Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανεμιστήρα, όταν έξω έχει πολύ ζέστη!

0

Το καλοκαίρι έφτασε και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν θέλετε να κοιμηθείτε και δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε τον ύπνο σας, γιατί είστε μούσκεμα στον ιδρώτα. Είναι όμως ο ανεμιστήρας μια καλή λύση ή όχι;

Εν μέσω κορωνοϊού οι ειδικοί λένε να μην χρησιμοποιούμε τα air condition. Το επόμενο πράγμα που σκέφτεται λοιπόν κανείς, εάν θέλει να ξεκουραστεί έστω και για λίγες ώρες, είναι ο ανεμιστήρας, που όμως δεν είναι και τόσο ευεργετικός για την υγεία σας όσο, μπορεί να φαντάζεστε, για διάφορους λόγους. Ο ειδικός στον ύπνο Μαρκ Ρέντικ, του Sleep Advisor, πιστεύει ότι η χρήση του ανεμιστήρα την ώρα του ύπνου έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την χρήση ανεμιστήρα κατά την διάρκεια του ύπνου
Τα οφέλη περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου, μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και τον επαναλαμβανόμενο ήχο που κάνει, κάτι που βοηθεί ορισμένους ανθρώπους να κοιμηθούν (για άλλους ωστόσο, είναι αρνητικό).

Ωστόσο, τα μειονεκτήματα φαινομενικά υπερτερούν. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η τάση να προκαλεί ο ανεμιστήρας αλλεργικές αντιδράσεις, λόγω της ποσότητας σκόνης και γύρης που κινείται στον χώρο. Μάλιστα, όσοι πάσχουν από αλλεργίες, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως όμως λέει ο ειδικός στον ύπνο: «Ρίξτε μια ματιά στον ανεμιστήρα σας, Εάν έχει συγκεντρωθεί σκόνη στα πτερύγιά του, αυτά τα σωματίδια περούν στον αέρα κάθε φορά που τον βάζετε να δουλέψει».

Ο ξηρός αέρας που παράγει ο ανεμιστήρας, μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα. Όπως την ξηρότητα στο δέρμα και τον λαιμό σας και να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, ειδικά εάν φοράτε φακούς επαφής. Τα ρινικά περάσματα θα μπορούσαν θα επηρεαστούν από τον ξηρό αέρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλέννα και πονοκεφάλους. Κάτι άλλο που μπορεί να διαπιστώσετε εάν κοιμάστε με ανεμιστήρα είναι πως ξυπνάτε με κράμπες και μύες που πονάνε λόγω του δροσερού συμπυκνωμένου αέρα.

Πώς όμως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε δροσεροί την νύχτα χωρίς την βοήθεια ενός ανεμιστήρα;
Οι τρόποι είναι οι εξής:

Προσπαθήστε να κρατήσετε κλειστά τα παντζούρια και τα παράθυρα του υπνοδωματίου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι το δωμάτιο θα είναι πιο δροσερό.
Κοιμηθείτε σε βαμβακερά σεντόνια
Πιείτε κρύο νερό και αποφύγετε (όσο μπορείτε) αλκοόλ και καφεϊνη
Κάντε ένα κρύο ντους και φορέστε ελαφριά ρούχα

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.grShare.

Leave A Reply