Ποιός πληρώνει τη νύφη;

Ακόμα και σήμερα, το μεγαλύτερο φορτίο ενός γάμου είθισται να το αναλαμβάνουν οι γονείς της νύφης, καταθέτοντας μέχρι και… τον τελευταίο τους οβολό! Άγραφος νόμος «προστάζει» να κάνουν, πριν από την τελετή, ένα πολύ καλό δώρο στο μέλλοντα γαμπρό (συνηθέστερο είναι ένα ακριβό ρολόι) και, την ίδια στιγμή, να φροντίσουν να εξοπλίσουν τουλάχιστον με τα απαραίτητα το νέο σας σπιτικό. Εξάλλου, κάθε «παραδοσιακή» μητέρα έχει προνοήσει για τα ασπρόρουχα, τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα παπλώματα, τις πετσέτες, τα τραπεζομάντιλα, το «καλό» σερβίτσιο, κάποια ασημικά και ό,τι άλλο αποτελεί την «προίκα» της νύφης που -μην απατάσθε- κάθε άλλο παρά έχει… εκλείψει.

Αντίθετα, παρότι τα έξοδα της γαμήλιας δεξίωσης ανήκουν εξίσου «παραδοσιακά» στο γαμπρό, συνηθίζεται πλέον να τα μοιράζονται και οι δύο οικογένειες, όπως και τα έξοδα διαμονής των συγγενών που θα έρθουν από την περιφέρεια ή και από το εξωτερικό.

Φυσικά, τις βέρες, το νυφικό, το γαμπριάτικο κοστούμι, το δώρο του κουμπάρου και την κρεβατοκάμαρα πληρώνει, πάντα κατά τους «άγραφους» νόμους μας, ο μέλλων σύζυγος, ενώ στις δικές σας οικονομικές υποχρεώσεις συγκαταλέγονται η πληρωμή της κομμώτριας, της αισθητικού, της μανικιουρίστ και όποιου άλλο επαγγελματία αναλάβει να σας περιποιηθεί. Επίσης, μην αμελήσετε να πληρώσετε το γαμπριάτικο πουκάμισο (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η νύφη αγοράζει και τα γαμπριάτικα παπούτσια, δείχνοντας ότι, από δω και στο εξής, θα ελέγχει τα βήματα του άντρα της κάθε…λεπτό).

Να περάσουμε, τώρα, στα έξοδα που μοιράζεται το ζευγάρι όπως τη δημοσίευση της αγγελίας του γάμου, τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες και την αμοιβή του φωτογράφου, ενώ τον ανθοστολισμό εθιμοτυπικά τον αναλαμβάνει ο κουμπάρος. Ο ίδιος έχει ακόμα να πληρώσει τα στέφανα, τις λαμπάδες, τα έξοδα της τελετής και το αυτοκίνητο που θα σας μεταφέρει προς και από το δημαρχείο ή το ναό.

Στα γενικότερα, κοινά έξοδά σας πρέπει να εντάξετε το γαμήλιο ταξίδι ·αν η διαμονή σας σε νυφική σουίτα, την πρώτη νύχτα του γάμου, δεν περιλαμβάνεται στο «πακέτο» του χώρου δεξίωσης, τότε θα…αφήσετε να την πληρώσει ο γαμπρός!

ΣΧΟΛΙΑ

σχόλια