Πώς τα ρούχα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας!

0

Υπάρχουν κάποια ρούχα που μου δημιουργούν ασφάλεια όταν αισθάνομαι ευάλωτη, κάποια που δεν θέλω να ξαναδώ ποτέ, γιατί τα έχω συνδέσει με δυσάρεστες εμπειρίες και κάποια που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μου και με κάνουν πιο τολμηρή. Τα ρούχα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας είτε αρνητικά είτε θετικά.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της για το The Sydney Morning Herald, η Jo Hartley καταπιάνεται με τη σύνδεση μεταξύ του καθημερινού μας ντυσίματος και της διάθεσής μας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα με το τι φοράμε. Ομοίως, το πώς αισθανόμαστε μόλις ξυπνήσουμε μπορεί να επηρεάσει την επιλογή για τα ρούχα μας και στη συνέχεια την ψυχολογία μας.

Μια μελέτη του 2012 από την καθηγήτρια Karen Pine, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι το 57% των γυναικών που βίωναν κατάθλιψη, θα επέλεγαν να φορέσουν μία φαρδιά μπλούζα σε σύγκριση με το 2%. Ομοίως, το 62% των γυναικών θα έβαζαν ένα αγαπημένο φόρεμα όταν ήταν ευτυχισμένες, σε σύγκριση με 6% όταν ήταν λυπημένες. Και το outfit που επιλέγουν οι γυναίκες όταν νιώθουν κάπως «πεσμένες»; Οι μισές από τις 100 γυναίκες που ερωτήθηκαν θα επέλεγαν το αγαπημένο τους τζιν.

«Τα «χαρούμενα» ρούχα τείνουν να είναι αυτά που κολακεύουν, αναδεικνύουν το σώμα και είναι φτιαγμένα από φωτεινά και όμορφα υφάσματα» δηλώνει η καθηγήτρια Pine. Η έρευνα του senior marketing lecturer Dr Alastair Tombs, από το Πανεπιστήμιο του Queensland’s business school, ενισχύει τη δυνατή σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων των γυναικών και των ρούχων τους.

Η επιλογή των ρούχων γίνεται συνήθως με βάση τη διάθεσή μας, αλλά και με στόχο να καλύψουμε ή να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Επίσης, ο Dr Alastair Tombs ανακάλυψε ότι οι αναμνήσεις ή τα συναισθήματα που έχουμε από συγκεκριμένα ρούχα μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά η θετικά συναισθήματα όταν τα φοράμε. Το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται για το μέγεθος ενός ρούχου, αφού όταν δεν είναι σε «μικρότερο» μέγεθος επηρεάζει τη διάθεσή μας…

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: missbloom.grShare.

Leave A Reply