Όταν γυρίσει θυμήσου τις φορές που δεν ήταν εκεί

0

Το έχεις ακούσει το κλισέ για το δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Μια μέρα μετά, μια εβδομάδα αργότερα, ίσως και χρόνια ολόκληρα, πάντως γυρνάει. Έτσι σαδιστικά, κοιτάζει γύρω και προσπαθεί να θυμηθεί όλες τις λεπτομέρειες του κακού, κυρίως τα συναισθήματα που τον είχαν πλημμυρίσει· επιχειρεί να γυρίσει το χρόνο πίσω και να τον κατακτήσει όπως κάποτε είχε κατακτήσει και το θύμα του πριν το κουρελιάσει. Ή απλά μπορεί να θέλει να διαπιστώσει αν ο εαυτός του εκείνος που έκανε το έγκλημα είναι ο ίδιος με αυτόν που επέστρεψε.

Αλληγορία ή όχι, κάπως έτσι μοιάζουν κι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη ζωή σου έπειτα από κάποιο συναισθηματικό έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος σου. Όπου συναισθηματικό έγκλημα σημείωνε εγκατάλειψη, απιστία, προδοσία, βάρβαρη αδιαφορία, κατάφωρο ψέμα ή ό,τι άλλο θες.

Επειδή ακόμα κι αν δεν τιμωρούνται απ’ το νόμο, δεν είπε κανείς πως τέτοιου είδους εγκλήματα δεν ισοφαρίζουν στην πλάστιγγα της ενοχής με τα κανονικά, ιδίως αν σκεφτείς πως οι ένοχοί τους τη σκαπουλάρουν πάντα ελαφρά την καρδία με ένα απλό «ε, σιγά μωρέ, δεν πέθανε και κανένας», αφήνοντας πίσω τους έλκη κι ερωτηματικά.

Πέθανε, πώς δεν πέθανε κανείς; Εξαιτίας τέτοιων νοσηρών καταστάσεων πεθαίνουν άνθρωποι ευαίσθητοι και στη θέση τους γεννιούνται πλάσματα καχύποπτα, χάνονται άτομα με όνειρα κι αντικαθιστώνται από ανθρωπάκια με αμφιβολίες. Αυτά τα άλογα εγκλήματα είναι που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνάνε πώς είναι να αγαπάς και προσθέτουν πόντους στην αδιαφορία του κόσμου. Αυτές οι αδικίες, οι άνθρωποι που τις διαπράττουν μα κυρίως οι ανερυθρίαστες επιστροφές τους.

Επειδή πάντα, κάπως, κάπου, κάποτε βρίσκουν την ευκαιρία να επιστρέψουν. Οι λόγοι πολλοί· μπορεί απλά να θέλουν να δουν τι ζημιά έκανε το φευγιό τους. Ήταν αρκετή ώστε να αφήσουν το σημάδι τους; Μπορούσαν ίσως και καλύτερα; Θέμα εγωισμού με λίγα λόγια. Να σιγουρευτούν πως δεν αναστηλώθηκε τίποτα, πως η ζημιά τους είναι εκεί για να θυμίζει για ποιο λόγο οι τυφώνες παίρνουν ονόματα ανθρώπων, να μετρήσουν αν η δύναμή τους ασκεί ακόμα επιρροή σε όποιον έμεινε πίσω καθηλώνοντάς τον σε ένα αέναο περίμενε που τους καθιστά αξεπέραστους.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: pillowfights.grShare.

Leave A Reply