Γιατί να παντρευτείτε το χειμώνα!

Ένας γάµος το καλοκαίρι φαντάζει ειδυλλιακός. Αν όµως το καλοσκεφτείτε, θα διαπιστώσετε ότι τα πλεονεκτήµατα της χειµερινής σεζόν όχι µόνο είναι εφάµιλλα, αλλά υπερτερούν σε σπουδαιότητα. Ο χειµωνιάτικος γάµος είναι πιο εύκολος στην οργάνωση, πιο οικονοµικός και ενδεχοµένως πιο πρωτότυπος. Μήπως λοιπόν είναι ώρα να αναθεωρήσουµε;
Πιο πολλές πιθανότητες έχετε να κερδίσετε το λαχείο παρά να βρείτε διαθέσιµη εκκλησία για γάµο το καλοκαίρι αν δεν µεριµνήσετε έγκαιρα. Πάρα πολύ έγκαιρα. Ειδικά αν η ηµεροµηνία που προτιµάτε ανήκει στα συγκεκριµένα και περιζήτητα Σαββατοκύριακα – φιλέτα. Γιατί δεν είναι όλα τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα βολικά για την τέλεση ενός γάµου. Επιπλέον, αν θέλετε να κλείσετε και δηµοφιλή (ή όχι και τόσο δηµοφιλή) εκκλησία, θα πρέπει να έχετε επικοινωνήσει µε τον ιερέα ακόµη και ένα χρόνο ή έστω 8-9 µήνες νωρίτερα. Αυτό σηµαίνει ότι αν το Φεβρουάριο πάρετε την απόφαση να παντρευτείτε τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τότε για να βρείτε ηµεροµηνία στην εκκλησία που θέλετε, πρέπει να πετύχετε κάποια ακύρωση. Με άλλα λόγια, να σταθείτε πολύ πολύ τυχεροί. Οπότε, µάλλον θα αναγκαστείτε να αλλάξετε είτε ηµεροµηνία είτε εκκλησία.
Η πιθανότητα να ζήσετε το παραπάνω σενάριο περιορίζεται σηµαντικά τη φθινοπωρινή και τη χειµερινή σεζόν, καθώς οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Αυτό σάς δίνει το πλεονέκτηµα να πάρετε χωρίς περιορισµούς τις αποφάσεις σας ακόµη και την τελευταία στιγµή – που λέει ο λόγος. Σίγουρα πάντως θα δράσετε πιο αυθόρµητα και δεν θα αγχωθείτε πολύ.
Κάτι παραπλήσιο συµβαίνει και όσον αφορά τη διαθεσιµότητα των χώρων δεξιώσεων. Το χειµώνα έχετε µεγαλύτερο αριθµό επιλογών για την ηµεροµηνία που σας ενδιαφέρει και άρα θα µπορείτε να κάνετε την καλύτερη και πιο συµφέρουσα οικονοµικά συµφωνία. Άλλωστε, οι τιµές των αιθουσών δεξιώσεων και των κέτερινγκ είναι σαφώς χαµηλότερες συγκριτικά µε τη θερινή σεζόν, όταν η ζήτηση είναι µεγάλη. Έτσι, το χειµωνιάτικο γαµήλιο πάρτι µπορεί να σας στοιχίσει ακόµη και 10 ευρώ φθηνότερα κατ’ άτοµο. Με έναν απλό υπολογισµό, για µια δεξίωση µε 200 καλεσµένους εξοικονοµείτε αυτόµατα 2.000 ευρώ. Σε γενικές γραµµές, µπορείτε να βρείτε 10-15% χαµηλότερες τιµές σε σχέση µε το καλοκαίρι, καθώς πέρα από την άτυπη µείωση των τιµολογίων οι ιδιοκτήτες των χώρων και των κέτερινγκ είναι πιο ανοιχτοί στη διαπραγµάτευση. Συνεπώς, µη διστάσετε να κάνετε τα παζάρια σας.
Το καλοκαίρι είναι εποχή αδειών – και όλοι ξέρουµε πόσο ιερές είναι οι διακοπές. Αναπόφευκτα, όταν στείλετε τα προσκλητήρια, κάποιοι από τους καλεσµένους µπορεί να έχουν ήδη προγραµµατίσει τις διακοπές τους ή να µην µπορούν να αλλάξουν τις ηµεροµηνίες της άδειάς τους. Για να µη µιλήσουµε για τα Σαββατοκύριακα, που οι πιο πολλοί φεύγουν προς νησιά και εξοχικά. Αυτό σηµαίνει ότι κάποιοι ίσως να µην παρευρεθούν στο γάµο σας. Για να είστε σίγουρες ότι η guest list σας δεν θα υποστεί σηµαντικές απώλειες, θα εξαναγκαστείτε να καταλήξετε σε µια ηµεροµηνία που θα βολεύει τους περισσότερους και κατά την οποία θα υπάρχει διαθέσιµη εκκλησία και χώρος δεξίωσης. Κι έτσι ξαφνικά η εξίσωση αποκτά τρεις αγνώστους. Δεν είναι καλύτερα να αναβάλετε τα ιδιαίτερα στην άλγεβρα για το χειµώνα;
Το χειµώνα έχετε µεγαλύτερο αριθµό επιλογών για την ηµεροµηνία που σας ενδιαφέρει και άρα θα µπορείτε να κάνετε την καλύτερη και πιο συµφέρουσα οικονοµικά συµφωνία.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιος µπορεί πραγµατικά να λυπηθεί τις νύφες και τους γαµπρούς του κατακαλόκαιρου είναι ότι συνήθως λιώνουν από τη ζέστη µες στα νυφικά και τα γαµπριάτικα κοστούµια τους. Οι γαµπροί αναµένουν στην είσοδο της εκκλησίας µουσκεύοντας στον ιδρώτα από τον καύσωνα και την αγωνία. Τη δε ώρα του µυστηρίου οι συγκινηµένες µαµάδες κάνουν αέρα στο ζευγάρι µε ό,τι βρουν πρόχειρο ή τους σκουπίζουν µε χαρτοµάντιλα το µέτωπο, καθώς το µακιγιάζ της νύφης µετατρέπεται σε ένα λασπερό µείγµα φον ντε τεν, πούδρας και ρουζ και η σκιά στα βλέφαρα σβήνει από τον ιδρώτα, που παρασύρει µαζί του και τη γραµµή του αϊλάινερ. Οι κατεστραµµένες µπούκλες και οι λεκέδες από τον ιδρώτα στο νυφικό αποτελούν διαφορετικά κεφάλαια. Με τη µέση θερµοκρασία να ανεβαίνει επικίνδυνα, οι νύφες του ελληνικού καλοκαιριού βράζουν στο µέικ απ τους. Αντίθετα, το χειµώνα και το µέικ απ παραµένει αναλλοίωτο και ο γαµπρός στεγνός και αξιοπρεπής.
Αν σχεδιάζετε να παντρευτείτε καλοκαίρι και έχετε λόγους να µη φορέσετε έξωµο ή πολύ καλοκαιρινό σχέδιο νυφικού, προετοιµαστείτε για µια σώµα µε σώµα µάχη µε τις ηµι – τροπικές θερµοκρασίες. Αντίθετα το να φορέσει κάποια στράπλες νυφικό το Δεκέµβριο είναι σαφώς ευκολότερο από το να φορέσει νυφικό µε µανίκι τον Ιούλιο. Το πρόβληµα λύνεται αυτόµατα αν παντρευτείτε χειµώνα, οπότε η επιλογή σας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους περιορισµούς που θέτει ο σωµατότυπός σας.
Η εικόνα του καλοκαιρινού γάµου είναι συνήθως η εξής ειδυλλιακή: εσείς µε εξώπλατο και ξώφτερνο, εκείνος µε λευκό κοστούµι, η δεξίωση σε κτήµα και τα πυροτεχνήµατα στον ουρανό. Αυτό σηµαίνει ότι πολύ δύσκολα συµφιλιώνεστε µε την ιδέα ότι µπορεί στο γάµο σας να βρέξει. Κι όµως, συµβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Κάτι τέτοιο µπορεί την τελευταία στιγµή να σας χαλάσει όχι µόνο τη διάθεση αλλά και τα σχέδια και απαιτεί έξτρα προνοητικότητα και οργάνωση. Αντίθετα, το χειµώνα είµαστε όλοι έτσι κι αλλιώς ψυχολογικά και πρακτικά προετοιµασµένοι και για το χειρότερο ενδεχόµενο σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόµενα.
Ο γάµος το χειµώνα είναι πιο ροµαντικός, ειδικά αν γίνεται κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι διοργανωτές γάµων, µάλιστα, έχουν και επιχειρήµατα επ’ αυτού: Το χειµώνα µπορείτε να προσθέσετε κάτι από το πνεύµα και την αισθητική των Χριστουγέννων στο γάµο σας, από το στολισµό της εκκλησίας µέχρι τις µποµπονιέρες και το νυφικό. Θα έχετε την ευκαιρία να γιορτάσετε τον έρωτά σας µέσα στα λαµπιόνια της γιορτινής ατµόσφαιρας. Αλλά κι αν ακόµη ονειρεύεστε χιονισµένο γάµο και ο καιρός δεν σας κάνει το χατίρι, οι διοργανωτές δίνουν τη λύση µε ειδικές µηχανές, οι οποίες εκτοξεύουν χιόνι στο προαύλιο της εκκλησίας ή της δεξίωσης δίνοντας χολιγουντιανή απάντηση στα πυροτεχνήµατα. Κάποιοι το έχουν ήδη επιχειρήσει µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα, και µάλιστα είχαν µοιράσει στους καλεσµένους οµπρέλες στα χρώµατα που είχαν επιλέξει για το γάµο τους.
Το καλοκαίρι η µεγάλη ζήτηση για γάµους δοκιµάζει τα όρια και τις αντοχές όλων όσοι εµπλέκονται στη διοργάνωσή τους: των ιδιοκτητών κέτερινγκ και χώρων δεξιώσεων, των wedding planners, των ανθοπωλών, των φωτογράφων. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι γάµοι στριµώχνονται στα λίγα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού τούς κάνει να τρέχουν και να µη φτάνουν, για να εξυπηρετήσουν πολλούς πελάτες παράλληλα. Αυτό όµως ενέχει τον κίνδυνο των εκπτώσεων στην ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών. Κάποιες επιχειρήσεις, ανάλογα µε τις δυνατότητες και το φόρτο εργασίας τους, µπορεί να µην καταφέρουν να ανταποκριθούν στο 100% των προσδοκιών σας. Φαντάζεστε έναν ανθοπώλη που θα πρέπει να ασχοληθεί µε τέσσερις γάµους την ίδια µέρα; Αντίθετα, το χειµώνα όλοι όσοι συµµετέχουν στη διοργάνωση του γάµου σας θα έχουν το χρόνο, την υποµονή και την καλή διάθεση να ασχοληθούν µε τις µικρές αλλά πολύ σηµαντικές για σας λεπτοµέρειες, που θα κάνουν το γάµο σας ξεχωριστό.
Όταν παντρεύεστε χειµώνα, έχετε τη δυνατότητα να κερδίσετε λίγο παραπάνω καλοκαίρι µες στη χρονιά µε το να προτιµήσετε για ταξίδι του µέλιτος κάποια εξωτική χώρα των νοτίων θαλασσών. Αυτό σηµαίνει ότι χαλαρώνετε όταν οι άλλοι εργάζονται και επιστρέφετε µε εξωτική διάθεση και τροπικό µαύρισµα µες στο καταχείµωνο. Αξίζει να επισηµάνουµε ότι από Νοέµβριο µέχρι Ιανουάριο η επιλογή προορισµών όπως ο Μαυρίκιος, οι Σεϋχέλλες, το Μπαλί, η Ταϊλάνδη και οι Νότιες Ινδίες συµφέρει και οικονοµικά. Άλλωστε, η ιδανική εποχή για να αλλάξετε ηµισφαίριο είναι στη διάρκεια του ευρωπαϊκού χειµώνα. Ακόµη κι αν δεν επιλέξετε εξωτικό προορισµό, ο µήνας του µέλιτος θα είναι µια ευχάριστη ανάπαυλα.
Τέλος, σκεφτείτε πόσο πιο ροµαντικός θα είναι ο µήνας του µέλιτος σε κάποιο ορεινό προορισµό, σε ξενοδοχείο που θα διαθέτει spa ή θερµαινόµενη πισίνα, µε θέα τα χιονισµένα βουνά. Αν ούτε κι αυτή η εικόνα δεν καταφέρει να σβήσει από το µυαλό σας την προοπτική του καλοκαιρινού γάµου, δυσκολεύοµαι να φανταστώ τι θα µπορούσε να την αντικαταστήσει.
Πηγή: gamos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

σχόλια