Οι συχνότερες διαφορές στα δικαστήρια είναι αυτές που αφορούν πιστωτικούς τίτλους. Επειδή δεν απαιτείται συζήτηση στο ακροατήριο η διαταγή απόδοσης μισθίου αποτελεί μια γρήγορη διαδικασία, κάτι που δεν ισχύει για την αγωγή που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και πιο πολλά χρήματα. Ο μόνος όμως λόγος που μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία είναι στις περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση υποβολής του μηνιαίου μισθώματος εξ’ αιτίας δυστροπίας του μισθωτή (ενοικιαστή). Σε περίπτωση που λόγος της εξώσεως είναι κάποιος άλλος και όχι η δυστροπία στη καταβολή του μισθώματος, τότε χρησιμοποιείται άλλη δικαστική οδός. Υπάρχει εκ του νόμου η δυνατότητα να σωρρευθούν τα αιτήματα της απόδοσης της χρήσης μισθίου με αυτά της καταβολής των οφειλόμενων μισθωμάτων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας, κοινοχρήστων και τελών, θα πρέπει βέβαια να αποδεικνύονται οι οφειλές από δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα.
Οι διαταγές απόδοσης της χρήσης μισθίου εκδίδονται από τον ειρηνοδίκη αν το συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Αν το μηνιαίο μίσθωμα είναι πάνω από 600 ευρώ, αρμόδιος για την έκδοση των διαταγών απόδοσης μισθίου είναι ο δικαστής του μονομελούς πρωτοδικείου. Αναφορικά με τη τοπική αρμοδιότητα αρμόδιο δικαστήριο για τη κατάθεση της αιτήσεως είναι το δικαστήριο στη περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο.
Για την έκδοση διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου είναι απαραίτητες οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) θα πρέπει να υπάρχει απόδειξη της μίσθωσης εγγράφως με ιδιωτικό ή δημόσιο έγγραφο. Βέβαια με τον νόμο 4335/2015 είναι αρκετό να αποδεικνύεται εγγράφως η έναρξη της μίσθωσης, χωρίς πια να είναι δικονομικά απαραίτητη η έγγραφη ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης, β) είναι αναγκαίο να υφίσταται καθυστέρηση έστω και ενός μισθώματος από δυστροπία του μισθωτή. Αρκεί και η καθυστέρηση μέρους του μισθώματος. Καθυστέρηση για τον νόμο υπάρχει όταν δε καταβάλλεται το μίσθωμα στον εκμισθωτή την ημέρα που έχουν συμφωνήσει τα μέρη πως θα πρέπει να καταβάλλεται στο μισθωτήριο, γ) θα πρέπει να προηγηθεί της καταθέσεως της αίτησης για διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου, εξώδικη όχληση με δικαστικό επιμελητή 15 ημέρες πριν από τη κατάθεση αυτής. Επισημαίνεται πως ο νόμος απαιτεί την εξώδικη όχληση μόνο με δικαστικό επιμελητή και όχι με άλλους τρόπους π.χ email, επιστολές. Αυτές οι 15 μέρες που επιβάλλει ο νόμος αποτελούν δικονομική προθεσμία και ο υπολογισμός τους ξεκινά από την επομένη της επίδοσης της όχλησης και η λήξη τους οριοθετείται στο τέλος όλης της τελευταίας μέρας του δεκαπενθήμερου.
Απαραίτητα στοιχεία του δικογράφου της αίτησης για διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου είναι αφενός η αναφορά του γεγονότος της καθυστέρησης καταβολής μισθωμάτων από δυστροπία του μισθωτή και αφετέρου η μνεία πως έχει πραγματοποιηθεί εμπρόθεσμα έγγραφη όχληση στον μισθωτή από δικαστικό επιμελητή.
Τέλος, οι δικηγόροι στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα έχουν μεγάλη εμπειρία στις διαταγές απόδοσης της χρήσης μισθίου καθώς αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο της δικηγορικής καθημερινότητας.