Επαγγέλματα που χάθηκαν στη σκόνη του χρόνου!

0

«Σαγιονάρες, παντόφλες, σανδάλια, ο παπουτσάς». «Εφημερίδες, εφημερίδες…». «Μπακίρια γανώνω». Αυτές και άλλες φράσεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των παιδικών αναμνήσεων. Όχι πάρα πολλά χρόνια πίσω, αλλά σίγουρα μια εποχή που έφταναν προς το τέλος τους επαγγέλματα του τότε που σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί. Και κάποια από αυτά στην εποχή των πολυεθνικών, των golden boys, των σύγχρονων επαγγελμάτων, ακούγονται ξένα, παράξενα και λέξεις άγνωστες, σαν τις κασέτες του ραδιοφώνου που μας μεγάλωσαν.

Επαγγελματίες που είτε δεν είχαν στέγη και το «μαγαζί» τους ήταν ο δρόμος, είτε είχαν, αλλά κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα έπαιρναν τα φορτηγάκια τους και πήγαιναν σε χωριά της επαρχίας και πωλούσαν την πραμάτειά τους.

Μεγάλωσα σε χωριό της επαρχίας και οι παιδικές μου αναμνήσεις ανακατεμένες με χρώματα, αρώματα, γέλια, και τις ντουντούκες των πλανόδιων επαγγελματιών που θυμάμαι να τους περιμένουμε πώς και πώς να έρθουν. Στο σήμερα είναι μια γλυκιά ανάμνηση με ανάμεικτα συναισθήματα: χαρά που πρόλαβα αυτή την εποχή, λύπη που η σκόνη ήρθε και κάλυψε αυτά τα επαγγέλματα που έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, έχοντας πάρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πλανόδιοι έμποροι

Ακούγεται ως αστείο, αλλά η μάνα μου τα προικιά και των τριών αδελφών τα έφτιαξε στο δρόμο. Μια φορά το 15νθημερο ερχόταν το φορτηγό με τον έμπορα που πωλούσε είδη προικός (σεμεδάκια, κεντήματα, κουβέρτες, τραπεζομάντηλα κ.α) και όλες οι γυναίκες της γειτονιάς μαζεύονταν για να δούνε τι ωραίο καινούργιο έφερε. Μάλιστα, η συναλλαγή δεν γινόταν με χρήματα, αλλά με λάδι.

Γενικά, το λάδι το προτιμούσαν οι περισσότεροι πλανόδιοι έμποροι, οπότε κάθε χρονιά, η μάνα μου έβαζε στην άκρη μία λίμπα για τις αγορές. Εκτός από την προίκα, υπήρχε ο έμπορος που ερχόταν από την Αθήνα κάθε Κυριακή και πωλούσε παπούτσια. Κάθε Παρασκευή είχαμε τον έμπορο με τα ρούχα, ενώ μέσα στην εβδομάδα έρχονταν ο ψαράς από το Κιάτο για να πουλήσει φρέσκο ψάρι, ο μανάβης, ο κοτοπουλάς, ο αλευράς και πάει λέγοντας…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/6290132/epaggelmata-poy-chathikan-sti-skoni-toy-chronoyShare.

Leave A Reply