Σούπερ ικανότητες που μπορεί να αποκτήσουμε!

0

Οι άνθρωποι είμαστε στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Ή, έστω, καταφέραμε να φτάσουμε. Και όλα αυτά με την δύναμη του μυαλού μας. Έχουμε περιορισμούς στην δύναμή μας και σε πολλά άλλα πράγματα που μας καθιστούν αληθινούς “άλφα” κυνηγούς.

Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που – λόγω μεταλλάξεων – έχουν αποκτήσει σούπερ δυνάμεις. Όχι, δεν τηλεμεταφέρθηκες στο σύμπαν της Μάρβελ, αλήθεια λέμε. Και η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να δει πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει υπέρ μας. Κι εμείς απλά ανυπομονούμε, επειδή και ποιος δεν θα ήθελε να έχει… ανοσία στο αλκοόλ;

Κόκαλα που δεν σπάνε
Υπάρχει μια εξωφρενικά σπάνια μετάλλαξη του γονιδίου LRP5, που είναι υπεύθυνο για την οστική πυκνότητα. Γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ορισμένες μεταλλάξεις του το εκφυλίζουν, με αποτέλεσμα τα κατάγματα να είναι πιο πιθανά σε κάποια άτομα, αλλά μια οικογένεια στην Αμερική απέδειξε ότι αυτό λειτουργεί και αντίθετα. Τα κόκαλά τους είναι τόσο ισχυρά, που δεν σπάνε με τίποτα. Οι ειδικοί ελπίζουν κάποια μέρα αυτή η μετάλλαξη να μας βοηθήσει να στείλουμε στο παρελθόν τις οστεοπάθειες.

Ταχύτητα σαν του Flash
Κάποιοι δρομείς το καταφέρνουν… με αναβολικά. Το γονίδιο ACTN3, όμως, μπορεί σε πολύ λίγα άτομα να μεταλλαχθεί με τέτοιον τρόπο, που να εκκρίνει την πρωτεΐνη αλφα-ακτινίνη-3, η οποία προκαλεί έντονες εκρήξεις δύναμης στους μυς, που βοηθούν στο πολύ (και εννοούμε πολύ) γρήγορο τρέξιμο. Μάλιστα, υπάρχουν δύο διαφορετικές μεταλλάξεις που το προκαλούν αυτό, και έχει αποδειχθεί ότι και οι δυο τους φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους δρομείς χωρίς καμία μετάλλαξη.

Ο ύπνος είναι για τους αδύναμους
Το καταλαβαίνουμε. Ένας μεταλλαγμένος σούπερ ήρωας έχει απίστευτες ευθύνες. Πού χρόνος για ύπνο; Τα γονίδια που παίζουν ρόλο στον ύπνο είναι πάρα πολλά, αλλά το DEC2 συγκεκριμένα ρυθμίζει το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε. Σε ορισμένους ανθρώπους (5% του πληθυσμού, εικάζεται) αυτό το γονίδιο είναι μεταλλαγμένο και τους επιτρέπει να νιώθουν φουλ ανανεωμένοι και ξεκούραστοι με 4-6 ώρες ύπνου. Και αυτό το ζηλεύουμε. Όχι ότι εμείς κοιμόμαστε περισσότερο, απλά σε εμάς θεωρείται “αϋπνία” και “πάλι σαν ζόμπι μοιάζεις”, και δεν μας αρέσουν αυτά…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: in2life.gr


Share.

Leave A Reply