Μπορούμε να καταναλώνουμε μέλι στη δίαιτα;

0

Μπορούμε να καταναλώνουμε μέλι στη δίαιτα;

Παρόλο που τα γλυκαντικά δεν έχουν θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, το μέλι αποτελεί εξαίρεση.

Θεωρείται, και όχι άδικα, ένας από τους θησαυρούς της φύσης για τον άνθρωπο.

Τα ευεργετικά συστατικά του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και προλαμβάνουν γενετικές μεταλλάξεις.

Επιπρόσθετα, τα σάκχαρα του μελιού απορροφούνται αμέσως με αποτέλεσμα το μέλι να αποτελεί μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιείται αντί για επιτραπέζια ζάχαρη.

Με 64 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας, το μέλι είναι ένα προϊόν μέτριας περιεκτικότητας σε θερμίδες. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 5% των θερμίδων σε μια  περιορισμένη υποθερμιδική δίαιτα των 1,200 kcals και σε 3-4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε μια δίαιτα 1500 έως 1,800 kcals.

Η πιθανή επίδραση του μελιού στο αίσθημα της πείνας

Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Το μέλι μειώνει το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής.

Οι ερευνητές σύγκριναν τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε υγιείς γυναίκες και διαπίστωσαν ότι το μέλι είχε λιγότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από ό, τι η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

Αυτό είναι σημαντικό για τον έλεγχο της όρεξής σας, καθώς οι απότομες μεταβολές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν πείνα, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε πραγματικά περισσότερο φαγητό.

Επιστημονικά Δεδομένα για το μέλι και την απώλεια βάρους

Μια μελέτη, από το τεύχος του Nutrition Researched του 2011, σύγκρινε τις επιδράσεις του μελιού και της ζάχαρης σε παχύσαρκους αρουραίους.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: instyle.gr

 

 

 Share.

Leave A Reply