12 τρόποι για να προλάβεις τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά σχολικής ηλικίας!

0

Τα προβλήματα συμπεριφοράς της σχολικής ηλικίας είναι πολύ συνηθισμένα και δεν περιλαμβάνουν μόνο τα εμφανή ζητήματα κακής συμπεριφοράς, αταξιών, πειραγμάτων, κλπ. Ακόμα και αυτού του είδους τα προβλήματα συχνά κρύβουν από κάτω ένα θυμωμένο ή στεναχωρημένο παιδί που εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα με πράξεις και όχι με λόγια. Επίσης, πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας υποφέρουν σιωπηλά, είναι στεναχωρημένα και ζορίζονται, αλλά δεν εμπιστεύονται τον πόνο τους σε έναν ενήλικα για να τα βοηθήσει.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς έχουν αντίκτυπο σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής του παιδιού: από τη μία το εμποδίζουν να πάρει, να συνδυάσει γνώσεις και να αποδώσει στο σχολείο, και από την άλλη δημιουργούνται θέματα στην κοινωνική του ζωή. Τα αποτελέσματα από επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν με τους οποίους μπορούν οι γονείς να προλάβουν από νωρίς τα προβλήματα συμπεριφοράς στο παιδί τους:

1. Δημιουργήστε μια ζεστή συναισθηματική σχέση.

Ελάτε κοντά στο παιδί σας, δείξτε του με έργα και λόγια πόσο σημαντικό είναι για εσάς. Τα παιδιά καταρχήν θέλουν να φέρονται καλά για να δουν το χαμόγελο και να πάρουν την αποδοχή των γονιών τους. Όταν το παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς του νοιάζονται, βάζει τα δυνατά του να φερθεί καλά. Όταν καταλαβαίνει ότι οι γονείς του αδιαφορούν, τότε έχει κακή συμπεριφορά συχνά ως έναν εύκολο τρόπο για να τους τραβήξει την προσοχή- κάτι που το παιδί κάνει ασυνείδητα.

2. Αποκτήστε την καλή συνήθεια να λέτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε.

Το πολύ απλό, καθημερινό «σε αγαπώ» είναι τροφή για την ψυχούλα του παιδιού. Δείξτε του ότι το υποστηρίζετε σε μικρά και μεγάλα πράγματα, ώστε να νιώθει ότι από πίσω υπάρχει ένας γονιός που συναισθηματικά είναι βράχος ακλόνητος και το παιδί μπορεί να πάει σε αυτόν για οτιδήποτε το απασχολεί.

3. Προσέξτε τι σας ζητάει το παιδί.

Ακούστε το, ακόμα και αν δε συμφωνείτε ή δε μπορείτε να του δώσετε αυτό που σας ζητάει. Μπορεί να σας ζητάει ένα αδερφάκι, ένα κατοικίδιο, ακριβά παιχνίδια, να μην ξαναπάτε στη δουλειά σας… οτιδήποτε! Το ζήτημα δεν είναι τι θα του προσφέρετε. Το σημαντικό είναι ότι είστε εκεί, ακούτε το παιδί, του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε την επιθυμία του, παρόλο που δεν μπορείτε ή δε θέλετε για κάποιο λόγο να την εκπληρώσετε. Όταν το ακούτε, ακόμα και αν δεν του κάνετε το χατίρι, το παιδί αισθάνεται σημαντικό, ότι μετράει, και έτσι τονώνεται και η αυτοπεποίθησή του….

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: themamagers.gr


Share.

Leave A Reply