθανε στα 23 της και μιλούσε για τη ζωή, το θάνατο και την αναγέννηση μέσω της ποίησής της. 35 χρόνια μετά οι φίλοι της βρίσκουν το νόημα στις δικές τους ζωές μέσω των αναμνήσεων της και της πνευματική της παρακαταθήκης.

 

17:00    Happy princes / Ευτυχισμένοι πρίγκηπες (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης:  Πάνος Δεληγιάννης

Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Πάνος Δεληγιάννης, Σωτήρης Καραμεσίνης

Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Διάρκεια: 82

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Από την καρδιά μιας φαβέλας του Ρίο έως το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, το θέατρο ανοίγει τα φτερά μιας ομάδας παιδιών για μια ελεύθερη πτήση πάνω από τους φόβους, τα όνειρά τους και τις ακραίες αντιφάσεις της πόλης τους, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.

 

18.30    Unique / Única / Μοναδική (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης:Hugo Mata Parducci

Παραγωγή:  HugoMataParducci

Σενάριο: María Cocero

Διάρκεια: 20´

Χώρα Παραγωγής: Ελ Σαλβαδόρ (2019)

Σύνοψη: Στο Ελ Σαλβαδόρ, ένα σημαντικό θεατρικό κίνημα αρχίζει να εδραιώνεται, όπου μεγάλο ρόλο παίζουν οι γυναίκες αυτού του νέου κύματος στις ερμηνευτικές τέχνες. Αυτό είναι ένα κινηματογραφικό πορτραίτο, από το τεχνικό κομμάτι του θεάτρου. Ίσως το πιο αόρατο κομμάτι των ερμηνευτικών τεχνών και τους ανθρώπους που εργάζονται πίσω από τη σκηνή για να φέρουν σε πέρας μια παράσταση. Αυτή είναι η ιστορία της Yamileth, τεχνικού για τα φώτα. Όπου μας μιλάει για τη ζωή της, καθώς αναφέρεται στις δυσκολίες της μάχη για να εκτιμηθεί και να φανεί η δουλειά της. Όλα αυτά στο Ελ Σαλβαδόρ σε ένα παραδοσιακά αποκλειστικά ανδροκρατούμενο χώρο.

 

19:00    Φως / Light (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία: Νίκος Κοντιζάς

Σενάριο: Νίκος Κοντιζάς

Παραγωγοί: Νίκος Κοντιζάς, Νίκος Μαραγκουδάκης, Μιχάλης Φωτίου

Διάρκεια: 13’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Ο σύγχρονος κόσμος κυριαρχείται από τη δύναμη της εικόνας και των μηνυμάτων που αυτή περνάει στο συνειδητό και το ασυνείδητο. Σ’ ένα κόσμο χωρίς όραση, χωρίς εικόνες, το μήνυμα της εικόνας εξασθενεί ή τελικά εξακολουθεί να κυριαρχεί; Οδηγεί η τυφλότητα στην απόρριψη στερεοτυπικών κοινωνικών μοντέλων; Βλέπουν οι τυφλοί τον κόσμο με «άλλα μάτια»; Τί όνειρα βλέπουν και τι όνειρα κάνουν; Μια μικρή πραγματεία για την αντιδιαστολή ύπαρξης εικόνας και μη ύπαρξης αυτής.

 

19.30    Dancing with Monica / Χορεύοντας με τη Μόνικα (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Anja Dalhoff

Σενάριο: Anja Dalhoff

Παραγωγή: Anja Dalhoff

Διάρκεια: 74’

Χώρα Παραγωγής: Denmark (2017)

Σύνοψη:

ENG: Το 2010, η σκηνοθέτις Anja Dalhoff γνώρισε τη Μόνικα, μια Κολομβιανή πόρνη στην Κοπεγχάγη. Η ζωή της Μόνικα πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Θύμα βιασμού και κακοποίησης ως παιδί, προσπαθώντας να ξεφύγει από το σπίτι κατέληξε να δουλεύει σαν πόρνη στην Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Δανία απ’ όπου κατάφερε να ξεφύγει από ένα μπουρδέλο όπου την κρατούσαν παρά την θέλησή της και την κακομεταχειρίζοταν. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των 25 ετών, η Μόνικα ήταν οπλισμένη με μια κάμερα και κατέγραφε την καθημερινή της ζωή. Το ντοκιμαντέρ  “Χορεύοντας με τη Μόνικα” αποτυπώνει  τα ίχνη της Μόνικας στο διάβα της ιστορία της – μια ιστορία ελπίδας, απελπισίας και λύτρωσης.

 

21:00    SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Δήμητρα Ζήρου

Παραγωγή: Γιάννης Τζώρτζης

Διάρκεια: 105’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη                Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project,  από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός. Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην Εκουαδοριανή Αμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής,  για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους.

Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε One Success Story 2014 από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η οποία το έχει θέσει υπό την αιγίδα της.

 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου

16:00    Scars / Σημάδια

Σκηνοθέτης: Didier Cros

Σενάριο: Didier Cros

Παραγωγή: Felicie Roblin–Zadig Production

Διάρκεια: 66’

Χώρα Παραγωγής: Γαλλία (2018)

Σύνοψη: Αν όλοι συμφωνούν ότι η ομορφιά είναι μια ευλογία, τι μπορεί να λεχθεί για την ακραία ασχήμια;

Στην καρδιά αυτής της ταινίας είναι οι άνδρες και οι γυναίκες που δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε. Αυτή η ταινία θα δώσει φωνή σε αυτούς με τα κατεστραμμένα πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων έχει αλλάξει από ατυχία ή από τη μοίρα. Τι μπορεί να πει αυτή η ενοχλητική ιδιαιτερότητα για την κοινή μας ανθρωπιά;

Αυτή η ταινία προσκαλεί τον θεατή σε μια εξερεύνηση που είναι ταυτόχρονα οικεία και συναισθηματική, βαθιά και καθολική – μια αμφισβήτηση της αυτοπροσωπογραφίας μας και του πώς βλέπουμε τους άλλους.

Πέντε άτομα, των οποίων τα πρόσωπα είναι κακοποιημένα ή σοβαρά παραμορφωμένα, φωτογραφήθηκαν στο περίφημο παριζιάνικο στούντιο Harcourt, όπου όλα τα μεγαλύτερα αστέρια της Γαλλίας έχουν κάποια στιγμή απαθανατιστεί. Στην καθημερινή ζωή τα πέντε πρόσωπα προσπαθούν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο αφανή, αλλά εδώ φροντίζουν να φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα για τις φωτογραφίες. Τους δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουν τον εαυτό τους και τον τρόπο με τον οποίο τους κοιτάνε. Το αποτέλεσμα τους φέρνει αντιμέτωπους,  τόσο τους πρωταγωνιστές όσο και τους θεατές.

Πίσω από τις σκηνές μιλούν ειλικρινά για την διαφορετικότητά τους, για τις προκαταλήψεις και για τη διαδικασία αποδοχής. Μία νεαρή γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο παριζιάνικο κλαμπ Μπατακλάν, μιλά για την ανακατασκευαστική επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί και μια ταπεινωτική εμπειρία σε ένα ταμείο σούπερ μάρκετ. Αναφερόμενοι σε λεπτομέρειες για τους αγώνες τους, μας υποχρεώνουν να σκεφτόμαστε τις δικές μας προκαταλήψεις και αναισθησίες. Ένας άνθρωπος του οποίου το σαγόνι έχει καταστραφεί από τον καρκίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αυτός το «τέρας»: «Το πραγματικό τερατούργημα είναι οι κανόνες που ορίζει η κοινωνία».

 

17:00    Nûjîn/ New life / Νέα Ζωή

Σκηνοθέτης: Veysi Altay

Σενάριο: Mehmet Kamil, Veysi Altay

Διάρκεια: 44’

Χώρα Παραγωγής: Τουρκία 2019

Σύνοψη: Nû Jîn, Νέα Ζωή με το σύνθημα «Η γυναίκα είναι ζωή. Η ζωή είναι αντίσταση και η αντίσταση είναι από το Κομπάνι», μιλάει για τη ζωή των γυναικών ανταρτών, Elif Kobanê (18), Vîyan Peyman και Arjîn που μπήκαν στην ομάδα Women’s Protection Unit (YPJ) στην μάχη κατά του ISIS. Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει την επίθεση του ISIS της 15 Σεπτεμβρίου 2014 και την αντίσταση πέντε μηνών από τις YPJ και την ομάδα People’s Defence Units (YPG) μέσα από την οπτική τριών γυναικών μαχητών.

18:00    Women of the Gulag / Οι γυναίκες των Γκουλάγκ (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Marianna Yarovskaya

Παραγωγοί: Paul Gregory, Mark Harris, Mitchell Block

Διάρκεια: 53

Χώρα Παραγωγής: United States (2018)

Σύνοψη:  Η ταινία «Οι Γυναίκες των Γκούλαγκ» μιλάει για τις συγκλονιστικές και τραγικές ιστορίες των γυναικών-τελευταίων επιζώντων των Γκούλαγκ, το σύστημα της καταπίεσης και του εκφοβισμού που συντάραξε τον Σοβιετικό πληθυσμό επί Στάλιν. Τα Γκούλαγκ μπήκαν πρώτη φορά στο στόχαστρο του Solzhenitsyn στο πιο σημαντικό έργο του, «Gulag Archipelago». Οι ιστορίες και οι εμπειρίες των γυναικών δεν έχουν ποτέ εξετασθεί σε διεθνές ντοκιμαντέρ. Η ταινία προσφέρει μια συλλογή από μοναδικές εμπειρίες από τις γυναίκες που επιβίωσαν από αυτά τα στρατόπεδα εργασίας τη δεκαετία του ’30.

19:00    Zagros / Ζάγκρος (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Ariane Lorrain  & Shahab Mihandoust

Διάρκεια: 58’

Χώρα Παραγωγής: 2018, Iran/Canada.

Σύνοψη: To Zagros ακολουθεί την δημιουργία του χαλιού στα δυτικά βουνά (Ορη Ζάγκρος) του Ιράν, στη γη του Bakhtiaris. Το μαλλί είναι η βασική πρώτη ύλη των νομαδικών κουλτουρών, αποκαλύπτοντας τους υφαντές, στεγνωτές και βοσκούς και της δουλειάς τους. Τα χαλιά πλέκουν και το κοινωνικό κουβάρι της ζωής τους, δίνοντας του μορφή και χρώμα. Η δουλειά είναι σκληρή και σιγά σιγά υποτιμάται από τον έξω κόσμο αλλά οι ζωές τους παίρνουν ακόμη νόημα από την τέχνη και την αγάπη για την παράδοσή τους.

 

20.30    Advocate / Συνήγορος

Σκηνοθέτης: Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche

Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche

Σενάριο: Rachel Leah Jones

Παραγωγή: Home Made Docs, Film Option, Close Up Films

Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία

Έτος Παραγωγής:2019

Διάρκεια:110΄

Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία (2019)

Σύνοψη: H Ισραηλινή δικηγόρος Λέα Τσεμέλ εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και μια πεντηκονταετία, χωρίς να υποπίπτει σε διακρίσεις και διαχωρισμούς. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές. Ένα συγκινητικό πορτρέτο μιας γυναίκας που έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην απονομή δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας το δικό της λιθαράκι για έναν καλύτερο κόσμο.  Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2019

 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου

15:00    Sleeping in ruins/ Ύπνος πάνω στα χαλάσματα

Σκηνοθέτης: Horen Ghareeb, Hardi Qadir Ibrahim

Writer: Hardi Qadir Ibrahim, Horen Ghareeb

Producer  Horen Ghareeb

Διάρκεια: 68´

Χώρα Παραγωγής: Ιράκ

Ετος Παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον δεκατετράχρονο Αμπντούλ και το άλογό του Ζούζου να περιφέρονται στην πόλη, ενώ εμείς ανακαλύπτουμε την Μοσούλη μαζί τους. Ερείπια, πλήθος κόσμου, θλιμμένα πρόσωπα, ανάπηροι και εγκαταλελειμένα άλογα. Ένα άλογο, του οποίου τα κόκαλα φαίνονται, βρίσκεται παρατημένο κοντά σε ένα τζαμί γεμάτο οπές από σφαίρες.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ζωή απλών ανθρώπων από την Μοσούλη που βρίσκονταν εκεί όταν ο ISIS  κατέλαβε την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν μέρος της ζωή τους, καθώς και αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παρέμειναν εκεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της απελευθέρωσης, χάνοντας και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Ο πόλεμος τους είχε αγγίξει με τα κτηνώδη χέρια του. Η Μοσούλη απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 2017, οι κάτοικοί της, όμως, συνεχίζουν να περνούν τις ημέρες τους δίπλα στους νεκρούς και τις νύχτες τους στα ερείπια. Λες και η μεταπολεμική περίοδος είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της δυστυχίας τους.

 

16:00    #Female Pleasure / #Γυναικεία ηδονή

Σκηνοθέτης: Barbara Miller

Διάρκεια: 97

Χώρα Παραγωγής: Ελβετία, Γερμανία (2018)

Σύνοψη:

Μια γνωριμία με πέντε θαρραλέες γυναίκες, έτοιμες να δοθούν ψυχή τε και σώματι στον ιερό αγώνα για χειραφέτηση, διεκδικώντας την απενοχοποίηση της σεξουαλικότητας και το δικαίωμα στην απόλαυση. Ένα ντοκιμαντέρ που διατρέχει τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και προσγειώνεται ακριβώς στον πυρήνα της καταπίεσης. Το γυναικείο σώμα δέσμιο των θρησκευτικών επιταγών, των κοινωνικών προκαταλήψεων, της πατριαρχικής επιβολής εξουσίας. Πέντε γυναίκες που υπομένουν διώξεις, απειλές, εξοστρακισμούς και βία, μόνο και μόνο επειδή ξεστομίζουν την πιο βαθιά κρυμμένη αλήθεια.

18:00    A man must be strong / Ενας άντρας πρέπει να είναι δυνατός

Σκηνοθέτης: Elsi Perino & Ilaria Ciavattini

Διάρκεια: 62’

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία

Σύνοψη: H Gardone Val Trompia είναι μια μικρή τσιμεντούπολη που βρίσκεται στη βάση μιας στενής κοιλάδας: Η Val Τrompia είναι μια περιοχή που αποτελείται από πόλεις που βρίσκονται δίπλα σε μεταλλουργικά εργοστάσια που χτίστηκαν την ανεξέλεγκτη περίοδο της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο Jack είναι 28, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην κοιλάδα όπου και ζει ακόμη. Κάνει μικροδουλειές και ζει με τη μητέρα του που αποκομίζει τη σύνταξη του πατέρα του από τότε που ήταν 32 χρονών. Επίσης έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, που έχει μετακομίσει σε ένα προάστιο του Μιλάνου λόγω της δουλειάς του σε ένα εργοστάσιο.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 3 ετών, όταν ακόμη λεγόταν Jessica. Ο Jack αποφάσισε να αρχίσει την διαδικασία του επαναπροσδιορισμού του φύλου του από θηλυκό σε αρσενικό, ώστε να γίνει αυτό που πάντα ένιωθε ότι ήταν: ένας άντρας.

Μέσα από μια καθημερινότητα από μικροδουλειές, φίλους από τις παμπ, χωρίς χόμπι, ο Jack αρχίζει να αναρωτιέται τι σημαίνει το να είσαι άντρας, εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, τι είδους άντρας πρέπει να είναι και  αναρωτιέται  ποια είναι τα μοντέλα αρρενωπότητας που μπορεί να του προσφέρει η κοιλάδα.

 

19:00    Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara/ Η Ζωή Περιμένει: Το Δημοψήφισμα και η Αντίσταση στη Δυτική Σαχάρα. (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Iara Lee

Σενάριο: Iara Lee

Παραγωγή: Iara Lee

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ | Δυτική Σαχάρα (2015)

Σύνοψη: Περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση από τους Ισπανούς κατακτητές, η Δυτική Σαχάρα παραμένει η τελευταία αποικία της Αφρικής. Το 1991 τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και έτσι τελείωσαν οι εχθροπραξίες , όμως οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό των Μαροκινών στρατιωτικών δυνάμεων και η ειρήνη που επικρατεί είναι φοβερά ασταθής. Δεκάδες Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα για την γείτονα Αλγερία, όπου 125.000 πρόσφυγες ζουν ακόμη σε «προσωρινούς» καταυλισμούς. Ακόμη και με αυτές τις δυσκολίες ανέρχεται ένα καινούριο κίνημα, προερχόμενο από νέους, που προσπαθούν να αποκαλύψουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται και απαιτούν το πολυπόθητο δημοψήφισμα προς την ελευθερία. Αυτοί οι νέοι επιστρατεύουν ειρηνικές δημιουργικές τακτικές που ενισχύουν το σκοπό τους. Για να το κάνουν αυτό έπρεπε να αντισταθούν μέσα από αντικρουόμενες πλευρές. Αν και κινδυνεύουν με εξαφάνιση και βασανισμό από τα χέρια των Μαροκινών δυνάμεων, έχουν συμμαχήσει με μια διεθνή κοινότητα που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις μεγάλες δυνάμεις και ετοιμάζεται για ανταρτοπόλεμο.
Η ταινία της σκηνοθέτιδος Iara Lee εξετάζει αυτές τις λεπτές ισορροπίες καθώς καταγράφει την ζωή κάτω από τον κατακτητή, δίνοντας το μικρόφωνο στους πόθους των ανθρώπων της Ερήμου που δεν ξέφυγαν ποτέ από την αποικιοκρατία.

 

20.30    Burkinabe Bounty – Agroecology in Burkina Faso / Burkinabe Bounty – Η αγροτική οικολογία στη Burkina Faso (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Iara Lee

Παραγωγός: Iara Lee

Διάρκεια: 37’

Χώρα  Παραγωγής: Μπουρκίνα Φάσο/ ΗΠΑ/Βουλγαρία/Ιταλία (2018)

Σύνοψη: To Burkinabe Bounty, είναι ένα ντοκιμαντέρ της Culture of Resistance Films, και μιλάει για το χρονικό της αγροτικής αντίστασης και της διαμάχης για την τροφική κυριαρχία στην Burkina Faso-μια μικρή, απομονωμένη χώρα της δυτικής Αφρικής. Δείχνοντας το έργο των ακτιβιστών αγροτών, των μαθητών, των καλλιτεχνών και των αρχηγών του τοπικού κινήματος του Slow Food, η ταινία δείχνει πως οι άνθρωποι της Burkina ξαναπαίρνουν τη γη στα χέρια τους και προασπίζονται τις παραδόσεις τους ενάντια στην βιομηχανοποίηση της καλλιέργεια. Από τις γυναίκες που κερδίζουν την οικονομική τους ανεξαρτησία πουλώντας μπύρα “dolo”, μέχρι τους νέους που κατεβαίνουν στους δρόμους εναντίων εταιριών όπως η Monsanto και μουσικούς του hip-hop που προσπαθούν να αναστήσουν το επαναστατικό πνεύμα του Thomas Sankara. Το Burkinabe Bounty δείχνει τις έξυπνες τακτικές με τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούν να επανακτήσουν το φαγητό, τους σπόρους και το μέλλον τους.

 

21:30 Delta7even (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Rosie Baldwin

Παραγωγή: Rosie Baldwin

Διάρκεια: 40’

Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο (2019)

Περίληψη: Το DELTA 7EVEN είναι μια στενάχωρη και συνάμα τρυφερή ταινία, που αφηγείται την ιστορία μιας post-punk μπάντας που αποτελείται από ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες και τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την ξαφνική αυτοκτονία ενός από τα μέλη. Καθώς η ταινία εμπεριέχει ακόμη και την αυθεντική μουσική του συγκροτήματος, μας εντάσσει στον κόσμο τους καθώς παρακολουθούμε τις συνέπειες της αυτοκτονίας μέσω των διαφορετικών τρόπων όπου κάθε μέλος θρηνεί.

Τα γυρίσματα διήρκησαν ένα ολόκληρο έτος, πριν και μετά την τραγωδία, έτσι η ταινία ακολουθεί την μπάντα καθώς περνούν τα στάδια του θρήνου και βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτό, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και όρεξη να συνεχίσουν.

Η DELTA 7EVEN είναι ένας ύμνος στη νευροποικιλότητα και την αλληλεγγύη και προσφέρει μια μοναδική οπτική στη δύναμη της ομάδας αρνούμενοι να ζήσουμε μέσα στα στερεότυπα.

Ξεπερνώντας κάτι τόσο σοβαρό, το συγκρότημα μιλάει για την δύναμη της δημιουργικότατης καθώς μας δείχνει το πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η ενότητα μπροστά στα χειρότερα που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή.

 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

16:00    The cold peace – Is war really over in Bosnia and Herzegovina?/Η κρύα ειρήνη – Εχει όντως τελειώσει ο πόλεμος στην  Βοσνία – Ερζεγοβίνη;

Σκηνοθέτης: Marcella Menozzi

Σενάριο: Andrea Cortesi, Luca Leone

Παραγωγός: ISCOS Emilia Romagna onlus

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2019)

Σύνοψη: Το Νοέμβριο του 1995, η Συνθήκη του Dayton σταμάτησε τον πόλεμο στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά δεν δημιούργησε ποτέ πραγματικά την ειρήνη. Περίπου 25 χρόνια μετά το τέλος της σύρραξης που διήρκησε από το 1992 μέχρι το 1995, ένας κινηματογραφιστής, ένας συνεργάτης και ένας συγγραφέας ψάχνουν για τους μάρτυρες της διαμάχης. Αυτοί οι άνθρωποι, μετά την υπογραφή της συνθήκης, προσπάθησαν να ξαναχτίσουν τη χώρα τους αλλά αντί γι’ αυτό η χώρα τους έγινε φυλακή εθνικισμού, διαφθοράς, φτώχιας και μίσους, σε μια κοινωνία που δοκιμαζόταν από τη θλίψη και την εγκατάλειψη. Οι Jovan Divjak, Pero Sudar, Amor Mašović, Staša Zajović, Bakira Hašečić, Kanita Fočak, Jacob Finci, Dervo Sejdić, Selma Hadzihalilović, Ifeta Mejremić και οι νέοι του σήμερα μιλούν για την αλήθεια του πολέμου, την επιστροφή της ειρήνης, τις δυσκολίες, τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις της σημερινής Βοσνίας  Ερζεγοβίνης. Από το Sarajevo στο Bratunac μέσω του Βελιγράδι, από το Visegrad στη Srebrenica οι φωνές των πρωταγωνιστών μας διηγούνται προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες. Η ζωή μέσα στον πόλεμο, οι μισητοί εθνικοί βιασμοί, η γενοκτονία της Srebrenica και αυτή του Visegrad που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, την απώλεια μελών της οικογένειας τους, του σπιτιού, της εργασίας και κάθε μορφής σταθερότητα, το τέλος του κόσμου και της ζωής όπως την ήξεραν. Τόσα χρόνια μετά η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το βάρος του πολέμου. Το παρόν και το μέλλον φαίνεται και πάλι ζοφερό. Ακούγοντας όμως τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για αλλαγή στη χώρα και τους ανθρώπους της. Μπορούμε να μάθουμε πολλά ακούγοντας τις φωνές τους…

 

17:00    Distant Constellation / Μακρινός αστερισμός

Σκηνοθέτης: Shevaun Mizrahi

Παραγωγή: Shelly Grizim, Deniz Buga

Διάρκεια: 82

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ-Τουρκία-Ολλανδία (2017)

Σύνοψη: Με την υπομονετική της κάμερα, η Shevaun Mizrahi σκιαγραφεί το πορτρέτο όχι μόνο των ηλικιωμένων κατοίκων ενός γηροκομείου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και του ίδιου του χρόνου, ο οποίος φαίνεται να στέκεται ακίνητος μέσα από τα τείχη του κτιρίου. Μια Αρμένισσα περιγράφει οικογενειακές αναμνήσεις από τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915. Ενα παλιός γόης μιλάει για τις σεξουαλικές του επιδόσεις, ενώ παραθέτει την Λολίτα του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ. Ενας τυφλός φωτογράφος τελικά καταλήγει στην άλλη πλευρά του φακού. Ενώ όλες αυτές οι ιστορίες και οι ζωές διαπλέκονται μεταξύ τους, οι ένοικοι του γηροκομείου είναι σχεδόν πάντα κάπου αλλού, στις δικές τους σκέψεις. Και ενώ οι άνθρωποι ζουν στο παρελθόν ή δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να περιμένουν το θάνατο, ένα καινούργιο κτίριο κατασκευάζεται απ’ έξω και το μέλλον τούς γνέφει.  Ο κύκλος της ζωής και του θανάτου είναι αναπόφευκτα τραγικός, αλλά η Mizrahi βρίσκει επίσης την ομορφιά και την ποίηση στην πληρότητα όλων αυτών των περασμένων ζωών.

 

18.30    Τα βαπόρια της θείας Νέλλης / The boats of aunt Nelly (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης/σενάριο/παραγωγός:  Νατάσσα Ιατροπούλου

Διάρκεια: 13’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Η ταινία αναφέρεται στην αγαπημένη μου θεία Νέλλη, αδελφή του πατέρα μου.

Στα 82 της η Νέλλη διατηρεί ένα μικρό εργαστήρι όπου κατασκευάζει διακοσμητικά καράβια από ξύλα που βρίσκει στη θάλασσα. Ενώ κατασκευάζει, αναπολεί τη ζωή της, εξομολογείται τη μεγάλη αγάπη της για τη θάλασσα, τα καράβια, το ταξίδι. “Μα ότι κι άν σπούδαζα, πάλι κάτι θά ‘φτιαχνα με τα χέρια μου. Είναι στη φύση μου” λέει.

 

18:45    Νέα εποχή  / New Era  (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας-Μοντάζ-Παραγωγή:  Πέγκυ Ζούτη

Διάρκεια: 12’

Χώρα παραγωγής:  Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη Ένα ντοκιμαντέρ για το θέατρο σκιών και την επιβίωση του στα χρόνια της κρίσης. Πώς οι σύγχρονοι καραγκιοζοπαίχτες μυούνται στην παλαιική τέχνη του θεάτρου σκιών, προσπαθώντας να στηρίξουν την τέχνη και το επάγγελμα τους στο χώρο της ψυχαγωγίας ανταγωνιζόμενοι την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή.

19:00    Behind the wall / Πίσω από τον τοίχο

Σκηνοθέτης:  Νεφέλη Σαρρή

Σενάριο: Νεφέλη Σαρρή

Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη

Διάρκεια: 65

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφο, περφόρμερ, εικαστικό, Δημήτρη Παπαϊωάννου. Δεν πρόκειται όμως για μια τυπική βιογραφία. Παρακολουθώντας την προετοιμασία του «Still Life», του πιο μυστηριώδους έργου του, η ταινία επικεντρώνεται στο όραμα και στη φιλοσοφία του δημιουργού του, στον καθημερινό τρόπο εργασίας του και στους αφοσιωμένους συνεργάτες του.

20:00    Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης / 4 Levels of Existence

Σκνοθεσία: Ηλιάνα Δανέζη

Σενάριο: Ηλιάνα Δανέζη

Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη

Διάρκεια: 74’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μαρίνος ήταν τα (μουσικά) 4 Επίπεδα της Ύπαρξης. Χωρίστηκαν και ξανασμίγουν, τρεις πλέον, μετά από 40 χρόνια. Αφορμή ο ένας και μοναδικός δίσκος τους, που διαγράφοντας μια ανέλπιστη πορεία έφτασε από τα αθηναϊκά ράφια των δισκοπωλείων στα χέρια και τα αυτιά των Κάνιε Ουέστ και Τζέι Ζι.

21.30    Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες/ When Tomatoes Met Wagner

Σκηνοθέτης/σενάριο:  Μαριάννα Οικονόμου

Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Σπύρος Μαυρογένης

Διάρκεια: 75

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Στον Ηλιά, δύο νέοι αγρότες και πέντε γιαγιάδες παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας. Με τα πολύτιμα βαζάκια που παράγουν θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά και να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

15:00    The feeling of being watched / Κάποιος με παρακολουθεί

Σκηνοθέτης: Assia Boundaoui

Παραγωγή:  Assia Boundaoui,  Jessica Devaney

Διάρκεια: 87’

Χώρα Παραγωγής:USA | 2018

Σύνοψη: Στην Αραβική γειτονιά έξω από το Σικάγο όπου μεγάλωσε η δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια Assia Boundaoui, οι περισσότεροι γείτονές της ήταν υπό παρακολούθηση για πάνω από μια δεκαετία. Μέσα από την έρευνα, η Assia αποκαλύπτει δεκάδες χιλιάδες σελίδες από έγγραφα του FBI που αποκαλύπτουν ότι η γειτονιά της ήταν το κέντρο της μεγαλύτερης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ πριν την 11η Σεπτεμβρίου, με κωδικό όνομα «Επιχείρηση Έσχατη Προδοσία».

Με αυτή την πρωτόγνωρη πρόσβαση στα αρχεία, το «Κάποιος με παρακολουθεί» φτιάχνει ένα προσωπικό αλλά και πολιτικό πορτραίτο που ακολουθεί την έρευνα της κινηματογραφίστριας για το λόγο που η κοινότητα της –ακόμη και η οικογένειά της- δέχθηκαν τόσο πιεστική παρακολούθηση από το κράτος. Η Assia προσπαθεί να σπάσει την μυστικοπάθεια της κυβέρνησης γύρω από το τι έγινε και πηγαίνει το FBI στα δικαστήρια αναγκάζοντάς το να κάνει τα αρχεία δημόσια. Στο μεταξύ ανακαλύπτει κρυμμένες επαφές του FBI με την κοινότητά της.

Το «Κάποιος με Παρακολουθεί» ακολουθεί την Assia καθώς ενώνει τα κομμάτια αυτής της μυστικής έρευνας του FBI, ενώ ακόμη αντιμετωπίζει τα προβλήματα που επέφερε μια ολόκληρη ζωή παρακολούθησης για την ίδια και την οικογένειά της.

 

17:00    Η στιγμή σου στη ζωή μου / Moment in My Life (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης/σενάριο/παραγωγή: Χαρά Φράγκου

Διάρκεια: 49’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Μέρες κρίσης, μέρες ανίχνευσης οραμάτων, και μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να γράψει μια ξεχωριστή ιστορία για μια τοπική κοινωνία. Πρόκειται για την εθελοντική οργάνωση ΓΑΙΑ στον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης, η οποία οργανώθηκε χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος ή την ΕΕ. Μέσα από μια σταθερή σχέση αλληλεγγύης Ελλήνων και αλλοδαπών, εδώ και δέκα χρόνια η ΓΑΙΑ ανοίγει μια ομπρέλα προστασίας πάνω από μια κοινότητα. Τα μέλη της αφουγκράζονται καθημερινά τις ανάγκες του τόπου τους. Παραμερίζουν το Εγώ για το Εμείς. Οι μέρες τους μέρες προσφοράς.

18:00    Uprooted / Ξεριζωμένες (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία: Ummi Bukar, Ilse Van Lamoen

Διάρκεια: 61’

Χώρα Παραγωγής:  Νιγηρία 2018

Σύνοψη: Το «Ξεριζωμένες» είναι ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για τις συγκρούσεις στην Βορειοανατολική Νιγηρία μέσα από τα μάτια των γυναικών. Οι γυναίκες που έχουν μείνει πίσω λόγω της διαμάχης μιλούν για τις εμπειρίες τους. Αυτές οι ιστορίες δεν είναι μόνο πόνου και απελπισίας αλλά ελπίδας και προσωπικής εξέλιξης. Με δικά τους λόγια περιγράφουν πώς είναι να ζεις μέσα στο φόβο της χειρότερης τρομοκρατίας που υπάρχει αλλά και πώς βρήκαν δύναμη μέσα τους που δεν ήξεραν ότι είχαν.

19:00    Starting with Fragments / Ξεκινώντας με κομμάτια  (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Omar Shalash, Robert Dobe

Σενάριο: Robert Dobe

Παραγωγή: Uwe Nadler, Dorit Jeßner

Διάρκεια: 80’

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)

Σύνοψη: Όταν ο Tamer Alawam σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 2012, άφησε πάνω από 300 ώρες πλάνα από την Συριακή επανάσταση- εικόνες που είχαν ως στόχο να δείξουν τη Συρία εκ των έσω. Συναισθηματικά φορτισμένοι από την πλημμύρα αυτών των εικόνων και οδηγούμενοι από συναισθήματα θλίψης, ευθύνης και αδυναμίας, δύο νέοι παραγωγοί και φίλοι του Tamer στην μακρινή Γερμανία ξεκινούν την δική τους αναζήτηση για απαντήσεις. Ενώ ένας από αυτούς συναντά τους συντρόφους του Τamer για να μάθει περισσότερα για τα κίνητρα του φίλου του, ο άλλος αρχίζει να συλλέγει αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία προς τον πόλεμο στη Συρία. Ένα ντοκιμαντέρ για την ανθρωπότητα, την ευθύνη και τη δυσκολία εύρεσης του σωστού τρόπου δράσης.

 

20.30    Mrs. Faber / Η κα Φέιμπερ (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Job Tichelman & Hjalmar Tim Ilmer

Παραγωγή: Albert Klein Haneveld

Διάρκεια: 55’

Χώρα Παραγωγής: Netherlands

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Η πολύχρωμη ιστορία ενός φορτηγατζή  που ήθελε να γίνει γυναίκα.

Αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο σκληρός φορτηγατζής Harm παντρεύεται την ντροπαλή επαρχιώτισσα Siepie. Τριάντα χρόνια μετά ο Harm της αποκαλύπτει την πιο βαθειά του επιθυμία: να γίνει γυναίκα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί η Siepie να αποδεχτεί εύκολα. Πέρα από το να χάσει τον άντρα της, φοβάται το κουτσομπολιό που θα επιφέρει μέσα στo μικρό τους χωριό. Πέρα από όλα αυτά εκείνη υποστηρίζει τον Harm και του δίνει την ελευθερία να ζει ως Harriette.

 

21.30    Παρουσίαση αποτελέσματος σεμιναρίου του Robert Rombout στους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Σάββατο 25 Ιανουαρίου

12:00    Five seasons: The garden of Piet Oudolf / Πέντε εποχές: Ο κήπος του Piet Oudolf

Σκηνοθέτης: Thomas Piper

Παραγωγός:  Thomas Piper

Διάρκεια: 75’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ 2017

Σύνοψη: Μικρή Σύνοψη: Ο εμβληματικός αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων Piet Oudolf έγινε γνωστός στο κοινό μέσω των δημόσιων έργων του στη δημοφιλή High Line της Νέας Υόρκης και το Lurie Garden στο Πάρκο Millennium του Chicago και κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εξωτερικό χώρο σε ένα αυτούσιο έργο τέχνης. Αυτό το πανέμορφο, στοχαστικό ντοκιμαντέρ συστήνει στους θεατές τη δουλειά του και μας μεταφέρει στην απαρχή και τον τρόπο της δημιουργίας του Oudolf. Από την αισθητική του ως τα αφηρημένα του σχέδια και τις οικολογικές εφαρμογές των δημιουργημάτων του, η ταινία αποκαλύπτει πως ο Oudolf ανατρέπει τις τετριμμένες ιδέες για τη φύση, τον δημόσιο χώρο ακόμη και την ίδια την ιδέα της ομορφιάς.

 

14:00    Island of the hungry ghosts / Το νησί των πεινασμένων φαντασμάτων

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Gabrielle Brady

Παραγωγή: Alexander Wadouh

Διάρκεια: 96’

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία | Ηνωμένο Βασίλειο | Αυστραλία (2019)

Σύνοψη: Το Νησί των Χριστουγέννων κατοικείται από αποδημητικά καβούρια, τα οποία ταξιδεύουν κατά εκατομμύρια από την ζούγκλα προς τον Ωκεανό, υποκινούμενα από την πανσέληνο εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Όμως η ζούγκλα κρύβει και κάτι ακόμη; Ένα κέντρο κράτησης υψηλής ασφάλειας όπου χιλιάδες άνθρωποι αιτούντες άσυλο κρατούνται εκεί επ’ αόριστον. Η Poh Lin, μια ψυχοθεραπεύτρια που ζει στο νησί, βλέπει σιγά σιγά την ψυχολογική κατάπτωση των κρατούμενων.

 

16:00    Riders of destiny / Οι αναβάτες του πεπρωμένου

Σκηνοθέτης:​ Michael Niermann

Παραγωγός: Ansgar Pohle

Διάρκεια: 88

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία

Χρονιά παραγωγής: 2019

Σύνοψη:

Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Χωρίς προστατευτικό ρουχισμό, δίχως σέλα και τα κατάλληλα παπούτσια, οι δύο ανήλικοι αναβάτες τρέχουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, αν όχι και τη ζωή τους. Μια ξέφρενη κούρσα προς μια προδιαγεγραμμένη μοίρα και την οριστική απώλεια της αθωότητας.

18:00     Around the Bed of a dying collaborator / Γύρω από το κρεβάτι ενός ετοιμοθάνατου προδότη (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης:Tal Michael, David Ofek

Σενάριο: Tal Michael, David Ofek

Παραγωγή: RonnieManor

Διάρκεια: 53’

Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ (2019)

Σύνοψη: Ο Unes μένει παράλυτος μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό. Είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι στο καθιστικό της οικογένειας, παρακολουθώντας τη ζωντανή αναμετάδοση από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες την περίμετρο του σπιτιού του- θέμα προστασίας μετά από αρκετές επιθέσεις στην οικογένεια του. «Είμαστε ένοχοι, ντροπιάσαμε τους εαυτούς μας,» έτσι συνοψίζει ο  Unes δεκαετίες συνεργασίας με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και προσφοράς βοήθειας σε Εβραίους να αγοράσουν γη από Παλαιστίνιους.

19:00    Hell and Hope / Κόλαση και Ελπίδα (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης:Amish Srivastava

Σενάριο: Amish Srivastava

Παραγωγή: Voice of America

Διάρκεια: 57’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ (2019)

Σύνοψη: Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους απήγαγαν, βασάνισαν, βίασαν και πούλησαν χιλιάδες κορίτσια μέχρι τώρα. Μερικά κορίτσια προσπάθησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Τι τους συνέβη; Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία αυτών των κοριτσιών. Αυτή η ταινία μιλάει τόσο για τις τρομαχτικές εμπειρίες των κοριτσιών αλλά και πως άλλαξαν οι ζωές τους. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μαρτυρίες που δείχνουν στον κόσμο πόσο δύσκολο είναι τα θύματα του ISIS να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους.

Το σχόλιο του σκηνοθέτη: Είχα την ευκαιρία να ζήσω από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία καθώς ήμουν ρεπόρτερ στην εμπόλεμη ζώνη. Ένιωσα και εγώ ο ίδιος τον πόνο που κουβαλούσε η κοινωνία, βλέποντας πως μπορεί μια κοινότητα να καταλήξει έτσι. Στα περισσότερα μέρη ήταν η πλειοψηφία εναντίων της μειοψηφίας και σε άλλες η επίδραση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Αυτή τη στιγμή ο στόχος μου είναι να δώσω αυτό το συναίσθημα το κοινό που θα δει την ταινία μου και βρίσκεται σε μια πολύ πιο άνετη και προνομιακή θέση. Για να κρατήσω το κόστος χαμηλό έπρεπε να μάθω να κινηματογραφώ, να κάνω μοντάζ αλλά και να σκηνοθετώ και το έκανα. Έκανα ακόμη και την αφήγηση.

 

20.30    Music for Ordinary Life Machines  (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία: Νίκος Χαντζής

Σενάριο: Νίκος Χαντζής

Παραγωγός: Νίκος Χαντζής

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2018

Διάρκεια: 112΄

Από τους Χωρίς Περιδέραιο και τους ΑΝΤΙ, μέχρι τους Human Puppets και τους Regressverbot. Aπό τους IT95 και Alive She Died, μέχρι τους Selofan και τον Doric. Minimal synth, synthpunk και άλλες «αναλογικές» ιστορίες, μέσα από μια συνοπτική καταγραφή του underground synth ήχου στην Ελλάδα. Μια ταινία για τα παιδιά που αγάπησαν τα συνθεσάιζερ.

 

Κυριακή 26 Ιανουαρίου

11:00    Are you going to school today? Θα πας στο σχολείο σήμερα;

Σκηνοθέτης: Anupama Srinivasan

Σενάριο: Anupama Srinivasan

Παραγωγή: PSBT

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής: Ινδία 2019

Σύνοψη: Η 10χρονη Anjali ζει σε ένα χωριό στη Rajasthan της Δυτικής Ινδίας, της αρέσει να πηγαίνει στο σχολείο και έχει όνειρο να δουλέψει σε έναν ξενώνα σε μια μακρινή πόλη την ερχόμενη χρονιά. Για ένα παιδί από χωριό τι σημαίνει το να πηγαίνει στο σχολείο; Ακόμη περισσότερο τι σημαίνει για ένα παιδί να μην πηγαίνει και ειδικά αν είναι κορίτσι; Η ταινία μας μεταφέρει στα επαρχιακά κρατικά σχολεία ανάμεσα στις φυλές της περιοχής του Dungarpur στο νότιο Rajasthan. Βλέπουμε παιδιά που έρχονται από δύσκολα μέρη και με πολύ λίγα εφόδια, ορφανά από πατέρα, που πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τους. Ακόμη και αν η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια των δασκάλων, κυρίως αναλύει την σχέση των παιδιών με το σχολείο. Έτσι φαίνεται ότι μια ερώτηση είναι κάθε μέρα το ίδιο επίκαιρη: Θα πας στο σχολείο σήμερα;

 

12:00    Lesvos, the island awaits / Λέσβος – Το νησί περιμένει

Σκηνοθεσία: Raul Lopez, Susana Soldado

Σενάριο: Raul Lopez, Susana Soldado

Διάρκεια 52’

Χώρα παραγωγής: Ισπανία

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Το έτος 2015 περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, σε αναζήτηση ασύλου. Ακόμη και σήμερα, πρόσφυγες και ντόπιοι, είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται μια περιοχή η οποία είναι πλέον πηγή δημιουργικών λύσεων για την απασχόληση αλλά και περιβαλλοντικών προκλήσεων

15:00    Make the economy scream

Σκηνοθέτης/ Σενάριο/ Παραγωγή: Άρης Χατζηστεφάνου

Διάρκεια: 80’

Χώρα παραγωγής: 2019

Ετος παραγωγής: Ελλάδα

Σύνοψη Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

16.30    Citizen Europe

Σκηνοθεσία/σενάριο: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Αντρέας Αποστολίδης

Σε συνεργασία με Yuri Averof και Isabelle Maradan

Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Yuri Averof, Cédric Bonin, Pascaline Geoffroy, Rachel Lysaght και Martichka Bozhilova.

Διάρκεια: 72’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα – Γαλλία – Ιρλανδία

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης μέσω της εμπειρίας που αλλάζει τη ζωή των νέων συμμετεχόντων στο Erasmus – το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα κινητικότητας της εποχής μας.

Πέντε νέοι φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Σε διάστημα ενός έτους, εκτίθενται σε διαφορετικές νοοτροπίες, αποκτούν νέες δεξιότητες και ανακαλύπτουν τις ανοιχτές πληγές της ΕΕ. Μια ιστορία ενηλικίωσης για τη νέα γενιά Ευρωπαίων που θα καθορίσει το μέλλον της ηπείρου.

 

18:00    Burkinabe Rising – the Art of Resistance in Burkina Faso/ Burkinabe Rising – Η επαναστατική τέχνη στη Burkina Faso (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Iara Lee

Παραγωγός: Iara Lee

Διάρκεια: 72’

Χώρα Παραγωγής: Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Βουλγαρία

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: To Burkinabe Rising είναι το νέο ντοκιμαντέρ από την Cultures of Resistance Films και δείχνει τις δημιουργικές ειρηνικές τακτικές της αντίστασης στην Burkina Faso. Μια μικρή απομονωμένη χώρα της Αφρικής, η Burkina Faso είναι πατρίδα μιας ενδιαφέρουσας κοινότητας από καλλιτέχνες και ενεργούς πολίτες που δείχνουν το δρόμο προς την πολιτική αλλαγή που μπορεί να επιτύχει η συσπείρωση. Είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για την υπόλοιπη Αφρική αλλά και όλο τον πλανήτη.
Μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, της  οικολογίας, των οπτικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής, οι άνθρωποι που πρωταγωνιστούν σε αυτή την ταινία έχουν μαζί τους το επαναστατικό πνεύμα του Thomas Sankara. Ο Sankara ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 1983 και σύντομα το 1987 δολοφονήθηκε στο πραξικόπημα που ηγήθηκε ο φίλος του και συνεργάτης του, Blaise Compaoré που κυβέρνησε δικτατορικά τη χώρα για 27 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2014 μέσω πολλών μαζικών κινητοποιήσεων εκείνος έφυγε από την εξουσία. Σήμερα το πνεύμα της επανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ στη Burkina Faso.
Τον φθινόπωρο του 2016, η σκηνοθέτις Iara Lee ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για να γυρίσει το Burkinabe Rising. Μέσα σε αυτό το ταξίδι συνάντησε μερικούς εξαιρετικούς καλλιτέχνες, μουσικούς και ακτιβιστές που χρησιμοποιούν την καλλιτεχνική παράδοση της χώρας για να διαδώσουν το πνεύμα της επανάστασης. Ένας από αυτούς είναι ο Joeyle Soldat, ένας rapper, που γράφει στίχους επηρεασμένους από τις κακουχίες των φτωχών νέων της Ouagadougou, της πρωτεύουσας της χώρας, όπως και των αγροτών που καλλιεργούν τη γη έξω από αυτή. Ο Marto, ο πιο γνωστός καλλιτέχνης graffiti της Burkina Faso, γεμίζει τους άδειους τοίχους της πόλης με πολύχρωμες ζωγραφιές που καυτηριάζουν την αδικία. H Malikala Slameuse, μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, δίνει παραστάσεις slam poetry και φέρνει μια φεμινιστική οπτική σε ένα μια ανδροκρατούμενη μορφή τέχνης. O Serge Aime Coulibaly χρησιμοποιεί το χορό ως μια μορφή πολιτικής αντίστασης με χωρογραφίες που γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη της έκφρασης και της ελευθερίας.  Το Burkinabe Rising δεν ασχολείται μόνο με το προφίλ συγκεκριμένων καλλιτεχνών αλλά και με ένα φεστιβάλ από ανακυκλώσιμα έργα τέχνης και εμπεριέχει συνεντεύξεις από αγρότες που αντιμετωπίζουν την βιομηχανοποίηση της καλλιέργειας. Δείχνοντας ένα πανόραμα από ιστορίες δημιουργικής αντίστασης, η ταινία μας  δείχνει πως οι νέοι Burkinabe ψάχνουν την ειρήνη και την δικαιοσύνη, καθώς εκφράζονται μέσω της κουλτούρα τους και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους.

19.30    Wantoks – Dance of Resilience in Melanesia (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Iara Lee

Παραγωγή: Cultures of Resistance

Διάρκεια: 20’

Χώρα Παραγωγής: Νησιά του Σολομώντα, ΗΠΑ, Βουλγαρία

Ετος παραγωγής:  2019

Σύνοψη: Στις νησιωτικές πολιτείες του Ειρηνικού η μάχη για την παράδοση και την ύπαρξή τους αναζωπυρώνεται. Μαζί με τη μάχη τους ενάντια στην αποικιοκρατία, πρέπει να παλέψουν με την κλιματική αλλαγή.

Το ντοκιμαντέρ της Culture of Resistance network μεταφέρει τους θεατές στη Melanesia, όπου έχει ανέβει η στάθμη του νερού λόγω του Φαινομένου του Θερμοκηπίου και απειλεί να καταπιεί τα νησιά της περιοχής. Μέσω των παραστάσεών τους, πολλοί τοπικοί καλλιτέχνες προσπαθούν να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινότητα και να την κάνουν να στραφεί προς τα προβλήματά τους.

 

20:00    Il Pittore della Tenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Renato Lisanti

Σενάριο: Renato Lisanti, Salvo Taranto

Παραγωγή: RenatoLisanti

Διάρκεια: 72’

Χώρα Παραγωγής: Ιταλία (2018)

Σύνοψη:

Παλέρμο, 1969. Μια περίεργη μεγάλη πράσινη σκηνή γεμίζει την πλατεία Politeama. Μέσα της υπάρχουν καμβάδες που εκφράζουν πόνο, οργή, υποδούλωση και τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά του νεαρού αγρότη Emanuele Modica και δείχνουν την εναντίωσή του απέναντι στην Μαφία: μια ειρηνική εκδίκηση προς αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε ακριβώς από αυτό τον θρήνο ως ο «Ζωγράφος της σκηνής» που από τότε άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του στις πλατείες της Ιταλίας στη σκιά της σκηνής του που εδώ και τριάντα χρόνια είναι το σπίτι του. Εδώ και χρόνια ο Modica έχει χαρεί ιδιαίτερης επιτυχίας και είναι αγαπητός ανάμεσα στους κριτικούς τέχνης και κουλτούρας σε όλη την χερσόνησο. Ο κόσμος θυμάται μέχρι και σήμερα τις συνταρακτικές του εκθέσεις. Πέρα από την επιτυχία συνεχίζει να ζει στο παρασκήνιο, ζώντας αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική συνθήκη, έχοντας ένα μόνο σκοπό: να πολεμήσει τη μαφία μέσω της τέχνης.

O Emanuele Modica είναι πλέον 80 ετών και ζει μακριά από την ίδια τη Σικελία που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει ποτέ την αξία της τέχνης του και τον εξοστράκισε μια δεκαετία πριν. Τα τελευταία 16 χρόνια η σκηνή του μαζεύει σκόνη στο μουσείο-σπίτι του στην περιοχή της Πάρμα, χιλιάδες χιλιόμετρά μακριά από την πατρίδα του. Μέχρι που μια μέρα, αν και σε προχωρημένη ηλικία, αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα.

Η επάνοδός του στην Σικελία είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο όπου ο μεγάλος πια σε ηλικία καλλιτέχνης μιλάει για την δική του μοναδική ιστορία.

 

21.30    Βάλσαμο / Balsamon  (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης/σενάριο / Παραγωγή: Έφη Σιαλευρή

Διάρκεια: 23’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Ανάμεσα στις φροντίδες της καθημερινότητας, την οικογενειακή ζωή και τη δουλειά της, η Μαρία Σεϊτανίδου, μια νέα γυναίκα που ζει στη Μυτιλήνη, βρίσκει το βάλσαμό της στο τραγούδι.

Την βρίσκεις σε αγκαλιές παιδιών, σε κύκλους ανθρώπων που χορεύουν και σε καρδιές που πλέουν. Ταξιδεύει με τη φωνή της από το παρελθόν στο παρόν, από τη γη στον ουρανό.

22:00 Συναυλία

Μαρία Σεϊτανίδου, Παναγιώτης ΒΙώνης, Πάνος Ταντής, Ελένη Χρηστίδου, Paul Seif, Akram Chaib.

 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

15:00    Animus Animalis (A Story about People, Animals and Things) / Animus Animalis (Μια ιστορία για ανθρώπους, ζώα και πράγματα)

Σκηνοθέτης: Aistė Žegulytė

Σενάριο: Aistė Žegulytė, Titas Laucius

Παραγωγή:  Giedrė Burokaitė

Διάρκεια: 69’

Χώρα Παραγωγής: Λιθουανία

Σύνοψη: Ένας ταριχευτής, ένας εκτροφέας ταράνδων και ο υπάλληλος ενός μουσείου μάς ξεναγούν σ’ έναν παράξενο κόσμο, όπου τα όρια μεταξύ αληθινού και τεχνητού γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτα και ασαφή. Πίσω από προθήκες, με διάκοσμο που αποπνέει μια μακάβρια αίσθηση απομίμησης της φύσης, τα ζώα μοιάζουν ασύλληπτα ζωντανά και παρατηρούν ασταμάτητα. Όσο, όμως, πιο έντονη γίνεται η ψευδαίσθηση τόσο πιο απότομη αποδεικνύεται η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Ένα ντοκιμαντέρ που αφουγκράζεται, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, την ψυχή των ζώων.

16:00    What She Said: The Art of Pauline Kael / Αυτό που είπε: Η τέχνη της  Πολίν Καέλ

Σκηνοθέτης: Rob Garver

Σενάριο:  Rob Garver

Παραγωγοί: Rob Garver, Glen Zipper

Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Sarah Jessica Parker, Quentin Tarantino, David  O. Russell, Camille Paglia, Paul Schrader, Molly Haskell, Greil Marcus, Stephanie Zacharek, Robert  Towne, John Boorman, Alec Baldwin

Διάρκεια: 95’

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ (2019)

Σύνοψη: Ένας φόρος τιμής σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές του αιώνα που μας πέρασε στον χώρο της κριτικής κινηματογράφου. Η Πολίν Καέλ, ένα αληθινά ασυμβίβαστο πνεύμα, πάλεψε με νύχια και με δόντια για να καθιερωθεί σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, εισπράττοντας καθολική αναγνώριση. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στη χρυσή εποχή του αμερικάνικου κινηματογράφου, στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν η Καέλ έγραφε στον New Yorker, επιχειρώντας να κατανοήσει ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο της μοναδικό κι αξεπέραστο.

17:00    Ανάλυση της ταινίας από τον κριτικό κινηματογράφου Ανδρέα Τύρο

 

18:00    Σόπι – μια ημέρα ακόμη / Sopi – One more day (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πυθαράς

Σενάριο: Χρήστος Πυθαράς, Κώστας Δαβελάς

Παραγωγή: Χρήστος Πυθαράς

Διάρκεια: 60’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2017

Σύνοψη Το χρονικό μιας κατά τ’ άλλα συνηθισμένης μέρας από τη ζωή ενός χωριού κατά τη διάρκεια του τρύγου. Η ταινία εστιάζει σε έναν μωσαϊκό ιδιαίτερων, περίεργων και συνάμα πολύ γοητευτικών χαρακτήρων και στην καθημερινότητα του τρόπου ζωής τους. Μια ιμπρεσιονιστική ματιά σε έναν τόπο και στους ανθρώπους του.

19:00    Dünyam / Ο κόσμος μου (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης: Θάνος Λυμπερόπουλος

Διάρκεια: 14’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη: Ο Αλί ξέρει ότι ο κόσμος του είναι μέχρι εκεί που βλέπουν τα μάτια του. Καθώς μεγαλώνει, δυναμώνει η θέλησή του να ανακαλύψει κι άλλους κόσμους. Αφήνει το Κουρδιστάν, περιπλανιέται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία και εντέλει περνά τα Ελληνικά σύνορα. Ξεδιπλώνεται ένας νέος κόσμος και αυτός θα είναι ο dünya του.

19.30    ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ)

Σκηνοθέτης/ Παραγωγή: Στέλλιος Ψυλάκης

Διάρκεια: 98’

Χώρα παραγωγής:  Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Ο Γιώργος Μανιάτης (1939-2018), λεγεωνάριος στην Αλγερία στα 18 του, συγγραφέας και μουσικός στη συνέχεια, ορίζει τον εαυτό του ως «δημόσιο κίνδυνο». Η ταινία δεν είναι μια βιογραφία του Μανιάτη. Αναζητά την περιπέτεια της ψυχής του, μιας συνείδησης σε διαρκή εγρήγορση, εμπρηστικής και αυτοπυρπολούμενης. “Αλλάζει τη ζωή, όποιος αλλάζει ζωή”, μας λέει…

«Αυτό που δαιμονίζει συνέχεια τον Γιώργο Μανιάτη… είναι πολύ απλά το ξεπέρασμα των ορίων. … Γυρεύει πάνω απ΄όλα να αποκρυσταλλώσει εκείνες τις οριακές στιγμές όπου ο άνθρωπος αισθάνεται πραγματικά διαθέσιμος, όταν γνωρίζει σε βάθος τις ίδιες τις δυνατότητές του. … Στο βιβλίο του έχει ενσωματωθεί, με τον πιο οργανικό τρόπο, η περιπέτεια της ψυχής του. Αυτή η αναζήτηση του παραναλώματος στη δράση, αυτή η απόσβεση στο αεικίνητο και όχι στο αμετακίνητο του ανθρώπου, αυτός ο παροξυσμός και ο αλκοολισμός της συνεχούς κίνησης, είναι ουσιαστικά ο πρωταγωνιστής του βιβλίου – και ίσως ο συγγραφέας του.»

Αυτές οι παρατηρήσεις του κριτικού Α. Ζήρα, γραμμένες για την επανέκδοση της Λεγεώνας το 1990 από την Εστία, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και την αύρα που αποπνέει το καταγεγραμμένο υλικό των δικών μας συναντήσεων με το Μανιάτη. Αυτή θέλουμε να είναι για το θεατή και η τελική αίσθηση της ταινίας μας.

 

21.30     ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ –  προβολή ντοκιμαντέρ

Χρήστος Ρηγανάς, της σμίλης γραφήματα

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Kείμενα-Ποιήματα: Χρήστος Ρηγανάς

Παραγωγή: Χρήστος Ρηγανάς

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα 2019

Διάρκεια 15’

Μια συνομιλία με τον γλύπτη Χρήστο Ρηγανά που παλεύει να τιθασεύσει το φως στα σωθικά του όγκου σμιλεύοντας την ομορφιά.

A conversation with sculptor Christos Riganas, a man struggling to harness the light in the innards of the sculpture, by sculpting beauty.

 

Παρουσίαση αποτελέσματος σεμιναρίου της Iara Lee στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

 

 

 

 


Share.

Leave A Reply