Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πάρτι!

Πώς θα αποφύγετε το παράταιρο ντεκόρ, την ουρά στον µπουφέ, πώς δεν θα καταλήξει η αίθουσα της δεξίωσης παιδική χαρά, τι µπορεί να θέσει τον προϋπολογισµό σας σε κίνδυνο; Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε µικρές ή µεγάλες καταστροφές, για να µην ταλαιπωρηθείτε και να µην ταλαιπωρήσετε κανέναν, είναι να φανείτε προνοητική. Υπάρχουν λύσεις για κάθε είδους ενδεχόµενο, ώστε να προλάβετε όλα όσα θα µπορούσαν να σας χαλάσουν τη διάθεση.
Σωστές προτεραιότητες
Ίσως µοιάζει αρκετά προφανές, αλλά έχει σηµασία η σειρά µε την οποία θα κάνετε τα πράγµατα. Μόνο αφού τακτοποιήσετε πρώτα τα βασικά ζητήµατα (χώρος, κέτερινγκ, ανθοπωλείο, διακοσµητής, µουσική, φωτογράφος), θα µπορέσετε να αφοσιωθείτε στις λεπτοµέρειες που θα κάνουν τη διαφορά, όπως για παράδειγµα οι χαρτοπετσέτες µε τυπωµένα τα µονογράµµατά σας ή τα καρτελάκια µε το όνοµα κάθε καλεσµένου στα τραπέζια.
Κατόπιν σχεδίου
Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραµµα, ώστε να προνοήσετε για τα δέοντα εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον έξι µήνες νωρίτερα. Αποφύγετε τις αναβολές, θυµηθείτε την αγαπηµένη ατάκα της Μόνικα από τα Φιλαράκια, «Stick to the plan!», και µείνετε όσο πιο πιστές µπορείτε στο πρόγραµµα.
Χείρα βοηθείας
Ιδανικά, θα προσλάβετε έναν wedding planner. Αυτός θα αναλάβει και το sitting, δηλαδή το πού θα κάθεται ποιος και µε ποιους, σύµφωνα βεβαίως µε τις οδηγίες σας, ώστε να µη δηµιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αν όµως για κάποιο λόγο τα κάνετε όλα µόνη σας, στη δεξίωση θα χρειαστείτε κάποιον που να επιβλέπει αν όλα βαίνουν καλώς. Συνήθως από το χώρο διατίθεται πάντα ένας υπεύθυνος. Ζητήστε του να αναφέρεται σε κάποιον της εµπιστοσύνης σας, και µόνο σε πολύ µεγάλη ανάγκη κατευθείαν σ’ εσάς.
Αναγκαίες περικοπές
Ακόµη κι αν κάνετε ανοιχτό γάµο, δεν είναι πάντα δυνατό να καλέσετε ολόκληρο το διαρκώς διογκούµενο σύµπαν των γνωριµιών σας και στη δεξίωση. Ποιοι είναι όµως αυτοί που θα µείνουν εκτός banquet list και µε ποιο κριτήριο; Αποφύγετε να καλέσετε:
* φίλους των γονιών σας τους οποίους δεν γνωρίζετε καλά,
* γείτονες από τις τρεις παλιές γειτονιές όπου µεγαλώσατε,
* παλιούς συµµαθητές, συµφοιτητές ή συναδέλφους που δεν πρόκειται να δείτε ποτέ ξανά,
* µακρινά ξαδέλφια,
* όλο, µα όλο το γραφείο,
* άτοµα µε τα οποία έχετε από καιρό χάσει την επαφή, παρ’ ότι εκείνοι σας κάλεσαν στο γάµο τους.
Όταν ετοιµάζετε τη λίστα
των καλεσµένων σας, χωρίστε τη σε δύο ηλικιακά γκρουπ.
RSVP
Όπως και να ‘χει, να υπολογίζετε ότι ένα 10-15% των καλεσµένων δεν θα έρθουν. Η υπενθύµιση και η επιβεβαίωση κρίνονται απαραίτητα, καθώς το κόστος µιας δεξίωσης είναι συνήθως κατά κεφαλήν. Το σύνολο της δαπάνης δεν µειώνεται επειδή κάποιοι τελικά δεν τα κατάφεραν, αφού η κοστολόγηση γίνεται µε βάση τον προϋπολογισµένο αριθµό ατόµων.
Η χρυσή τοµή
Όταν ετοιµάζετε τη λίστα των καλεσµένων σας, χωρίστε τη σε δύο ηλικιακά γκρουπ. Στην περίπτωση που οι νεαρότεροι καλεσµένοι υπερτερούν αριθµητικά και σας µπαίνουν ιδέες να αντικαταστήσετε την καθιστή δεξίωση µε ένα πάρτι, ακολουθήστε τη µέση οδό. Που σηµαίνει και τραπέζια για τους µεγαλύτερους και µπαρ µε καναπεδάκια για τους συνοµήλικους, στον ίδιο χώρο. Οι πρώτοι δεν θα κουραστούν και οι δεύτεροι δεν θα βαρεθούν.
Η αυτοψία θα δείξει
Με δεδοµένο λοιπόν ότι έχετε καταλήξει στο χώρο της δεξίωσης και πριν οριστικοποιήσετε τη διακόσµησή του, περάστε ξανά από εκεί µια βόλτα – ιδανικά, στη διάρκεια µιας πραγµατικής δεξίωσης. Ζητήστε να σας δώσουν µια κάτοψη του χώρου. Έτσι θα εντοπίσετε κάθε δυνατό αλλά και αδύνατο σηµείο του, προκειµένου αναλόγως είτε να το εκµεταλλευτείτε είτε να το απαλείψετε. Αν, για παράδειγµα, η αίθουσα διαθέτει µια ωραία σκάλα, αξιοποιήστε τη µε το ανάλογο ντεκόρ και κάντε µια χολιγουντιανή κάθοδο ή χρησιµοποιήστε την ως εντυπωσιακό φόντο για τον πρώτο σας χορό. Αν πάλι πίσω από το νυφικό τραπέζι βρίσκεται η είσοδος της κουζίνας, αλλάξτε διαρρύθµιση.
Τετραγωνίζοντας τη ροτόντα
Όταν το τραπέζι είναι τετράγωνο ή µακρόστενο, έχει άλλη χάρη, λένε οι γκουρού των δεξιώσεων, κυρίως επειδή διευκολύνει την επικοινωνία των συνδαιτυµόνων.
Έλεγχος ποιότητας
Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε για την ποιότητα του φαγητού που επιλέξατε είναι να δοκιµάσετε το µενού, ώστε να ζητήσετε εγκαίρως τυχόν αντικατάσταση όσων εδεσµάτων δεν σας ικανοποιούν. Φροντίστε η ποικιλία του να είναι τέτοια ώστε να καλύπτει και ειδικές κατηγορίες καλεσµένων, όπως τα παιδιά ή οι χορτοφάγοι της παρέας.
Free drinks
Επειδή η ανεξέλεγκτη κατανάλωση θεωρείται η «µαύρη τρύπα» κάθε δεξίωσης, καλό είναι να έχετε θέσει εκ των προτέρων ένα «πλαφόν» για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Δηλαδή, να ορίσετε περίπου τι ποσότητα αντιστοιχεί σε κάθε καλεσµένο, διαφορετικά δεν θα µπορέσετε να έχετε κανέναν απολύτως έλεγχο στη χρέωση· αλλά δεν είναι δυνατό να µετράτε τις γουλιές των καλεσµένων σας. Το καλύτερο – και αρκετά συνηθισµένο πλέον – είναι να κανονίσετε µε το κέτερινγκ µια τιµή πακέτου σύµφωνα µε τον αριθµό των ατόµων, ώστε η κατανάλωση του κρασιού και της σαµπάνιας να είναι απεριόριστη, διασφαλίζοντας έτσι και το κέφι της παρέας και τον προϋπολογισµό το δικό σας.
Φωτοροµάντζο
Στο χώρο της δεξίωσης θα ξανάπατε, αυτή τη φορά µε το φωτογράφο. Μαζί του θα κάνετε ένα είδος ρεπεράζ και θα φτιάξετε το σενάριο για όλες τις φάσεις της δεξίωσης, αφού η τελευταία τάση στις φωτογραφίες γάµου είναι το photojournalism, δηλαδή φωτογραφίες ρεαλιστικές και όχι στηµένες.
Φώτα, κάµερα, πάµε!
Ή κάπως έτσι, αφού πρόκειται για την παράσταση της ζωής σας. Δώστε λοιπόν σηµασία στο φωτισµό και σιγουρευτείτε ότι θα ανάψουν για εσάς όλα τα υπάρχοντα φώτα ή τα ειδικά εφέ που έχετε ζητήσει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ύπαρξη κεριών – είτε πάνω στα τραπέζια είτε σε κάποιες γωνιές – αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα και δηµιουργεί ατµόσφαιρα. Για την ακραία περίπτωση του µπλακ άουτ, βεβαιωθείτε για την ύπαρξη γεννήτριας.
Μην πετάξεις τίποτα
Αν ο χώρος είναι ουδέτερος, ουδέν διακοσµητικόν πρόβληµα. Αν όµως διαθέτει ένα συγκεκριµένο προφίλ ή κάποια έντονα στοιχεία (εµφανή πέτρα, κρυστάλλινους πολυελαίους, ξύλινα ρουστίκ δοκάρια), µην τα αγνοήσετε, αλλά συντονιστείτε µε αυτά. Διαφορετικά, θα έχετε ένα mix & match διακοσµητικό αποτέλεσµα, που µπορεί να απέχει πολύ από αυτό που είχατε αρχικά στο νου σας.
Μπουκέτα παντού
Στη διακόσµηση είθισται να αξιοποιούνται και τα λουλούδια του στολισµού της εκκλησίας. Σε αντίθετη περίπτωση και για να µην αγνοηθεί η τύχη τους, ζητήστε από τον ανθοπώλη να τα ανασκευάσει µετά την τελετή σε µικρά µπουκέτα, τα οποία θα προσφέρετε στους καλεσµένους στην αρχή της δεξίωσης. Δώστε επίσης προσοχή στο ύψος των κεντρικών ανθοσυνθέσεων που θα διακοσµήσουν τα τραπέζια, ώστε να µην εµποδίζουν την οπτική επαφή µεταξύ των συνδαιτυµόνων.
Σαν βγεις στον πηγεµό…
Αν η απόσταση µεταξύ της εκκλησίας και του χώρου δεξίωσης είναι µεγάλη, προνοήστε για τη µετάβαση όσων καλεσµένων δεν διαθέτουν δικό τους µέσο νοικιάζοντας ένα µικρό βαν, το οποίο θα κάνει δροµολόγια. Για να απαλλάξετε όσουν οδηγούν από το άγχος του παρκαρίσµατος, βεβαιωθείτε για την επάρκεια θέσεων πάρκινγκ. Στο τέλος της βραδιάς εξασφαλίστε την ύπαρξη ραδιοταξί ακόµη και για εκείνους που ήπιαν πολύ για να οδηγήσουν.
Το αν θα γράφει το κλασικό «να ζήσετε», τα ονόµατά σας, την ηµεροµηνία ή κάτι άλλο έγκειται στην κρίση σας.
Κάποιος να τα φυλάει
Αν ο χώρος της δεξίωσης δεν είναι συµβατικός, µην αµελήσετε, µαζί µε τον υπόλοιπο εξοπλισµό που θα νοικιάσετε, να προβλέψετε και για γκαρνταρόµπα. Τα ατάκτως ερριµµένα παλτά δεν αποτελούν εικαστική παρέµβαση.
Welcome drink
Για να µη θεωρήσουν οι προσκεκληµένοι σας ανιαρό το χρονικό διάστηµα που θα µεσολαβήσει µέχρι τη θεαµατική είσοδό σας στην αίθουσα της δεξίωσης, κρατήστε τους απασχοληµένους µε ένα ελαφρύ κοκτέιλ επί της υποδοχής. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν µεταξύ τους όσοι ταξιδεύουν από µακριά ή όσοι προέρχονται από το επαγγελµατικό σας περιβάλλον. Φροντίστε για την παρουσία φωτογράφου, που µε το φλας του θα φωτίσει τα ιδανικά για συστάσεις πηγαδάκια.
Ένα αυτόγραφο, παρακαλώ
Αντί για το συµβατικό βιβλίο ευχών, που είθισται να συµπληρώνεται από τους καλεσµένους κατά την αποχώρησή τους, ζητήστε από τους δικούς σας να υπογράψουν σε ένα τεράστιο κοµµάτι χαρτί ή έναν πίνακα που θα έχετε αναρτήσει στην είσοδο της αίθουσας της δεξίωσης. Το αν θα γράφει το κλασικό «να ζήσετε», τα ονόµατά σας, την ηµεροµηνία ή κάτι άλλο έγκειται στην κρίση σας. Θα γίνει το πιο ζωντανό σουβενίρ από το γάµο σας, αφού θα είναι φιλοτεχνηµένο από ανθρώπους που αγαπάτε.
Sur mesure
Ετοιµάστε στην είσοδο του χώρου της δεξίωσης έναν «µπουφέ ζαχαρωτών» µε µπον µπον, κουφέτα, σοκολάτες και κεράσµατα σε διάφανα µπολ. Οι καλεσµένοι σας θα ετοιµάσουν µόνοι τους τις – κυριολεκτικά – µοναδικές µποµπονιέρες τους γεµίζοντας τα γυάλινα βαζάκια, µικρά κουτιά ή χωνάκια από χαρτί µε τις λιχουδιές που τους αρέσουν.
Μικροί καλεσµένοι, µεγάλα χαµόγελα
Βρείτε τρόπο να µείνουν απασχοληµένα και τα παιδιά, όχι µόνο στη διάρκεια της αναµονής της άφιξής σας αλλά όλη τη βραδιά. Ακόµη καλύτερα, αναθέστε το δύσκολο αυτό έργο σε έναν κλόουν, µάγο ή ταχυδακτυλουργό. Ζητήστε από τους υπεύθυνους του χώρου να διαµορφώσουν µια µικρή γωνιά σαν playroom, έτσι ώστε να είναι ευκολότερα υπό έλεγχο. Μοιράστε τους µπαλόνια, παραµύθια, αυτοκόλλητα, µπουκαλάκια µε σαπουνόφουσκες και βιβλία ζωγραφικής µε κραγιόνια και ξεχάστε τα. Συνεννοηθείτε µε το κέτερινγκ, ώστε να υπάρχουν παιδικά σάντουιτς, µίνι µπέργκερ, πίτσες και βέβαια πατάτες. Ζητήστε και ένα παιδικό κοκτέιλ, ώστε να µπορούν και τα παιδιά να συµµετέχουν στην ανταλλαγή των ευχών και να αισθάνονται σαν µεγάλοι, πράγµα που τα γοητεύει. Όταν αρχίσει ο χορός, αφιερώστε και σ’ αυτά ένα τραγούδι για να χορέψουν και ως έξοχη οικοδέσποινα κλέψτε µια στιγµή για να τα ευχαριστήσετε που ήρθαν.
Να έρθει το τρία
Επειδή δύσκολα θα αποφύγετε το φαινόµενο άλλοι να έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους και άλλοι να µην έχουν καν αρχίσει, φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε πιο διασκεδαστική την αναµονή. Καλύτερα να µην αριθµήσετε τα τραπέζια, ώστε µε βάση το νούµερό του να πάρει ο καθένας την άγουσα προς τον µπουφέ – θυµίζει συσσίτιο. Βάλτε σε κάθε τραπέζι ονόµατα που θα έχουν σχέση µε το concept του γάµου (για παράδειγµα, τίτλους ταινιών) ή ένα χρώµα και αφήστε τον µετρ να καλεί ταινίες ή χρώµατα.
Ειδική µεταχείριση
Ωστόσο, για να αποφύγετε τις ουρές και την κοσµοσυρροή, καλό είναι να έχετε περισσότερους από έναν µπουφέδες. Επίσης, αν φιλοξενείτε κάποια µεγαλύτερα σε ηλικία άτοµα, ζητήστε από τους υπεύθυνους να φροντίσουν να τους σερβίρουν στο τραπέζι τους.
High Fidelity
Εάν δεν µπορείτε να αποφασίσετε αν θα έχετε DJ ή ζωντανή ορχήστρα, συνδυάστε και τα δύο. Έναν DJ, ας πούµε, για το welcome drink και ορχήστρα για να αρχίσουν οι χοροί.΄Ο,τι κι αν επιλέξετε πάντως, να ξέρετε ότι το στιλ της µουσικής καθορίζει και την ατµόσφαιρα. Γι’ αυτό, φροντίστε να προµηθεύσετε στον DJ µια λίστα µε τα αγαπηµένα σας τραγούδια· αν και πιο σηµαντική κρίνεται η λίστα µε τα τραγούδια που δεν θέλετε µε τίποτα να ακούσετε. Ζητήστε ακόµη από τον DJ να σας γράψει τη µουσική της βραδιάς σε CD, για να έχετε ένα ωραιότατο ενθύµιο.
Κάτι κουρασµένοι χορευτές
Ένα καλαθάκι µε σαγιονάρες πλάι στην πίστα για να αναπαυτούν τα ταλαιπωρηµένα πόδια από τα ψηλά τακούνια, µερικές βεντάλιες για να στεγνώσει το µέικ απ, λακ για εκείνο το ατίθασο τσουλούφι στις τουαλέτες θα σας εξασφαλίσουν το βραβείο της προνοητικότητας.
Ένας τυχερός
Η διακοσµητική σύνθεση στο κέντρο του τραπεζιού είναι συνήθως µία. Αντί λοιπόν να γίνει το µήλον της έριδος και να µουτρώσουν όσοι δεν το πήραν, µπορεί να γίνει ευγενής προσφορά σε κάποιον από το τραπέζι που έχει τα γενέθλιά του, στο ζευγάρι που έχει παντρευτεί πιο πρόσφατα ή που είναι παντρεµένο τον περισσότερο καιρό.
Πράξη φιλανθρωπίας
Περίσσεψε φαγητό; Κάντε από πριν σχετική συνεννόηση, ώστε ό,τι µείνει να µην καταλήξει στους κάδους απορριµµάτων, αλλά να σιτίσει άπορους.
Γραπτώς, παρακαλώ!
Για να µη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, σε πρώτη φάση ζητήστε γραπτές προσφορές απ’ όλους τους εµπλεκόµενους προµηθευτές σας και στη συνέχεια διαβάστε προσεκτικά το ιδιωτικό συµφωνητικό που θα σας δώσουν να υπογράψετε. Τη «µεγάλη µέρα» θέλετε να τη θυµάστε σαν παραµύθι και όχι σαν κακό όνειρο.
Πηγή: gamos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

σχόλια