Τα 6 χαρακτηριστικά που θα συναντήσεις στους πραγματικά ευφυείς ανθρώπους!

0


Spread the love

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Ότι έχει πολλές γνώσεις; Ότι ξέρει να χειρίζεται καταστάσεις; Το ότι είναι κάποιος έξυπνος σημαίνει ότι είναι και σοφός; Αν και τις περισσότερες φορές -λανθασμένα βέβαια- η ευφυΐα μετριέται αποκλειστικά με βάση την ικανότητα της μάθησης, περισσότερο θα λέγαμε πως έχει να κάνει με εσωτερικές ικανότητες. Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, από τις εμπειρίες μας. Με άλλα λόγια, σπάνια εξαρτάται από τη μόρφωση ή από πόσο υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση έχει λάβει στη ζωή του.

Η γνώση, από την άλλη, είναι επίκτητη και όντως βασίζεται στη μόρφωση που θα λάβει κάποιος στη ζωή του. Η σοφία θα λέγαμε ότι είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Εξέλιξης & Ανάπτυξης Max Planck προσπάθησε να ορίσει τη είναι σοφία. Κατά τα λεγόμενά τους λοιπόν σοφία είναι να διαθέτεις:

1. Πνευματική διαύγεια

2. Ιστορικές γνώσεις

3. Ισχυρή κριτική ικανότητα

4. Άριστες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

5. Ικανότητα να διδάσκεσαι από τις εμπειρίες (και τα λάθη σου)

6. Ταπεινότητα

7. Ενσυναίσθηση

8. Βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, συμπεριλαμβανομένου και της αποδοχής της διαφορετικότητας

9. Το να είσαι ανοιχτός και να έχεις την ωριμότητα να επιτρέπεις στους γύρω σου να σε βλέπουν όπως πραγματικά είσαι

Μπορεί αυτά (και λογικό είναι) να σου φαίνονται βουνό, αλλά, επειδή η κοινωνία και οι διανοητικές ικανότητες εξελίσσονται με την πάροδο των γενεών, στις μέρες μας, οι σοφοί άνθρωποι διακρίνονται και -αν όχι κυρίως- με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Τους αρέσει η επαφή με τον κόσμο

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που επιδιώκουν την κοινωνική επαφή έχουν υψηλότερα επίπεδα νόησης από αυτούς που κλείνονται στον εαυτό τους. Είναι αυτοί που θα σου συστηθούν πρώτοι, που θα προσπαθήσουν να πιάσουν κουβέντα ακόμα κι αν όλοι γύρω τους είναι άγνωστοι, που θα χαιρετίσουν έναν παλιό συμμαθητή στο δρόμο (αντί να κρυφτούν), που θα προτείνουν σε έναν συνάδελφο να τους συνοδεύσει στον καφέ ή στο φαγητό τους.

2. Ακούνε περισσότερο απ’ όσο μιλούν

Όλοι λατρεύουν να μιλούν για τον εαυτό τους. Οι αληθινά σοφοί όμως ξέρουν να ακούν αντί να έχουν συνεχώς την προσοχή τους στο πότε θα διακόψουν τον συνομιλητή τους για να πουν τη γνώμη τους.

 

 

 

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: ladylike.gr

Share.


Leave A Reply