Communications

Tomorrow Tastes Mediterranean: Η Ελλάδα και η Μεσσηνία στο διεθνές επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής!

today13/10/2025 15

Φόντο
share close

Κορυφαίοι επιστήμονες, σεφ και φορείς συναντιούνται στην Καλαμάτα

Διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean – Κληρονομιά, παρόν και μέλλον της μεσογειακής διατροφής

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2025, η Μεσσηνία θα γίνει σημείο συνάντησης επιστημόνων, πολιτικών, σεφ και επαγγελματιών της γαστρονομίας από όλο τον κόσμο, σε δύο ημέρες γεμάτες συζητήσεις, πολιτικές παρεμβάσεις και γαστρονομικές εμπειρίες.

Το 6ο διεθνές συνέδριο “Tomorrow Tastes Mediterranean 2025” (TTM 2025) φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον παγκόσμιο διάλογο για τη μεσογειακή διατροφή και τη σημασία της για την υγεία, τη βιωσιμότητα, την αγροδιατροφή και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διοργανώνεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera, μια πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Διεθνείς συμμετοχές και προσωπικότητες

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα από τον χώρο της υγείας και της διατροφής, όπως οι καθηγητές Frank Hu και Walter Willett από το Harvard, η Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramón Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, καθώς και ο Στέφανος Φωτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, όπως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ – μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Μπαξεβάνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, María José San Román, Joris Larigaldie, Diane Kochilas και Semsa Denizsel – θα αναδείξουν μέσα από live cooking sessions, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια, τον πλούτο και την καινοτομία της μεσογειακής διατροφής.

Δηλώσεις των διοργανωτών

Ο Διονύσης Παπαδάτος, επικεφαλής συντονισμού δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, δήλωσε:

«Η συν-διοργάνωση του Tomorrow Tastes Mediterranean στη Μεσσηνία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς την περιοχή ως ζωντανό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής και να ενισχύσουμε τον διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά μας.
H σχέση άλλωστε της Μεσσηνίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι ισχυρότατη και με μακρά παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η UNESCO έχει εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον “Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας” και έχει αναγνωρίσει την Κορώνη στη Μεσσηνία ως μία από τις εμβληματικές κοινότητές της.»

Ο Ramón Estruch, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera, τόνισε:

«Το Tomorrow Tastes Mediterranean συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τη γαστρονομική εμπειρία, την πολιτική, την περιβαλλοντική διάσταση και την παράδοση.
H μεσογειακή διατροφή επανασυστήνεται στον κόσμο, ερχόμενη από το παρελθόν για να μας δείξει τον δρόμο προς το μέλλον.»

Ένα ενδιαφέρον και πολύπλευρο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 ξεκινά με έμφαση στη σχέση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία, παρουσιάζοντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τη διατροφή και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Στη συνέχεια, οι συζητήσεις εστιάζουν στην πολιτική και αγροδιατροφική διάσταση, ενώ ξεχωρίζουν τα πάνελ για την πολιτιστική εξέλιξη της μεσογειακής δίαιτας, με ιστορικούς και αρχαιολόγους όπως η Βίλλυ Φωτοπούλου, η Εύη Μαργαρίτη και ο Jack Davis.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το πάνελ για τον ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην κλιματική αλλαγή και την υγεία του πλανήτη, με συμμετοχή κλιματικών επιστημόνων, εκπροσώπων του WWF Ελλάς και των συντακτών της έρευνας EAT-Lancet.

Θεματικές και βιωματικές δράσεις

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται με ενότητες γύρω από το ελαιόλαδο, το κρασί και το ψωμί, με συμμετοχές όπως του Jaime Lillo (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου), του “Master of Wine” Κωνσταντίνου Λαζαράκη και του Στέλλιου Μπουτάρη (Κτήμα Κυρ-Γιάννη).

Τα εργαστήρια θα προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία – από τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τα μυστικά των δημητριακών ολικής άλεσης με τον Σείριο Καίσαρη, μέχρι τη δημιουργία φυτικών πιάτων με την Diane Kochilas και τον Michel Lucas.

Η δεύτερη ημέρα επικεντρώνεται στη γαστρονομική δημιουργικότητα και τη διαπολιτισμική ανταλλαγή, με συζητήσεις για τις γεύσεις της ανατολικής Μεσογείου, την καινοτομία στην επαγγελματική κουζίνα και την προσαρμογή της μεσογειακής διατροφής σε μεγάλες δομές.

Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης – Εξερευνώντας την Αγορά της Καλαμάτας

Στις 14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, φέρνοντας το διεθνές κοινό του συνεδρίου σε άμεση επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους της.

Παραγωγοί, σεφ και επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε μια γιορτή γεύσεων και αρωμάτων της μεσσηνιακής και μεσογειακής γης, με δημιουργίες από Έλληνες και διεθνείς σεφ, οινοποιούς και ελαιοπαραγωγούς.
Το πρόγραμμα για το κοινό θα ξεκινήσει στις 16:30, με ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής.

Παράλληλες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, διοργανώνει τη δράση «Έξυπνα Μεσογειακά Σνακ που τα Παιδιά θα Λατρέψουν», το Σάββατο 11 Οκτωβρίου (11:00–14:00) στο Πάρκο ΟΣΕ.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Story Mentor διοργανώνει δύο βιωματικά εργαστήρια με θέμα την αφηγηματική “επανεφεύρεση” της μεσογειακής και μεσσηνιακής διατροφής:

  • Κυριακή 12/10, 17.00–19.30: Workshop για παραγωγούς

  • Τετάρτη 14/10, 9.30–12.00: Workshop για επαγγελματίες εστίασης

Και τα δύο θα πραγματοποιηθούν στο Elite City Resort.

Συμμετοχή

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, ώστε όλες και όλοι να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν (με απαραίτητη προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής).

Δηλώσεις συμμετοχής & περισσότερες πληροφορίες: https://tomorrowtastesmediterranean.org/el/

Περισσότερες πληροφορίες: Ιάσονας Κάντας, Συνεργάτης επικοινωνίας για το συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean
2025, kantas.iasonas@gmail.com, +30 697 185 9632

 

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it