NEWSFEED

Μπριάμ με λαχανικά του φθινοπώρου

today04/11/2025 11 2 5

Φόντο
share close

Πολύχρωμα λαχανικά, ρίζες και μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – πιο γήινο, πιο φθινοπωρινό και γεμάτο γεύση.

Το μπριάμ μπορεί να είναι ένα φαγητό που έχουμε συνδέσει με το καλοκαίρι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να απολαύσει μια εποχική ανανέωση. Με τις φθινοπωρινές ρίζες να βρίσκονται στο απόγειό τους, η κουζίνα γεμίζει αρώματα και χρώματα, και το ταψί γίνεται το πιο νόστιμο έργο τέχνης της εποχής.

Πρακτικά, πρόκειται για το πιο απλό και ευέλικτο λαδερό: τα ρίχνεις όλα στο ταψί, ψήνεις, και έχεις στο τραπέζι σου ένα πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Υλικά (για 4–6 άτομα)

  • 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, χοντροκομμένη

  • ½ σελινόριζα, χοντροκομμένη

  • 1 χοντρή φέτα κολοκύθας, χοντροκομμένη

  • 1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

  • 1 κούπα μανιτάρια (λευκά ή καφέ), ολόκληρα

  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες

  • ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

  • 1 φλ. ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή του ψυγείου)

  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά σε δόσεις, μέχρι να λαδωθούν καλά και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

  2. Με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.

  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το κρασί και τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

  4. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

  5. Αφαιρούμε το κάλυμμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Αφήνουμε να «σταθεί» για λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Σερβίρουμε με φέτα και προζυμένιο ψωμί, για το απόλυτο comfort πιάτο του φθινοπώρου.

Tip

Το φθινοπωρινό μπριάμ, εκτός από κύριο πιάτο, είναι και ιδανικό συνοδευτικό για κρεατικά (όπως ένα μοσχαρίσιο φιλέτο ή μια χοιρινή μπριζόλα), αλλά και για ψάρια – μια ψητή τσιπούρα ή ένα κομμάτι σολομό θα του ταιριάξουν τέλεια

Συντάχθηκε από: MESSINIA RADIO

Rate it