Γιατί ερωτευόμαστε τον λάθος άνθρωπο ξανά και ξανά!

0


Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στην αγάπη είναι ότι νομίζουμε πως είμαστε ελεύθεροι να αγαπήσουμε όποιον θέλουμε. Αλλά είμαστε ουσιαστικά; Έχουμε διάφορα μοντέλα μέσα μας, εσωτερικά, που φτιάχνουν τις «λίστες αγορών μας» στους ανθρώπους που θα επιτρέψουμε να ερωτευτούμε.

Αυτά τα μοντέλα, τα εσωτερικά μας πρότυπα, καθορίζουν το πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι, τι συναισθήματα θα μας προκαλούν προκειμένου να αισθανθούμε για αυτούς αγάπη. Εάν σκέφτεστε ότι αυτές οι «εσωτερικές λίστες» μας, σχετίζονται μόνο με συμπεριφορές αγάπης και έρωτα, όπως βλέπουμε στις ρομαντικές ταινίες, είστε γελασμένοι.

Όπως επί παραδείγματι να μας φέρεται ο άνθρωπος που αγαπάμε όμορφα, με σεβασμό, να είναι αμοιβαία η αγάπη, να είναι ευγενικός, να έχει κατανόηση, να είναι κοντά στο ηλικιακό και κοινωνικό μας γίγνεσθαι και άλλες παρόμοιες προδιαγραφές. Οι εσωτερικές μας «λίστες» είναι συχνά πολύ πιο παράξενες και σκοτεινές.

«Η Σαμ τα έχει με το λάθος αγόρι» είναι ο τίτλος ενός βιβλίου, που στη συνέχεια έγινε και τίτλος εστιατορίου, κάπου στην Αθήνα. Όταν το πρωτοάκουσα χαμογέλασα για το πόσο ευφάνταστο όνομα επινόησαν. Οι φίλες μου συχνά πηγαίνουν εκεί για «γυναικείες κουβέντες» γύρω από το αγαπημένο τους θέμα. Το πώς, για άλλη μια φορά, ερωτεύτηκαν λάθος άντρα.

«Ερωτευόμαστε εξαιτίας μιας αίσθησης ατέλειας και μιας επιθυμίας να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι… Κι εκείνη ακόμη, αναζητά τον έρωτα για να ανακτήσει την ισορροπία της και να ολοκληρωθεί…», αναφέρει ο Αλαίν Ντε Μποτόν, στο βιβλίο του το «Χρονικό του Έρωτα».

Δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι μπορεί να καταλήξουμε να απορρίπτουμε όλους τους πιθανούς τύπους χαρακτήρων που μας κάνουν καλό, χαρακτηρίζοντάς τους ως «βαρετούς» και να πάμε κατευθείαν σε ανθρώπους που τα χαρακτηριστικά τους είναι λίγο περίεργα και ίσως τελικά δεν συμβάλλουν στην ευτυχία μας. Μην μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί να ερωτευτείτε ανθρώπους που είναι πολύ λιγότερο έξυπνοι ή λιγότερο υπεύθυνοι από ότι είστε εσείς.

Ανθρώπους που ξέρατε από την αρχή ότι οι πιθανότητες να είναι άξιοι εμπιστοσύνης είναι μικρές. Ανθρώπους με μεγάλο Εγώ, εγωκεντρικούς, σαρκαστικούς, κακόβουλους; Ω, ναι! Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Συχνά, αυτό συμβαίνει γιατί στην αγάπη δεν ψάχνουμε εκείνο που είναι καλύτερο για εμάς, αλλά αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε οικειότητα, ακόμη και αν περνά μέσα από αισθήματα ανασφάλειας ή αναξιότητας.

Οι περισσότεροι διδαχθήκαμε την αγάπη και τις σχέσεις στην παιδική μας ηλικία, μεγαλωμένοι από ανθρώπους που και αυτοί περνούσαν τα δικά τους, και άθελά τους μας δημιουργούσαν κι εμάς προβλήματα, ενώ συνέχιζαν ταυτόχρονα να αποτελούν το πρότυπο αγάπης για μας. Οι πρώιμοι φροντιστές μας (μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, νταντά, θεία, κλπ), μας έδειξαν τα πρότυπα (templates) για το πώς είναι τα συναισθήματα της αγάπης. Πώς είναι να αγαπάς και να σε αγαπούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα βιώματα αυτής της αγάπης μπορεί να περιείχαν καταστροφικά συναισθήματα, όπως έντονους θυμούς με ξεσπάσματα, συναισθηματική απόσταση, σύγχυση συναισθημάτων, αποξένωση, αδιαφορία, απόρριψη. Το ερωτικό μας μέλλον στις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται δυσοίωνο με βάση τις πιθανότητες για μια αρμονική οικογενειακή ευτυχία στη ζωή μας.

Η αγάπη και ο συναισθηματικός δεσμός με τον πρώτο φροντιστή μας, είναι καθοριστικά για την πορεία των σχέσεων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει, με συνειδητή προσωπική εργασία και αναγνώριση, επιλέγοντας διαφορετικά από αυτό που έχεις ήδη μάθει.

 

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: enallaktikidrasi.com

Share.


Leave A Reply