5 απλά tips για να τρως πιο υγιεινά χωρίς να το σκέφτεσαι!

0

Μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει και οι πιο θαρραλέοι έχουν βγει ήδη στις παραλίες, κοιτάζουμε κάποια tips που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, λίγο πριν τις εξορμήσεις σου σε θάλασσες και ακτές.

Αυτά τα tips ενδεχομένως να σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη σιλουέτα σου σε φόρμα. Αν και το θέμα δεν είναι πάντα η εικόνα, αλλά το πώς αισθάνεσαι, η καλή διατροφή αξίζει την προσπάθεια, καθώς θα σε κάνει να νιώσεις περισσότερη ευεξία και θα σε γεμίσει ενέργεια.

Πώς θα μπορούσες, λοιπόν, να μειώσεις τις διατροφικές ατασθαλίες με μερικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με το αγχωτικό μέτρημα των θερμίδων;

Κρύψε τις μικρές λιχουδιές

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Health Education & Behavior, οι γυναίκες οι οποίες κρύβουν τις λιχουδιές του σπιτιού στα ντουλάπια έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, από τις γυναίκες, που αφήνουν, για παράδειγμα, τα μπισκότα σε εμφανές μέρος.

5 απλά tips για να τρως πιο υγιεινά χωρίς να το σκέφτεσαι

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποθηκεύουμε τις μικρές λιχουδιές σε κάποιο συρτάρι και να μην ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με αυτές, καθώς καμιά φορά τις τρώμε μόνο και μόνο επειδή… βρίσκονται μπροστά μας.

Χρησιμοποίησε ψυχολογικά τρικ

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Gergana Nenkov, από το Boston College, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια ψυχολογικά τεχνάσματα τα οποία μας ωθούν να τρώμε λιγότερο και πιο υγιεινά, χωρίς να το σκεφτόμαστε.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η σαλάτα είναι μία υγιεινή επιλογή, ωστόσο η ιδέα ότι θα τη φάμε μπορεί να μην μας ενθουσιάζει. Αν τη σερβίρουμε σε όμορφα πιάτα και χαριτωμένα μπολ, θα “ξεγελάσουμε” τη διάθεσή μας.

5 απλά tips για να τρως πιο υγιεινά χωρίς να το σκέφτεσαι

Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research, το χρώμα του σερβίτσιου παίζει ρόλο. Οι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε λιγότερη ποσότητα ενός φαγητού όταν το χρώμα του είναι αντίθετο με εκείνο του πιάτου στο οποίο σερβίρεται και μεγαλύτερη όταν ταιριάζουν.

Για παράδειγμα, όταν οι άνθρωποι πρόκειται να φάνε μακαρόνια σε λευκό πιάτο (ίδιο χρώμα φαγητού και σερβίτσιου) θα σερβίρουν στον εαυτό τους μεγαλύτερη μερίδα. Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξουμε σερβίτσιο σε πράσινο χρώμα, το οποίο ταιριάζει χρωματικά με τη σαλάτα και τα λαχανικά και είναι αντίθετο από το χρώμα που έχουν οι περισσότερες πηγές υδατανθράκων.

Αν το πράσινο δεν είναι το χρώμα σου, μπορείς να δοκιμάσεις το κόκκινο: Θέλεις κορμί λαμπάδα; Βγάλε το κόκκινο σερβίτσιο στο τραπέζι.

Απόφυγε τα οικογενειακά πακέτα

Ο καθηγητής James Painter του Eastern Illinois University, αν και αναγνωρίζει ότι οι ατομικές συσκευασίες ενδεχομένως να είναι πιο ακριβές, προτείνει να κρατάμε τα χέρια μας μακριά από τα λεγόμενα “οικογενειακά πακέτα”.

5 απλά tips για να τρως πιο υγιεινά χωρίς να το σκέφτεσαι

Η λογική είναι απλή: πότε είναι πιο πιθανό να τρώμε περισσότερες από μία μερίδα τσιπς ή καραμέλες, όταν έχουμε στη διάθεσή μας μόνο μία ή όταν απλώνεται μπροστά μας μία “θάλασσα” πειρασμών;

Αγνόησε τον σχεδιασμό του ψυγείου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψυγεία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε τα λαχανικά και τα φρούτα να τοποθετούνται στο κάτω ράφι.

Ωστόσο, εμείς μπορούμε να αγνοήσουμε τον σχεδιασμό και να τοποθετήσουμε ψηλά – ψηλά τις πιο υγιεινές επιλογές, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε, με την… ευχή ότι θα είναι και το πρώτο πράγμα που θα φάμε.

Ρύθμισε τη διάθεσή σου

Σύμφωνα με τον καθηγητή Painter, η κλασική μουσική κατά τη διάρκεια των γευμάτων, θα μπορούσε να μας κάνει να τρώμε λιγότερο, καθώς επιβραδύνει αυτόματα τον ρυθμό με τον οποίο καταναλώνουμε το φαγητό μας.

Η ατμόσφαιρα παίζει ρόλο στον τρόπο και στην ποσότητα που τρώμε και ο Painter λέει πως μια ξεκούραστη ατμόσφαιρα, όπως ο χαμηλός φωτισμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει να τρώμε πιο αργά. Ετοίμαζε, λοιπόν, το γεύμα σου, λες και κάνεις το τραπέζι στο ραντεβού σου. Το όνομά του; “Κορμί για παραλία”.

 

Πηγή: pathfinder.grShare.

Leave A Reply