Το τρικ για να μην εξελιχθεί μια διαφωνία σε καβγά!

0

Οι διαφωνίες (με τον οποιοδήποτε και οπουδήποτε) είναι καθημερινό φαινόμενο για όλους.

Το θέμα δεν είναι πώς θα τις αποφύγεις (αφού μοιραία θα έρθουν), αλλά πώς θα αποτρέψεις το να εξελιχθούν σε καβγά.

Καθημερινά όλοι μπορεί να διαφωνήσουμε με τον σύζυγο/σύντροφο πχ. για το πόσο επεμβαίνει η πεθερά στη σχέση, στη δουλειά για το πρότζεκτ που δεν πήγε καλά ακόμη και με το εξάχρονο παιδί μας γιατί θέλει ντε και καλά δύο γλυκά για βραδινό.

Το μυστικό για να μην εξελιχθεί σε καβγά η διαφωνία είναι η αποκλιμάκωση.

Πώς όμως μπορεί να έρθει η αποκλιμάκωση την ώρα που το μυαλό και το κορμί αρχίζει να βράζει και τα μάτια αρχίζουν να πετάνε σπίθες;

Ενας οικογενειακός θεραπευτής έχει ένα εκπληκτικό και απλό τέχνασμα που σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε το αίμα να μας ανεβαίνει στο κεφάλι: ΜΗΝ κάνετε ερωτήσεις στους άλλους. Απλά πείτε αυτά που έχετε να πείτε, σαν να κάνατε μια δήλωση.  Θέλετε να κάνετε παρατήρηση; Κάντε την. Μην κάνετε όμως ερώτηση στον άλλον. Μην μπείτε στη διαδικασία να ρωτάτε «γιατί το έκανες αυτό;» κτλ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ρόμπερτ Τάιμπι οι ερωτήσεις ενεργοποιούν την παιδική ηλικία. «Ξυπνούν τις ψυχικές και συναισθηματικές μνήμες του γονιού που κουνούσε το δάχτυλο συνεχώς: Γιατί άργησες; Εκανες τα μαθήματά σου; Γιατί τσακώθηκες με τον αδελφό σου; Ερωτήσεις που θυμίζουν κριτική -κάτι δεν έκανες σωστά δεν ήσουν ειλικρινής- και φέρνουν ένταση. Ολα αυτά συνδέονται στο μυαλό μας και καταλήγουμε στις συρράξεις».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr


Share.

Leave A Reply