Αυτές οι απλές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας!

0

Μια νέα έρευνα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η «άγνοια» για την άνοια μπορεί να αποβεί μοιραία.

Όπως το σώμα χρειάζεται να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για να παραμένει ακμαίο, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται «άσκηση» για διαυγή σκέψη και δυνατή μνήμη.

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που συνδέεται με την μείωση της ποιότητας των νοητικών λειτουργιών.

Απώλεια μνήμης, δυσκολία έκφρασης, απόδοσης της σκέψης, κίνησης και αντίληψης είναι μερικά από τα συμπτώματά της που μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η διάγνωσή της σε αρχικό στάδιο μπορεί να την επιβραδύνει. Η επιστήμη έρχεται για να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μια μελέτη του Cambridge University μας δίνει «τροφή για σκέψη»: είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου στη μετέπειτα ζωή μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η «γνωστική εφεδρεία» (ορίζεται ως «cognitive reverse», δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου να αυτοσχεδιάζει και να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους για να διεκπεραιώνει μια δουλειά) ενισχύεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξάσκηση του εγκεφάλου σε νεαρή ηλικία.

Το διάβασμα, τα sports και η κοινωνική συναναστροφή είναι σύμφωνα με την έρευνα οι συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα χόμπι στη μέση ηλικία είναι αυτά που μπορούν -ενδυναμώνοντας την δύναμη του εγκεφάλου- να προφυλάξουν το άτομο από την άνοια μετά από χρόνια: όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να διατηρούν καθαρή την μνήμη τους και το IQ τους, ανεξάρτητα από αυτό.

Το πώς αξιοποιούμε τον χρόνο μας στο διάστημα μεταξύ των 35 και 65 χρόνων μας είναι υψίστης σημασίας για την αύξηση ή μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας μετά τα 65.

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: bovary.grShare.

Leave A Reply