Αν η ντουλάπα σου είναι έτοιμη να εκραγεί, ίσως πάσχεις από αυτή τη συγκεκριμένη διαταραχή!

0

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι καταιγιστικοί και ελάχιστο χρόνο μας αφήνουν για ενδοσκόπηση, ενδελεχή εξέταση των ερεθισμάτων που μας κατακλύζουν και λεπτομερή παρατηρήση των χώρων που μας περιβάλλουν.

Εχετε σκεφτεί ποτέ αν όλα αυτά τα αντικείμενα που έχετε στον προσωπικό σας χώρο, τα χρειάζεστε πραγματικά;

Αν όλες αυτές οι στοίβες ρούχων στην ντουλάπαβιβλίων, περιοδικών, διακοσμητικών και αναμνηστικών στα ράφια και τα συρτάρια σας, έχουν ρόλο και χρησιμότητα; Αν όλο αυτό το «κύμα» αντικειμένων σας πνίγει, αλλά του δίνετε το ελεύθερο να το κάνει τότε ίσως τα πράγματα να είναι πιο σοβαρά από όσο φαίνονται.

Εχετε ακούσει για την διαταραχή παρασυσσώρευσης;

«Θα το φυλάξω, μπορεί να μου χρειαστεί», «Αυτό το αντικείμενο το έχω συνδέσει με το τάδε πρόσωπο, δεν θέλω να το πετάξω», «Θεωρώ ότι αυτό το αντικείμενο είναι μοναδικό….»: Συχνές φράσεις που ακούγονται από άτομα με την εν λόγω διαταραχή.

Τα αντικείμενα συσσωρεύονται στο χώρο και δημιουργούν πνιγερή ατμόσφαιρα.

Το άτομο αδυνατεί να απαλλαγεί από αυτά γιατί νιώθει συναισθηματικά συνδεδεμένο με αυτά.

Ολα κρίνονται ως «χρήσιμα» και «απολύτως απαραίτητα» ακόμα κι αν δεν έχουν καμία ουσιαστική χρησιμότητα.

Το ξεσκαρτάρισμα είναι μια επίπονη διαδικασία για το άτομο, -συνδεδεμένη με την απώλεια- (το άτομο φοβάται ότι αν πετάξει κάτι, θα το χρειαστεί μελλοντικά, θα του «λείψει» κι έτσι δεν πετάει τίποτα), ακόμα κι αν ο χώρος είναι πλέον απόλυτα δυσλειτουργικός και έντονα επιβαρυντικός για την ψυχολογία.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: bovary.grShare.

Leave A Reply